от Lucifer

8219293843_349561f32a_zТози пост не трябваше да се казва така …

Трябваше да се казва по друг начин, но колкото повече го мисля, толкова повече се убеждавам, че това име му подхожда.

Зараза …

Отрова …

Наречете го както искате …

Кое е онова човешко изобретение, което може да превърне процъфтяваща културна цивилизация, стремяща се към просветление и открития, център на наука, изкуство и разум, в развалина за някакви си 400 години … връщайки я във времето на племената?

Кое е това, човешко творение, което може да заличи великите и да разпилее прахът им?

Коя е тази отрова, която поразява ума, не само на отделния индивид, но заразява общества и култури … разпространява се като рак … като тумор, отнемащ живота и желанието на отделните хора?

Не търсете далеч …

Религия.

Много пъти съм казвал, че нямам нищо против вярата, но имам много против религията … организираната религия, която изправя човека срещу човека.

От къде тази злоба ли? От къде ми хрумна в ранно утро да пиша за религия?

До преди малко гледах за така наречената Ислямска Република (или държава).

И не, това не означава, че съм набрал на исляма. Няма модерна религия, която да не може да бъде превърната в извинение за човешката лудост. Всяка една религия е на границата да се превърне в извинение за реплики, като „Смърт на неверниците!“, „Ще направим света правоверен!“, „(вкарай божество тук) е велик и който не го следва ще срещне меча на правоверния!“

Лудост … това е религията – извинение за лудост. Извинение да спреш да си човек и да се превърнеш в безгласна буква в една машина целяща само и единствено унищожение в името на един мит. Религията разяжда ума. Не вярата. Не молитвата, а религията – организираната вяра, превърната в оръжие. Лудост …

Такбир … така исках да озаглавя този пост. Алах акбар …

Нима света е стигнал до тук, за да бъде върнат назад?

Или това е просто начина по който нещата работят – напредваш, постигаш, цивилизоваш … и изниква някой брадясал старец, който ти казва, че това, което правиш не е правилно според бога … който и да е бог … и ти като добро малко роботче, деградираш обратно в това, което се иска от теб – създание без свободна мисъл, без воля, превръщащо познанието и хуманността в грях … в пречка за следването на повелите на бога … и то не спуснати ти от бога, а от съответното брадато старче.

Задръжте си боговете.

Задръжте си свещените книги.

Задръжте си и рая.

Аз съм човек и живота си е мой. Живота ми не принадлежи на безлико създание. Живота ми не принадлежи на кауза, на битка, на религия. Не, живота си е мой. И мисълта си е моя. Ние сме това, което сме избрали да сме, а не сме творения на безименен творец.

Ние не сме образ господен, напротив – той е създаден от нас. Защото за да има господ, то някой трябва да вярва в него, а как ще вярваш, в нещо, което не прилича на теб. И тази наша вяра, която някога сме превърнали в култ, вместо спасение, мечти и помощ, ни носи само сълзи и разрушение. Само смърт и опустошение. Хора умират от религия … за религия … за своята или за чуждата. Хора убиват …

А бога им милостив стои затворен, отдавна прашасал в палат сътворен от вяра и гледа … гледа със слепи очи, как тези, които са го сътворили се избиват в негово име, защото те така искат …

Зараза … пълзяща …

Вярата е това, което дава сили … но религията е евтината измама идваща на нейно място … смърт …

Вярата в себе си не може да се замести от вярата в бога, защото Аза е бога в който си заслужава да вярваш. Защото Аза твори и разрушава … защото ние сме това, което сме благодарение на другите богове край нас и на бога вътре в нас. Ние се рушим и ние се създаваме. Не белобрадия старец седнал в отдавна порутен престол …

Вярвайте … но вярвайте в себе си, защото това е единствения бог, заслужаващ молитви …

Ваш,

Lucifer

Снимка: Sunciti _ Sundaram

Един отговор за “Зараза …”

  1. Стас,

    нали сам ти твърдиш, че е неправилно да обобщаваме и да слагаме всичко под общ знаменател? Тогава по-добре сам последвай съвета си и се придържай към него.

    Горните ти думи може и да важат за някои учения, но не за всички. За пример мога да дам великата схизма, разделила през 1054 г. Изтока и Запада.

    Очевидно, за да се стигне до това- е имало причина. Само че в днешното ислно повлияно от западната култура общество неграмотните и недостатъчно осведомените веднага грякват я за кръстоносците, я за инквизицията, я за какво казал бил папата… А какво е казал Българският патриарх по въпроса? Мълчание. Ами кои са кръстоносците в България или в друга православна държава? И кога е имало в България или в друга православна държава инквизиция? Или по въпроса за верските войни- кога православен патриарх е пратил своите православни чеда да убиват в името на Бог? Колкото и да четем- такива примери на въпросите ми няма да открием.

    Ето защо пак ти препоръчвам да прочетеш началото на настоящото 🙂 Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux