от Lucifer

Да започнем с малко предистория:

Преди 5 години написах поста На лов за банки или един блогър търси кредит. Следвайки този пост, разбира се изтеглих ипотечен креди и си взех жилище (йей за мен). Тази година реших, че може би няма да е лошо да потърся по-добри условия за жилищния си кредит (с всичкото падане на лихви и такси). За това изтанцувах същия танц. Избора ми падна между две банки – SG Express bank в която бях изтеглил кредита и Централна Кооперативна Банка, но след малката драма с тях, реших да си стоя където съм.

Подписахме анекси, отпуснаха ми карта, добавиха ми сметка за автоматично погасяване, вкараха ме в някакъв Клуб Престиж (някаква идея с по-висока месечна такса, която да обединява малките таксички, но и да дава преференции).

По принцип, плащането на креди при мен протича по следния начин – на 3-то число от месеца от разплащателната ми левова сметка се прехвърлят равностойността на кредита ми в евровата сметка. На 5-то число от месеца, кредита ми се плаща от евровата сметка. Чисто и просто. Ако са почивни дни – тези пари се замразяват и действията се извършват в първия работен ден. Културно, без човек да се занимава.

Едно от условията за предоговаряне на кредита беше да регистрирам една сметка за автоматично плащане. По принцип има такса, но тъй като влязох в клуб „Престиж“ тази такса отпада …

Съжалявам за предисторията, но тя е важна. Как трябваше да се развият нещата на 07.09:

Замразените пари за кредита ми от левовата сметка трябваше да бъдат прехвърлени в евровата, където вече имаше таксата за предоговаряне.

От левовата сметка, трябваше да се прехвърлят едни пари за стоката на изплащане, която съм регистрирал като сметка за автоматично разплащане … без за това да ми се вземе такса.

В резултат, в левовата ми сметка трябва да останат пари Х.

И всичко щеше да е много хубаво, ако така се бяха развили нещата.

На 08.09 се събуждам и решавам да си проверя електронното банкиране. Просто защото очаквах едни други движения.

Разплащателна левова сметка – 0 лв.

Разплащателна еврова сметка – Х/1.95 EUR

В движенията на сметката никъде не се вижда да е минал регулярния превод за стоката на изплащане, но за това пък ми бяха взели таксата за него (нищо че не трябва да я имам). ОК. Към този момент аз съм леко сащисан, защото между сметките ми е извършен трансфер, който не съм оторизирал. Освен това никъде не е упоменато, че стоката ми на изплащане е платена (тоест трансфера го няма нито в движения, нитов в извлечение на сметката).

Първата ми работа е да звънна на банкерката, която ме обслужва. Тя остава изключително изненадана, както от трансфера между разплащателните ми сметки, така и от липсата на превод по регулярното нареждане (а днес сутринта беше още по изненадана и от таксата която ми е взета за това). Стават грешки. Някой не домисля и прави неща на автомат. Но тук започват проблемите, а именно:

  • Никой не знае кой е извършил нареждането на Х лева от едната ми сметка към другата и още повече – по каква причина. Нито back office, нито IT отдел. Няма служител, няма референтен номер.
  • Никъде не е отразено плащането на стоката ми на изплащане – не се вижда никакъв трансфер. Няма го отбелязан в движения или извлечения. Още повече – в системата на банкерката, която ме обслужва няма информация за този трансфер. Някой магически, без да се отбележи е направил превод за У пари от сметката ми.
  • Взели са ми такса за този трансфер, която не трябва да ми взимат. Таксата трябва да се покрия от Клуб „Престиж“ за който си плащам

Разбирам, че се допускат грешки. Разбирам, че проблеми се случват. Това, което изключително много ме притеснява е как не може да се разбере кой е извършил действие с моите пари. В една система, която трябва да е сигурна и подсигурена по всякакъв възможен начин, липсва запис на извършено действие? Като човек, който поназнайва нещо за компютрите, сигурността и начина на работа на системи с високо (или поне желателно високо) ниво на защита, за мен е неясно как някой може да извърши действие без това действие да бъде проследимо. И още повече, как може да бъде извършен превод извън банката от една сметка, без този превод да се появи някъде?

Както съм казвал – аз не съм труден клиент. Банкерката, която ме обслужва има подходящото отношение, за да замаже проблемите причинени от банката като институция, но горните въпроси в мен повдигат въпрос за сигурността, за отчетността и изобщо за структурата, която тази банка използва. Това е първия такъв проблем, който съм имал (и наистина се надявам да е последния), но той навежда на неприятни въпроси.

Ваш,
Lucifer

P.S.: Към момента на пускане на тази статия (10.09 – 17:20), Имам някаква представа защо са били прехвърлени парите от левовата в евровата ми сметка, но все още не е ясно кой. Беше ми сторнирана таксата за регулярното плащане. И разбира се все още никъде не излиза кога е извършено това плащане или на къде. Ще чакам в понеделник някакви отговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux