от Lucifer

Преди много години, при един друг инцидент излезе някакъв брадат мъж в рокля и каза, че трагедията е наказание господне заради концерта на Мадона …

Има неща, които не трябва да се казват. Има неща, които трябва да останат затъкнати в гърлото на тези, готови да ги изговорят. Едно от тези неща е „Божие наказание!“.

Думите „Това е божие наказание за …“ не трябва да бъдат казвани. Независимо от кого и независимо по каква причина.

Не искам, а и не трябва някаква организация да си присвоява правото да раздава правосъдие. Не можеш да обвиниш и накажеш невинни за нещо, което се е случило или ще се случи!

Не може потопа заляла Варна да е божия наказание за Гей-парада утре. Няма как. Никоя организация или църква не може да си позволи да изговори това, което вече се говори. Не морално, не етично е …

Но от кога ли очаквам от някакви от религиозната пасмина да имат морал или етика. Нали единственото, което могат е да се нахвърлят върху невинните с обвинения за грях и поквара. В моменти като този, в които хората се опитват да постигнат каквото могат за да се противопоставят и да се спасят от природния гняв, не трябва да се смята че има Бог който да им помогне. Няма го. Бог не може да е съдник на тази земя. Не може да изпраща наказания … и вменяването на вина е само поредния пирон в и без това добре закования ковчег на религията.

Видиш ли, господа ни наказвал, изпращайки наводнения, бедствия и отнемайки животи.

Кой Бог?

Благочестивия, пресветъл и прелюбящ Бог Баща, пожертвал своя Бог Син в името на спасението на хората и изкуплението от греховете им ли?

Или това е Йехова, бога староеврейски, бога ревнив и непреклонен, бога наказващ до девето коляно? Онзи бог, накарал евреите да се скитат из Синаан в продължение на 40 години, за да не остане жив никой усъмнил се във волята му?

Нали този бог беше станал добрия бог?

Или това е само като ви отърва?

Има думи, които не трябва да бъдат казани! Има твърдения, които не трябва да бъдат правени!

Не за друго, а защото в моменти като този – в моменти на криза – хората трябва да се стегнат, да се сдружат и да се справят с гнева на природата, а не да се молят, защото молитвата няма да те спаси от водата. Когато всичко свърши, докато погребваме мъртвите си и съграждаме домовете си, можем да се сочим с пръст и да твърдим че някой ни е виновен, но докато трае кризата, религията няма място на терена. Битката е ние срещу стихията и няма кой да ни помогне – човек е сам и като човек ще се бори до последно … а после … после може да падне на колене и да се моли ако желае или да се изправи и да гуляе, празнувайки живота, който си е върнал.

Бог не може да наказва. Бог сам по себе си е творение на нашата собствена вяра. И ако вярваме, че той ни наказва, значи вярваме в собствената си грешка … в първородния грях изкупен от самият бог.

Не смейте да приписвате силата на трагедията на имагинерния си Бог … не бъдете лицемерни. Но защо ли се напъвам – няма как да стане. Ние хората сме невероятно добри в намирането на връзка между две не свързани неща. За това и сме склони да преписваме сила на неща, които не можем да си обясним. Не осквернявайте жертвите с твърденията си за божие наказание – търсете виновните човеци, не приписвайте действията на нещо, което не е там.

Има неща, които не бива да бъдат казвани, защото са лицемерни и безчестни … но все ще се намери някой да ги изрече … в името на нещо, което няма смисъл.

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.