от Lucifer

Вчера, за 5-та поредна година се проведе онова „опасно за морала и обществото“, „деградивно“ явление – гей парада. Забелязвате кавичките, нали? За тях ще стигна след малко.

За втора поредна година присъствам на това мероприятие. Както и предната, отидох там за да изкажа подкрепата си за тези хора, за организацията и за парада като явление. Винаги съм го подкрепял и смятам, че е добре да го има. Както бях написал вчера – докато има кой да рита срещу него има смисъл от парада.

Както и предната година парада всъщност представляваше едно весело пъстроцветно шествие на едни весели и усмихнати хора, които имаха викаха, шумяха и се като цяло се забавляваха. Музиката от платформата беше приятна, макар и да не беше моя тип музика, но какво да се прави – аз все ще намеря кусури на нещо. В някакъв момент, докато вървяхме по софийските улици, забелязах, че дори полицаите, които охраняваха шествието се бяха усмихнали и се наслаждаваха на позитивната енергия идваща от тълпата. Не знам какво е имало на концерта, защото за мен беше време да си замъкна потния и прегрял задник на работа.

На самият парад се засякох с достатъчно познати от twitter:

@Saabina беше домъкнала онзи голям, космат, неин лигльо – Вихър, който от толкова хора покрай него беше изпаднал в ступор – дори не ме залая. @NoraNaydenova и @acnapyx, също бяха дошли, както и @volandil и @ChrisGeorgiev – изобщо силно изявено online присъствие. Дори на @benbeni успях да кажа здрасти. Имах дори невероятния късмет и удоволствие да се запозная най-накрая със @svetlaen, която от началото ми направи забележка, че пиша с много грешки. Знам. Съжалявам, но нещо не мога да се справя с това, а не разполагам с редактори.

Хората, събрали се на това шествие, парад, сборище, наречете го както искате, бяха усмихнати, мили и дружелюбни. Плакатите варираха и изразяваха различни послания. Дори на мен в някакъв момент ми връчиха плакат гласящ „Това, че не сме гей не значи, че съм хетеро!“ Хората, които ме познават се скъсаха да ме бъзикат с него. Дори има снимка (вижте снимката на поста). Като цяло атмосферата беше много оптимистична, усмихната и положителна. Шарени хора, усмихнати …

Иначе на сборния пункт имаше и микробус на Център за сексуално здраве, където правеха безплатни тестове за СПИН, а доброволци раздаваха презервативи. Моите ги подарих, че аз съм капризен от към марка, а и няма сми да се задържат не употребявани.

Имаше дори много забавна за мен случка:

Носейки плаката, към мен се приближи някакъв англо говорящ господин, който ме попита какво означава. След прилежния превод, той много разочаровано попита:

„So … you are not gay than?“

„No.“

И си продължи по пътя.

В дневник.бг имаше снимки на двата парада проведени вчера – гей парада и анти-гей парада. Ако държите, ще ги намеря и ще ви ги пусна. Няма такъв контраст – шарените усмихнати, дружелюбни, забавляващи се хора, облечени разноцветно, носещи многоцветни знамена, бяха много силно противопоставени на сивите, сериозни, показващи средни пръсти „националисти“ и представители на Българската православна църква. И докато едните настояват за равни права с усмивка и хубава музика и като цяло хубаво настроение, другите се опитват да потъпчат чуждата свобода с траурно шествие изразяващо омраза.

Чудя се, кое ли е по-вредно, обективно погледнато?

Кое от двете шествия беше по-деградивно?

Отново искам да похваля организаторите за добрата организация и да благодаря на полицията за добре свършената работа. Не знам дали бяха по-малко, но ми се струваше, че са. Честно казано не знам колко човека се събрахме. Не знам дали бяхме повече от миналата година. Знам, че другата година, ако мога, ще присъствам пак.

Сами мисля, че тук е момента да отправя една критика към организаторите – защо на 30.06? Едно 30-40, ако не 50% от хората са били изправени пред избор – морския бряг за посрещане на Джулая или гей парада? Сигурен съм, че ако не го организирахте и вие бая щяхте да се чудите на кое от двете да отидете.

Единственото за което съжалявам, е че нямах възможността да се насладя на спора с религиозните фанатици след парада. Навик ми е от миналата година да навлизам във високопарни спорове с всякаква такава пасмина. Много са ми забавни, а и сред тях миналата година имаше много секси девойки, които ме гледаха в устата след 5-тата минута, разтягане на локуми за добро и зло, грях и благодетел, и други такива метафизични глупости. Нищо другата година ще се насладя на това забавление.

Ваш,

Lucifer

Снимка: @ChrisGeorgiev

 

Пост 75 от поне 100

Един отговор за “София Прайд 2012”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux