от Lucifer

Последните 8 подзаглавия на постовете ми за Ratio бяха опит за заигравка с Междузвездни войни, но за съжаление последния (9-ти епизод) не предразполага такава (Последната наука?) за това получавате само Ratio 2018 като заглавие.

Има няколко момента в годината, които чакам с нетърпение – Нова година, някакви важни за мен дати … и поредното издание на Ratio. За съжаление това ще е второто издание което ще пропусна (от 9), но това не ми пречи да съм маса нахайпен … о да и ми изпадна един билет, който може някой от вас да си спечели (за това по-долу).

Какво все пак е Ratio и защо винаги се хайпя на него?

Ratio е събитие за популярна наука, което има за цел да ни накара да мислим, да си поставяме правилните въпроси. Освен тези големи събития, хората, стоящи зад Ratio като идея, правят и супер интересните регулярни сбирки, но за тях може би ще говоря друг път. Сега искам да ви поканя на следващото издание на събитието. Запазете си датата 09.06.2018!

И този път са ни подготвили интересни и увлекателни теми (което не трябва да ни изненадва).

Какво ще кажете за математически модел, който може да идентифицира човек, който представлява интерес за нас или да помогне за контрола над заразни болести? В презентацията си „Математика, мъртъвци и малария“, Стивън Ле Комбер ще ни говори за така нареченото географско профилиране – статистически модел, възникнал в криминологията и използван там за да се анализират много заподозрени при серийни убийства. Целта е използвайки данните за местоположението на убийствата да се изведе модел определящ „базата“ – изходната точка от която започва убиеца, най-често неговият дом или месторабота. Но същия модел може да бъде използван и за много други неща – контрол на заразните болести, като малария, определяне на леговищата на животни спрямо мястото където ловуват и тн.

Или за тъмната материя … и ако до сега не сте чували израза, то презентацията на Д-р Маги Лю „Тъмната Вселена през очите на Евклид“, ще ви обясни не само това, но и ще ви разкаже за мисията Евклид на Европейската космическа агенция, която трябва да започне през 2021. Евклид ще се опита да хвърли светлина върху „тъмната вселена“ – онези 95% от материята в обозримата вселена, която можем да наблюдаваме.

И разбира се не може такъв тип събитие без малко хумор … в случая хумора ще бъде в презентацията „Относителни квантови глупости: Как псевдо-физиката печели от погрешна комуникация на науката“ на Д-р Холм Геро Хюммлер. Д-р Хуммлер ще говори за псевдонаучното говорене, което в последно време се превърна в любим начин на реклама на псевдонаучни шарлатании – йонизирани води, квантови хранително добавки, заредени чайове и всякакви други „snake oils“ които все по-често се основават на псевдонаучни термини, използвани извън контескта си, за да придават тежест на твърденията си.

Ta … 09.06.2018 в София Евент Център.

Билети можете да си вземете на http://ratio.bg/forum2018/ като до края на деня все още има early-bird…

И като заговорих за билети ми изпадна един билет, който можете да спечелите. Ето и как:

В коментар тук или във фейсбук страницата на Анаваро, под шернатия пост опишете на кратко какво ви е впечатлението от Ratio и събитията които организират, ако сте били на такова, а ако не сте били – коя от лекциите ви допада най-много и защо.

Ще обявя победителя след седмица – на 04.06 …

Аз лично много съжалявам, че няма да присъствам – не допускайте моята грешка.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux