от Lucifer

Покрай новия лаптоп и Windows 10 ми се наложи да търся някакви алтернативи за Full Disc Encryption. След като днес за 2тори път ми гръмна BitLocker-а (който по принцип съм сложил колкото да не ми стои диска не криптиран) тръгнах да проверявам дали за няколко месеца пазара на се е променил… Еми за мое съжаление и за съжаление на повечето хора сигурно – не е.

Къде ми е проблема?

Не вярвам на BitLocker – по принцип нямам вяра на нищо правено от онези в Редмънд, още повече когато става дума за сигурност. Някак си никога Microsoft и сигурност не са били подходящи в едно изречение, още повече след онези неща покрай сътрудничеството с FBI и тн. Наречете ме леко параноичен, но някак си не искам да доверя core сигурността на машината си на фирма като Микро меките…

А и самата идея да нямам алтернатива в избора си е … тъпа.

Проблема е ясен отдавна – UEFI и GPT правят проблеми с повечето, ако не с всички криптиращи програми. TrueCrypt/VeraCrypt, която за старата BIOS + MBR структура бяха прекрасни, но от навлизането на UEFI и GPT никой не е излязъл с работещ проект, който да прави същото. Единственият достъпен софтуер е BitLocker на MS … а вече казах, че не им вярвам.

Разбира се винаги мога да мина на LUKS + LVM под Linux, но за съжаление ми се провали плана да разделя игралната машина от работната. Имах лошият план да си взема някаква работна станция която да си настроя и криптирам като за мен, и да си взема отделно голямо говедо, на което да играя и да не се притеснявам за сигурности други глупости …

Това не се случи …

Та, ако някой чуе за хубав проект, който поддържа Full Disk Encryption на EUFI+GPT – свиркайте. А аз отивам да се рекриптирам дисковете на лаптопа, защото ми се наложи да ми изпратят recovery ключовете през фейсбук.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux