от Lucifer

Вчера, за 5-та поредна година се проведе онова „опасно за морала и обществото“, „деградивно“ явление – гей парада. Забелязвате кавичките, нали? За тях ще стигна след малко.

За втора поредна година присъствам на това мероприятие. Както и предната, отидох там за да изкажа подкрепата си за тези хора, за организацията и за парада като явление. Винаги съм го подкрепял и смятам, че е добре да го има. Както бях написал вчера – докато има кой да рита срещу него има смисъл от парада.

Както и предната година парада всъщност представляваше едно весело пъстроцветно шествие на едни весели и усмихнати хора, които имаха викаха, шумяха и се като цяло се забавляваха. Музиката от платформата беше приятна, макар и да не беше моя тип музика, но какво да се прави – аз все ще намеря кусури на нещо. В някакъв момент, докато вървяхме по софийските улици, забелязах, че дори полицаите, които охраняваха шествието се бяха усмихнали и се наслаждаваха на позитивната енергия идваща от тълпата. Не знам какво е имало на концерта, защото за мен беше време да си замъкна потния и прегрял задник на работа.

На самият парад се засякох с достатъчно познати от twitter:

@Saabina беше домъкнала онзи голям, космат, неин лигльо – Вихър, който от толкова хора покрай него беше изпаднал в ступор – дори не ме залая. @NoraNaydenova и @acnapyx, също бяха дошли, както и @volandil и @ChrisGeorgiev – изобщо силно изявено online присъствие. Дори на @benbeni успях да кажа здрасти. Имах дори невероятния късмет и удоволствие да се запозная най-накрая със @svetlaen, която от началото ми направи забележка, че пиша с много грешки. Знам. Съжалявам, но нещо не мога да се справя с това, а не разполагам с редактори.

Хората, събрали се на това шествие, парад, сборище, наречете го както искате, бяха усмихнати, мили и дружелюбни. Плакатите варираха и изразяваха различни послания. Дори на мен в някакъв момент ми връчиха плакат гласящ „Това, че не сме гей не значи, че съм хетеро!“ Хората, които ме познават се скъсаха да ме бъзикат с него. Дори има снимка (вижте снимката на поста). Като цяло атмосферата беше много оптимистична, усмихната и положителна. Шарени хора, усмихнати …

Иначе на сборния пункт имаше и микробус на Център за сексуално здраве, където правеха безплатни тестове за СПИН, а доброволци раздаваха презервативи. Моите ги подарих, че аз съм капризен от към марка, а и няма сми да се задържат не употребявани.

Имаше дори много забавна за мен случка:

Носейки плаката, към мен се приближи някакъв англо говорящ господин, който ме попита какво означава. След прилежния превод, той много разочаровано попита:

„So … you are not gay than?“

„No.“

И си продължи по пътя.

В дневник.бг имаше снимки на двата парада проведени вчера – гей парада и анти-гей парада. Ако държите, ще ги намеря и ще ви ги пусна. Няма такъв контраст – шарените усмихнати, дружелюбни, забавляващи се хора, облечени разноцветно, носещи многоцветни знамена, бяха много силно противопоставени на сивите, сериозни, показващи средни пръсти „националисти“ и представители на Българската православна църква. И докато едните настояват за равни права с усмивка и хубава музика и като цяло хубаво настроение, другите се опитват да потъпчат чуждата свобода с траурно шествие изразяващо омраза.

Чудя се, кое ли е по-вредно, обективно погледнато?

Кое от двете шествия беше по-деградивно?

Отново искам да похваля организаторите за добрата организация и да благодаря на полицията за добре свършената работа. Не знам дали бяха по-малко, но ми се струваше, че са. Честно казано не знам колко човека се събрахме. Не знам дали бяхме повече от миналата година. Знам, че другата година, ако мога, ще присъствам пак.

Сами мисля, че тук е момента да отправя една критика към организаторите – защо на 30.06? Едно 30-40, ако не 50% от хората са били изправени пред избор – морския бряг за посрещане на Джулая или гей парада? Сигурен съм, че ако не го организирахте и вие бая щяхте да се чудите на кое от двете да отидете.

Единственото за което съжалявам, е че нямах възможността да се насладя на спора с религиозните фанатици след парада. Навик ми е от миналата година да навлизам във високопарни спорове с всякаква такава пасмина. Много са ми забавни, а и сред тях миналата година имаше много секси девойки, които ме гледаха в устата след 5-тата минута, разтягане на локуми за добро и зло, грях и благодетел, и други такива метафизични глупости. Нищо другата година ще се насладя на това забавление.

Ваш,

Lucifer

Снимка: @ChrisGeorgiev

 

Пост 75 от поне 100

Един отговор за “София Прайд 2012”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.