от Lucifer

Преди много време nVidia пуснаха едно нещо наречено nVidia Shield. Даже вече и аз не знам какво беше – мисля че е таблет предназначен за игри, но може и да е някаква псевдо игрова конзола … не помня, а и честно казано не ме интересува, защото това не е нещо, което бих си взел. Причината да споменавам тази технология е малката врътка, че Щита поддържаше NVIDIA GameStream™ технологията, която позволява stream на игрите към устройството …

Fast forward няколко години напред (някъде преди около година).

Докато си ровех да създам идеалния Home Entertainment Center на Raspberry Pi 2 попаднах на един малък проект наречен Moonlight – NVIDIA GameStream™ Open Source Client. Малко парченце софтуер, което превръщаше Raspberry Pi в игрова конзола закачена за мощната ви машина. Позволяваща ви да си играете всяка игра от компютъра на телевизора, без да опъвате допълнителни кабели. Cool, huh?

Към този момент единствената поддръжка, която се предлагаше беше за Android, iOS, така наречените Embeded systems (RPi) и java client. За моя изненада, на скоро са пуснали и Chrome Extension.

ОК … И това какво ни топли?

Moonlight Chrome Extension-а е предвиден да е user friendly – няколко клика, едно IP и едно бързо въвеждане на пин и сте вие.

Както виждате интерфейса е изчистен и лишен от всякакви „шашми“.

От първото падащо меню (там където при мен пише 1080p) можете да си изберете разделителната способност с която да stream-вате.

Второто падащо меню е за кадри в секунда.

Remote sound … да си призная не знам за какво е … и в двата случая (включен и изключен) и двете машини имат звук.

Add Host ви позволява да добавите нова Stream машина. Като там ще ви трябва IP на машината и въвеждането на един PIN за синхронизация.

От страната на streaming машината ще ви трябва GTX 600+ видео карта и nVidia GeForce Experience с разрешен shield streaming (в новата 3.x версия това се намира под зъбното колело до профила, shield опцията, game stream).

Разбира се, за да използвате Moonlight си има уловка – трябва да сте в същата мрежа … аз разбира се използвам VPN за да мога да си джиткам някакви неща от извън мрежата.

А как е качеството?

Използвайки Max Telecom-ския 4G модем успях да си пусна да поиграя малко StarCraft 2 Nova Covert Ops без да забелязвам някакви сериозна разлика в кадрите или в контрола на играта. Разбира се не препоръчвам да играете през Интернет ако играете нещо, за което гоните разделителна способност или брой кадри в секунда. Но ако и вие като мен не гоните толкова много eye candy, а просто искате да си поцъкате някакви неща когато не сте си в къщи или сте се опнали на дивана и ви мързи да стигнете до мощната си машина – Moonlight е прекрасно решение …

Играйте на воля …

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux