от Lucifer

Да си призная открих подкастите съвсем на скоро, въпреки че от много време на сам мяркам коментари за тях. Но хей … аз съм човек на книгата. Дай ми да чета. Да пиша … какво ще слушам някой да ми говори на главата …

Това разбира се беше до време. Просто в някакъв момент ми попадна епизод на българския подкаст GVS или Gamers Voice Shop. Да знаете, че става дума за игри … За сега те са единствения Български подкаст в листата ми …

И какво все пак е подкаст? Аз мога да си го обяснявам и до утре, но може би няма да е лошо да обясня за хората, които не са наясно, защото не са навътре с Интирнета … или са живели в пещера последните няколко години.

Подкаста всъщност е една много хубава идея за тези които нямат време да седнат и да четат нещо. Все пак трудно се чете докато шофираш или докато вървиш по улицата. В основата си подкаста … е просто блогпост поднесен с глас. Представете си записано радиопредаване с автор, който четете … но всеки може да го направи и всеки може да го слуша.

Идеята на подкаста, в повечето случаи е да даде глас на думите, които четете. Да чуете гласа на пръстите, които набиват клавиатурата и оформят идеите с които се сблъсквате в любимите си блогове. Подкаста в повечето случаи се подчинява на същите правила на които и писането на един блог пост – личното мнение и свободата на изказване на идеи, изразните средства предпочитани от автора … изобщо идентификацията, която само уникалното съдържание може да даде на един автор.

Но подкаста, като медия дава и някои преимущества, които блогпостовете не дават – възможност за съвместна работа. Освен ако не си много голям егоцентрик (а дори аз не мога да съм такъв) и нарцис, някак си ми се струва неприемливо да си приказваш сам известното време, което си избрал за дължина на подкаста си. За това и аудио формата сам по себе си позволява, а и направо си изсква да си намериш дружка с която да си водите двамата или тримата … или четиримата (както сме правили) … или за колкото човека можеш да намериш да си говорят с теб за темата, която те вълнува.

И разбира се като всяко нещо, което ми харесва, реших че и аз ще си направя подкаст. Оказа се едно интересно … въвличащо изживяване. Писане и творчество на едно различно ниво.

Усещането е някак различно …

Но за какво все пак мога да говоря аз?

Както и много често за писането – за секс … по-скоро за свободата на усещанията, за цялата палитра … която е BDSM. Разбира се не си говоря сам (не че не го правя, но не го правя пред микрофона). Имах късмет да намеря не малко съмишленици с които да си поговорим за нещата които ни влекат. Ако още не сте попаднали на „Честни разговори за мръсни теми„, то какво чакате? И без това спамя с всеки епизод. До тук са само 4 но нямам никакво намерение да спирам … само да правя темите малко по-обширни.

И все пак … нямаше дори да се сетя да започна този проект, ако не беше Чавдар от GVS, който сигурно съжали, че ме познава и някога ми е давал facebook-а си. Той ми даде основите. И разбира се не ми тегли една българска с многото ми въпроси, някои от тях глупави.

И все пак … Подкасти в България?

Да. Три освен този с който се занимавам аз. Или два, освен GVS за който вече споменах.

1. GVS – Младежите си говорят за игри … ама за много игри. Списание за компютърни игри, но ежеседмично и с много повече хумор и много по малко цензура в ушите ви!

2. Предприемачите – Говрят за бизнес … не мога да кажа много повече, защото не съм ги слушал честно казано.

3. Nerds2Nerds … -за съжаление сайта им не се отваря … но сигурно щяха да са ми интересни. Самото им заглавие предполага, че са от моята кръвна група.

Може би тук трябва да споменем и подкаста, който правят от Капитал … но ще се доверя на моя гуру в това поприще (Чавдар) – скучен.

Лично мнението за подкастите се промени драстично от както започнах да ги слушам. Ако още не сте опитали – опитайте. Току виж намрите нещо интересно за правене, докато не можете да четете …

А, ако ви се слуша как си говоря с красиви жени за всякакви „извратени“ неща … „Честни разговори за мръсни теми“ ви чака …

А какво мислите вие за подкастите?

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.