от Lucifer

ВНИМАНИЕ: Въпреки, че самия сайт е под CC:SA лиценз, този пост е забранен за копиране и разпространение, без изрично мое съгласие!

Реших да започна една малка поредица постове.
Нещо от сорта на „Сексуални девиации за начинаещи“.
Започвам ги едновременно тук и в F-BG, защото са си предвидени за там.
Ето и първия пост:

***

Що е то BDSM …

Това е въпрос, който са ми задавали толкова пъти, че вече съм спрял да ги броя, но се надявам да структурирам отговора 1 път и просто да ги насочвам на сам.

Нека започна с това какво BDSM не е.

Не е насилие. Не е и агресия. Не е начин да избиваш комплекси.

В основата си, BDSM е размяна на власт. Независимо дали говорим за простата игра на роли с малко доминация или за една чисто садомазохистична връзка между двама. В основата винаги се свежда до едно – размяна на власт и извличането на удоволствие от това, че си я получил или че си я дал.

За всеки отделен човек BDSM е нещо различно.

За някои това е игра оставаща в спалнята (своята или чуждата). Нещо което се случва спорадично, колкото да изпуснат енергията или да си получат необходимата доза … усещания.

За други това е нещо, което никога няма да излезе извън рамките на собствените им фантазии и желания. Нещо което ги кара да копнеят за „нещо“ но и те самите не са сигурни какво.

За трети това е тъмна тайна страст. Тайната, която крият и се опитват да опазят от най-близките си, но не могат да я забравят.

Но има и такива, като … ами като мен, които не се крият и за които BDSM част от това, което са.

Отново ще напомня, че BDSM не е насилие. Не е принуда, извън установените рамки между партньорите. BDSM се придържа към 3 прости принципа, които се изписват почти толкова често колкото и абревиатурата BDSM, а именно SSC или Safe(Сигурно) Sane(Умно/С мисъл) Consensual(По взаимно съгласие). Това са единствените … нека го наречем постулати в BDSM. Единствените ненарушими „правила“. Отвъд тях е само договорката между партньорите.

Добре де. Толкова пъти използвах абревиатурата BDSM, а така и не я разписах нали?

BDSM може да значи много неща едновременно, за това и е по-лесно да се използва точно така – като абревиатура. Но все пак …

B идва от Bondage – обездвижване, завързване … на места го превеждат като закрепостяване … схванахте идеята.

D идва от английските Domination(Доминация) и/или Discipline(Дисциплина).

S от своя страна може да означава едновременно Submission(Подчинение) и Sadism(Садизъм), зависи какво искате да кажете.

М е за Msohism(Мазохизъм).

Виждате ли колко е трудно да се обясни на бързо какво е BDSM? За това и няма да опитвам. В следващите дни ще се опитам да дам обяснение за отделните термини в така разбитата абревиатура.

Много хора бъркат BDSM със сексуалното насилие, само защото и в двете има насилие. Както обича да казва една приятелка: Нека не бъркаме боя със ситуацията. Вярно е, че в самия BDSM насилието, било то сексулано, физическо или емоционално присъства, но то е само част от цялата картинка.

Често са ме питали какво ми е удоволствието от това.

Моите влечения (по принцип терминологията е фетиш, но ще обяснявам що е то фетиш в друг пост) са доминантни и за това мога да дам само отговор за себе си, но ще помоля някой подчинен да отговори за него и ще го добавя …

Удоволствието да имаш властта над някого(знам, че ме цепи егоцентризъм) е като допълнително усещане … да знаеш, че човека срещу теб зависи от добрата ти „воля“ и изпитва това което искаш да изпита … усещанията за удоволствие или болка …

Разбира се нищо не е едностранчиво … дори доминацията, защото обратната страна на монетата е грижата и отговорността. Твоя отговорност е да се грижиш за „доброто“ на този който ти се подчинява. Твоята отговорност е да го пазиш и да знаеш за неговите желания, да преценяваш каква част от тях са изпълними и каква не …

Но нещата не спират тук. Освен отговорност за подчинения, трябва да носиш и отговорност за себе си. Да поставяш юзди и да ограничаваш собствените си желания …

Но честно казано, за мен тази цена си струва … това което плащаш е нищо пред опиянението в погледа което виждаш.

BDSM е много неща. Хубави и лоши, красиви и грозни … Не съм казал, че е само хубаво. Опитах се да ви дам един малко по-различен поглед над „садо-мазото“. Скоро – още.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Нали ви обещах гледната точка и на подчинената страна? Ето ви гледната точка на Freya:

Изпитвам желание да усетя мощта и силата на доминиращия над себе си. Особено сладко е удоволствието от това да тръпнеш в очакване той да предприеме някакво действие, а когато си с вързани очи това се засилва повече. Тогава останалите сетива се усилват, за сметка на това, което е отнето, и се опитваш да разбереш какво прави той в момента. Не знаеш кога и какво ще настъпи – дали болка, или удоволствие.. (тя и болката носи удоволствие, но се опитвам да разгранича по някакъв начин нещата).

Имам нужда да отдам тялото си, да бъде използвано, измъчвано и унижавано.. за собствено удоволствие, и удоволствието на доминиращия, на когото имам доверие. Усещането да бъда доминирана някак ме запълва като човек. То е сякаш нещото което липсва.. дали ще бъде щипка сол в яденето, щрих в картината или тон в музиката.. няма значение, усещането за незавършеност е едно и също.. Подчинението е точно липсващата частица. Kогато се подчинявам се чувствам завършена и пълноценна личност, себе си и във вихъра си.

*Снимка: WikiPedia.

2. Фетишист такъв … Извратеност for Dummies (Част 2)
3. Вържи ме … Извратеност for Dummies (Част 3)
4. Садо-мазо … Извратеност for Dummies (Част 4)
5. Да си поиграем … Извратеност for Dummies (Част 5)
6. Унижи ме … Извратеност for Dummies (Част 6)
7. Sensory deprivation … Извратеност for Dummies (Част 7)
8. Ела тук, животинче … Извратеност for Dummies (Част 8)
9. Да се поизцапаме … Извратеност for Dummies (Част 9)10. Да си поиграем на чичо доктор … Извратеност for Dummies (Част 10)

 


14 Отговори на “Що е то BDSM … Извратеност for Dummies (Част 1)”

 1. Луцифер, бих искала да ти задам един малко личен въпрос, ако тук не е точното място извини нетактичността ми! 🙂
  Не знам дали ще успея да го формулирам правилно, мислите се гонят малко хаотично в главата ми ( както обикновено) но ще се опитам.

  Как определи себе си, като доминант?! Имам предвид, съвсем в началото как се реши да пробваш? Опитвал ли си другата страна, знаеш ли какво предлагаш на партньора си?!
  Как изобщо се реши?!
  Струва ми се, че тази първа крачка е много важна, но и много трудна. Аз съм страшно доминантна като природа, но мисълта да причиня болка ми е чужда. Да подчиниш да! Но да нараниш….! Не знам, трудно ми е да го изразя!

  • Всъщност някога, много много отдавна си мислех, че съм съвсем друго животно …

   Това е една дълга и странна история за самоопознаване и самонамиране, която може би ще разкажа някога, но няма да е сега и тук.

   Защо мислиш, че доминацията и болката трябва да се смесват?

   За мен лично, водещото е контрола над партньорката, после болката, но дори тя е вид контрол … Всяка връзка изгражда собствена динамика и тази динамика е това, което ги прави уникални. Всяка двойка разбира нещата различно … номера е да се напаснат. За едни водеща е доминацията, за други – болката, за трети – секса, за мен – контрола … всичко е въпрос на напасване и откриване на другия в себе си.

   Може би наистина трябва да разкажа за първите стъпки и за откриването на себе си … но няма да е сега както казах. Благодаря за идеята … ще я използвам.

 2. Честно казано нямам личен опит, за това и може въпросите ми да не са съвсем правилни.
  Възможно ли е, според теб, човек да е нещо смесено? Може би, тук са по-подходящи ролевите игри. Смяна на местата, така да се каже.
  С интерес ще прочета такава статия, за самоопознаването по този път. Както от доминиращата, така и от доминираната страна.
  Беше ли ти трудно в началото да се наречеш на глас доминант, пред себе си и пред други?
  Единственият човек, който познавам и ми е споделял участието си в подобни практики, вече се беше отказал от BDSM – а. Беше се уплашил от пристрасяването и увличането в болката. Онзи разговор ми остави много натрапчив спомен. Може би и за това питам за тези неща.

  • Да е нещо смесено? Да е и от горе и от долу?

   Да. Може разбира се …

   Може би най-големия проблем идва в нуждата от термини … в нуждата да се класифицира. Да се определят нещата. Термините, колкото и да са полезни, губят и отнемат част от това, което трябва да се каже.

   Честно казано от доста дълго време не мисля за себе си като за доминиращ (или доминант, както ти казваш). По-близо съм до садист, но тук точно идва проблема с определенията и термините. Поне, както в моята глава са изчистени нещата – доминиращия иска подчинение, всички онези неща, които идват с него: коленичене, говорене на вие, използване на обръщения. Садиста, от друга, страна се насочва по-скоро към причиняване на болка и извлича удоволствие от болката на партньора си. Проблема със моето собствено самоопределние точно там – аз не държа на „доминацията“ – партньорката ми е интелигентно създание с което, извън спалнята обичам да си говоря, а дори по време на игра не държа толкова много на колениченето и думичките, но искам да контролирам напълно какво чувства. Да и причинявам болка ми харесва точно толкова, колкото и да я карам да свършва n на брой пъти. За това и казвам, че съм по-близо до садиста.

   Но както казах и в предния отговори – за всеки е различно. Всеки търси своето място и своето „усещане“ за правилно.

   Колкото до това, дали ми е било трудно … не мисля. Това просто си се разви … обособи си се и се превърна в част от мен. Едно допълнение на характера ми и на това, което съм.

   А твоя приятел е прав да се плаши, но не болката е най-страшното, което може да го сполети. BDSM, както и всяко друго влечение има своите тъмни страни. Не рядко срещам хора, които се загубват, търсейки себе си.

 3. […] В Джендърландия няма да прочетете много материали по теми, свързани с BDSM, защото фокусът на сайта е по-различен. Ако проявявате интерес да научите повече, препоръчваме блога  Lucifer’s Sandbox (на български език). Конкретно какво е BDSM авторът обяснява тук. […]

 4. Чудя се защо такива невежи си позволяват да опетняват сатанистите? Извинявай много, но аз съм чел сатанинската билбия и имам натрупан опит 15 години в сатанизма и окултизма, и ще ти кажа че никъде не се споменава за садистични извращения! Ти осъзнаваш ли каква бела можеш да си докараш от духовния свят че си сложил за псевдоним „Луцифер“??? Казвам ти го не да те „уплаша“ а от ЗАГРИЖЕНОСТ, именно защото аз като истински САТАНИСТ знам какви са последствията за хора които си правят гъргара с демоничното!

  А сега по темата – завършил съм психология, и само ще ти кажа че хора като вас имат сериозно психично разтройство! Причините са от унижение в училище, унижения от родителите, семейството, отхвърляне и много други. Не е далеч момента който такива като вас стават серийни убийци, защото в един момент преминават границата, а тя е много много тънка!

  Сигурно си мислиш че съм някой от „старата генерация“ набор на родителите ти, със „предразсъдъци“… НЕ!!!
  Аз съм на 32 години от Готик общността!
  Но да казваш че „нямало“ агресия във вашата ИЗВРАТЕНА практика, е все едно някой да те пребие, до като те докара в състояние за Пирогов, и после той да каже:
  – Ама не, аз не го „биех“ аз само му се порадвах…

  Успокоявате хората като им казвате че никога не бихте подложили на унижения във вашите извратени игри без неговото предварително и доброволно съгласие… Но, има едно голямо НО… представете си че един ден добролците мазохисти изчезнат… Тогава какво правим? Как ще си задоволим болните фантазии? Да завържем чучело, няма да е интересно, не е същото, трябва жив човек… Но няма доброволци… Ами тогава? Отговора е лесен – ще хванем някой против волята му, ще го отвлечем и завържем, само и само да си задоволим болните фантазии!

  Ето за това сте опасни за обществото!
  За вас само принудително лечение!

  • Олеле, поредният псевдопсихолог който не си е чел DSM и ICD.
   ли
   Но да се върнем в началото – от доста години съм Луцифер – самоидентифицирам се с него по един или друг начин. Но никога и никъде не съм казвал, че съм сатанист. Това, че ти се е привидяло си е твой проблем.

   А сега на „психологическата“ част от мнението ти – Ако седнеш и си прочетеш ICD или DSM (без значение кое ръководство решиш да ползваш), ще видиш че в новите версии садомазохизмът вече не е патология … разбира се за това си трябва малко образование и четене, а не наизустяване на случайни текстове. Така изразеното мнение показва едно доста едностранна и плоска гледна точка върху сложен и многослоен психологически феномен. Но и използването на character assasination и gas lighting показват и възможностите ви за водене интелектуален спор.

   Като човек посветил не малко време и усилия за развитие и изучаване на този феномен мога да кажа само, че не ви достигат дори базовите познания за да водите този спор.

   Поздрави,
   Lucifer

   P.S.: Лечение трябва за болните … ние не сме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux