от Lucifer

8922202674_2272797519_o

Отмина този светъл празник на мрака и хората погребаха в гардероба си костюмите на вещици и зомбита, след него дойде и онзи още по-светъл празник на просвещението и хората за поредна година прибраха българските букви на поредния рафт след като ги снимаха …

По какво си приличат тези два празника?

По нищо ще кажат някои … единия е католически, другия си е чисто национален … Единия сме го взели от американците и тяхната пошлост, бездушие и изобщо най-лоши неща. Другия си е НАШ! Български е! Почитаме будителите си …

Хубаво …

Но кои будители? Какви будители? Можете ли, без да гледате в Интернет да ми кажете какво се разбира под думата „будител“? Ха сега!

Не, това не е човек който събужда другите сутрин (макар, че пак ги пробужда по някакъв начин (бонус точки давам на тези които схванаха разликата между будя и пробуждам, преди да я посоча тук)).

И до някъде ще сте прави … но не съвсем. И двата празника у нас предизвикват една и съща реакция – социална истерия, която за един ден в годината ни показва, като такива каквито не сме през останалите 364(365 ако е високосна).

На 24 май всички сме за Българската азбука и правописа … на 25 не можем да напишем малко по-сложни думички. Аз поне имам извинение – аз съм си еднакво неграмотен през всичките 365 дни (на 29-ти февруари или не пиша или внимавам как пиша).

На 3-ти март сме родолюбци … на 4-ти пак плюем и държавата и хората в нея и сме много повече Русофили или Русофоби от колкото Българофили. Аз? Аз винаги си харесвам България и винаги съм смятал, че българите сме хубави хора … но отделните индивиди са под всякаква критика.

За 6-ти и 22-ри септември няма да говоря … Аз лично знам как е обединена България (учителката ми по история ни разказваше историческия анекдот), но с датите съм толкова зле, че няма и на къде.

Същото е и по Коледа и Велик ден – ставаме вярващи … точно за един ден сме милостиви, светли, любящи … аз … аз правя добро когато съм в настроение и не ме срам да си го призная, но не чакам празниците за да ми дойде настроението …

Така сме си у нас … за всеки празник ще се намери кой да го из критикува. Всяка добра идея ще бъде омаскарена.

И все пак да се върнем на Helloween … че за това ми беше писането. Това не е празник … няма как да е празник. Но е хубава причина. Много хубава причина е да се маскираме и за един ден да бъдем някой друг … точно както за един ден сме радетели за българщината … так за един ден можем да се скрием зад маската на вещица, зад рогата на дявола, зад зъбите на вампира … и за един ден скучните ни малки ежеднивийца да са една идея по цветни и по-забавни.

Не че толкова го чествам. Напротив – редовно се маскирам на себе си, защото имам по-важни неща от това, но защо да сме против още една причина да вкараме малко цвят в живота си?

Защо, защото не български ли? Така е … ама тя обективно и Коледа не е българска. Религиозна е … аз какво да правя като не съм вярващ? И то дори не идва от Християнската религия … но това едни специфични религиозни, културологични спорове … които с удоволствие бих водил.

Или деня на труда?

Или проблема ви идва от това, че Helloween чества смъртта? Ще използвам само един пример – Велик Ден!

Живеем в странен свят … в странно общество – радваме се на чуждото нещастие и завиждаме на успехите на другите. Искаме това, което нямаме, без да си даваме сметка, че така можем да загубим и онова което имаме … и най-вече – заставаме срещу моментите, които радват другите …

Проблема не е в това дали харесваме Helloween … обективно и аз, както казах, не съм луд по него, но защо не можем да оставим другите да се забавляват? Какво лошо има във още една причина някой да е щастлив? Или щом на нас не ни харесва, дайте да го съсипем, че и другите да не могат да се възползват …

Интересно ми е защо всичко трябва да бъде така – или нещо е хубаво и за мен или не става за всички? Не можем ли да приемем другите и да ги оставим да се забавляват?

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.