от Lucifer

Това го бях записал като влог, но поради козметични причини (видях че изглеждам грозен, защото нямах оператор) не го публикувах. Не съм се отказал да запиша епизода пак, но така и така имам това местенце …

Вечерта преди трети март бях на работа и докато се шлях из дебрите на лицекнигата ми попадна странната новина, че полицията е посещавала някакви хора и ги е предупреждавала да на е заплашват руския патриарх … разбира се такива новини много. Кой им обръща внимание? А и хората преувеличават … докато не ми попадна клипче, записано от един от тези хора, в които едни наистина учтиви полицаи искат да му връчат протокол. До колкото разбрах след проверка, такива протоколи се издават с идеята, че полицията има информация, че се готвиш да извършиш престъпление и с този протокол ти напомнят да спазваш закона.

Но кой е заплашвал руския патриарх?

Според полицаите в клипчето НСО и ГДБОП са „спуснали“ на МВР да издаде такива протоколи на няколко човека … и хората изпълняват. Но защо? Нима не сме правова държава, и нима свободата на словото не е защитена от основния закон на тази държава – конституцията? (ако се чудите – да, защитена е с чл. 39 от Конституция на Република България (която е добре да сядате да си препрочитате редовно)).

Но в каква роля е бил тук руския патриарх? В ролята на официално лице, представител на руската държава? В ролята на представител на руската църква?

В каквато и роля да е бил, все пак имаме закони … и някак ми се струва неправомерно да се използват институциите на държавата ни за да „предупреждават“ хора. Мисля че не махнахме „Народна“ от името на държавата си преди има няма 20 и няколко години.

Отдавна не сме поредната република в СССР. Не сме руска губерния, поне аз така си мисля.

На трети март празнуваме годишнина от освобождаването на България … И въпреки че Руско-Турската война (забележете, че не слагам освободителна тук) спомага за това, тази война никога не е била водена за свободата на „братския народ“. Ако се заровите малко, ще видите, че това е една чисто икономическа война – желанието на Руската империя да има излаз на балканите. За това и България не бива освободена. Бива създадено Княжество България, на което бива назначено руско управление и Източна Румелия – васал на Османската империя. Не забравяйте, че нито един руски генерал не участва в „ученията“ на армията покрай границата с Източна Румелия, когато се случва съединението.

Но да … да се върна на брадатия мъж в рокля, заради който хората биват сплашвани. Няма да разглеждам скандалното му поведение при напускането на България … това ще си го запазя за отделна тема, защото си заслужава да се кажат няколко думи и за това … и то красиви думи, свързани с матери … ама така соленички. Но това ще е в друга тема.

Та, защо български граждани биват предупреждавани да се държат „добре“ в социалните мрежи? Ако са отправяли заплахи – мога да го приема, но до колкото разбирам изразеното от тях мнение е просто критика или нападки към официално лице. Защо НСО и ГДБОП не отправиха тези предупреждения към Валерката (Симеонов), който в социалните мрежи нападна друго официално лице? С какво водача на една религиозна организация от държава, с която макар и близки отношения, знаем че има имперски желания и наклонности, заслужава да бъде пазен по този начин. Не помня такива „протоколи“ да са издавани, когато идваха някакви други делегации … Но в случая трябва да пазим честта и достойнството на агента на КГБ … извинявам се – брадатия мъж в рокля … извинете – Руския Патриарх.

Този случай повдига няколко интересни въпроса, които сигурно ще останат без отговор … но също така изисква и някаква реакция – я оставка, я уволнения. Създава се прецедент, когато български граждани биват „предупреждавани“ да внимават в картинката за да се защити един човек, който дори няма уважението да се държи добре с домакините си (а за това ще говоря следващия път). Някой трябва да поеме отговорността за този случай … но най-вероятно никой няма да го направи.

Лично аз смятам, че някой трябва да плати за това … но май само мога да се надявам …

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux