от Lucifer

10069702514_c12d6823cb_bЗащо някой би избрал да пусне продукта си безплатно … още повече да отвори кода му?

Какво точно трябва да накара човека да се откаже от лицензните такси и да предостави програмния си продукт за свободно ползване?

В повечето случаи хората си мислят, че става дума за малки проекти. Неща, които и без това може. Но все по-често се появяват FOSS продукти които нито са малки нито са ненужни.

Но какво е FOSS?

FOSS е акроним, който идва от Free Open Source Software – или безплатен софтуер с отворен код. FOSS не е нещо ново. FOSS съществува от както има компютри – това са програми, писани от ентусиасти, които не желаят техния труд да си остава само техен. Тук не говорим за само за малки програмки и скриптчета. Дори Linux Kernel спада към тази категория софтуер. А все пак Linux Kernel-а е един от най-големите и най-значими проекти в света на компютрите.

Защо обаче, някой би искал да направи продукта си отворен и безплатен?

Всеки, който избира този път на развитие на своите продукти има различни … идеи и цели. Всеки разбира различна важна причина. За мен най-важната е общността. Точно така. След като съм създал нещо, което може да е полезно на някой, независимо дали за свободен или за платен проект, защо да карам човека да преоткрива огъня?

Днешния Интернет нямаше да съществува, ако не съществуваха такива мечтатели, които да слагат общността и полезността пред желанието за печалба. Нямаше да има Интернет, ако някога Линус не беше казал, че иска ядрото му да е свободно за всички. Нямаше да има Интернет, ако apache не бяха казали, че искат техния сървър да е достъпен за всички. BIND, PHP, MySQL/MariaSQL, Perl, Python, X … все думички и съкращения, които не говорят нищо на никого, но това са програми (най-общо) оформили облика на мрежата и компютрите, такива каквито са в днешно време – свободни, отворени и без граници.

Важна роля в развитието на всеки FOSS проект са така наречените „Допринасящи“ (Cotributors) – всички онези индивиди, използващи дадената програма, които желаят тя да стане по-добра, да получи нови функции, да бъде по-защитена. Всъщност това е в основата на развитието на всеки проект с отворен код – хората в общността му, които искат той да се развива. И то безвъзмездно. Хора отделящи часове от свободното си време за да запълнят дупка, да намерят решение на проблем … или просто да оптимизират парче код гигантски проект.

Точно тук е красотата на свободата на Интернет – можеш да влезеш в чат с хора от другия край на земното кълбо и заедно да създадете парче код, което да се използва от хиляди хора. Да, знам колко романтично звучи, но аз не виждам смисъл в искането на заплащане за нещо, което си направил за себе си. Ето ви пример – аз лично използвам PhpBB за форумна платформа. За последните няколко години съм разработвал 3.0 версията за да я направя полезна и приятна за ползване, включвайки функции, които до момента не е имало. В момента тече 3.1 release cycle (3.1 версия се подготвя за пускане). Повечето от нещата, които съм интегрирал в ядрото на моя форум са полезни за повече потребители, за това седнах и ги submit-нах. Защо да пазя това само за себе си? Така бонуса ми е двоен – от една страна с новата инсталация и при upgrade-а, ще имам тези функции, от друга – общността ще може да ги използва.

Ако някоя от „допринесените“ от мен неща може да спести 15 минути работа на някого или да го наведе на мисълта за следващата велика функция, която на мен ще ми свърши перфектна работа … защо да го пазя за себе си.

Личното ми мнение е че отворените проекти са бъдещето на мрежата и бизнеса като цяло. Те дават възможност на всеки да започне нещо и да постигне нещо, без да го ощетяват и без да му налагат ограничения … Общността е движещата сила – десетки, стотици, понякога дори хиляди хора, които ако не друго, поне допринасят с тестовете на твоя продукт.

FOSS и общността на програмните продукти, са това което ще донесе бъдещето на технологиите … и всички ние ще спечелим от това.

Та, ако използвате някакъв продукт с отворен код, който наистина ви е полезен – замислете се да помогнете. Не финансово, а с това с което можете – малко код, малко коментари, дори понякога някоя и друга градивна критика е добре дошла …

Нека си помагаме … защото само така ще продължаваме напред …

Ваш,

Lucifer

Снимка: marsmettn tallahassee

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux