от Lucifer

Преди много години, при един друг инцидент излезе някакъв брадат мъж в рокля и каза, че трагедията е наказание господне заради концерта на Мадона …

Има неща, които не трябва да се казват. Има неща, които трябва да останат затъкнати в гърлото на тези, готови да ги изговорят. Едно от тези неща е „Божие наказание!“.

Думите „Това е божие наказание за …“ не трябва да бъдат казвани. Независимо от кого и независимо по каква причина.

Не искам, а и не трябва някаква организация да си присвоява правото да раздава правосъдие. Не можеш да обвиниш и накажеш невинни за нещо, което се е случило или ще се случи!

Не може потопа заляла Варна да е божия наказание за Гей-парада утре. Няма как. Никоя организация или църква не може да си позволи да изговори това, което вече се говори. Не морално, не етично е …

Но от кога ли очаквам от някакви от религиозната пасмина да имат морал или етика. Нали единственото, което могат е да се нахвърлят върху невинните с обвинения за грях и поквара. В моменти като този, в които хората се опитват да постигнат каквото могат за да се противопоставят и да се спасят от природния гняв, не трябва да се смята че има Бог който да им помогне. Няма го. Бог не може да е съдник на тази земя. Не може да изпраща наказания … и вменяването на вина е само поредния пирон в и без това добре закования ковчег на религията.

Видиш ли, господа ни наказвал, изпращайки наводнения, бедствия и отнемайки животи.

Кой Бог?

Благочестивия, пресветъл и прелюбящ Бог Баща, пожертвал своя Бог Син в името на спасението на хората и изкуплението от греховете им ли?

Или това е Йехова, бога староеврейски, бога ревнив и непреклонен, бога наказващ до девето коляно? Онзи бог, накарал евреите да се скитат из Синаан в продължение на 40 години, за да не остане жив никой усъмнил се във волята му?

Нали този бог беше станал добрия бог?

Или това е само като ви отърва?

Има думи, които не трябва да бъдат казани! Има твърдения, които не трябва да бъдат правени!

Не за друго, а защото в моменти като този – в моменти на криза – хората трябва да се стегнат, да се сдружат и да се справят с гнева на природата, а не да се молят, защото молитвата няма да те спаси от водата. Когато всичко свърши, докато погребваме мъртвите си и съграждаме домовете си, можем да се сочим с пръст и да твърдим че някой ни е виновен, но докато трае кризата, религията няма място на терена. Битката е ние срещу стихията и няма кой да ни помогне – човек е сам и като човек ще се бори до последно … а после … после може да падне на колене и да се моли ако желае или да се изправи и да гуляе, празнувайки живота, който си е върнал.

Бог не може да наказва. Бог сам по себе си е творение на нашата собствена вяра. И ако вярваме, че той ни наказва, значи вярваме в собствената си грешка … в първородния грях изкупен от самият бог.

Не смейте да приписвате силата на трагедията на имагинерния си Бог … не бъдете лицемерни. Но защо ли се напъвам – няма как да стане. Ние хората сме невероятно добри в намирането на връзка между две не свързани неща. За това и сме склони да преписваме сила на неща, които не можем да си обясним. Не осквернявайте жертвите с твърденията си за божие наказание – търсете виновните човеци, не приписвайте действията на нещо, което не е там.

Има неща, които не бива да бъдат казвани, защото са лицемерни и безчестни … но все ще се намери някой да ги изрече … в името на нещо, което няма смисъл.

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux