от Lucifer

Предупреждение: Този пост може да е обиден за вярващи читатели. Смятайте се за предупредени!

Всъщност този пост трябваше да го напиша вчера. Исках да го напиша вчера, но ме посъветваха да не го правя, най-вече за да намаля броя засегнати. Реших да си спестя излишните страсти и да го напиша днес.

За какво все пак става дума?

Покрай съботната вечер, вечерта срещу Велик ден, когато има обичай да се палят свещи в църквата и да се носят в дома, из facebook се появи следната много красноречива снимка:

10171126_646293352103913_3590444134508101962_n

По принцип, тази снимка дори няма нужда от коментар. В смисъл не мога да кажа повече от това, което самата тя казва. Няма по-голяма табела сочеща лицемерието на това, което е църквата …

Не знам, чий труд е тази снимка. Ако някой си я познае – нека ми пише за да го добавя като автор.

Самото лицемерие на тази табела идва от дебело подчертаното двуличие … от въплащението на иронията „закупена от Храма“. Защо, ще се запитат някои, това да е ирония?

Защото началото на страстната седмица поставя понеделника в който, според собствената свещена книга на този храм, Исус (нали помните чие възкресение чествате) пристига в Йерусалимския храм и изгонва търговците от храма, обвинявайки ги че превръщат бащиния му дом в разбойнически вертеп.

И Исус влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и преобърна масите на обменителите на пари и столовете на онези, които продаваха гълъбите, и им каза:
Писано е: „Домът Ми ще се нарече молитвен дом“, а вие го правите разбойнически вертеп.

Матей 21:12-13

 

И като наближаваше Пасхата на юдеите, Исус отиде в Йерусалим.
И намери в храма продавачите на волове, овце и гълъби и тези, които седяха и обменяха пари;
и направи бич от върви и изпъди всички тях от храма, както и овцете и воловете; изсипа парите на обменителите на пари и преобърна масите им;
а на тези, които продаваха гълъбите, каза: Вдигнете ги оттук; не правете Бащиния Ми дом дом на търговия.

Йоан 2:13-16

Интересно е противоречието, което се забелязва в тази табела, залепена някъде в незнаен храм. Свещта гори пред Бога на тази църква, САМО ако е закупена от самият храм … значи искате да ми кажете, че от моите молитви (не моите разбира се, защото моята вяра не се изчерпва с антропоморфната персонификация с бяла брада) не важат … и за да се моля на Моя/Вашия/Нашия Бог аз трябва да си купя задължително свещи от … ами от неговия магазин. Интересна логика.

Значи имаме всеможещ и всесилен Бог, който ни наблюдава във всеки един момент и преценява греховете ни … но нашите молитви няма да бъдат чути, ако не си купим парченце восък със връв в него от магазина на една от каменните къщи посветени в негова част … хммм …

Не мога да разбера желанието на хората да вярват в тази институция, която се е превърнала църквата. Тази … бележка, залепена някъде, е просто поредното доказателство, че църквата е надживяла времето си. Църквата каквато е сега, не може да съществува в нашата реалност като такава. Ако не търпи промяна трябва да последва … динозаврите. Но това е широка тема, на която ще се върна някога.

Това, което ме запали беше противоречието на тази табела …

Аз не съм религиозен. Вярващ съм, но не следвам религията като такава. В следващия момент има достатъчно хора, които са. Има хора, готови да се редят часове на ред за да запалят свещ или да сложат и вземат цвете. Няма проблем. Всеки има нужда от своята вяра. Но не можеш да проповядваш скромност и да отричаш сребролюбието, и в следващия момент да използваш толкова евтин … защото си е евтин трик – guilt triping – Ако не си купите от нас, шефа няма да ви чуе. Той иначе е милостив и всеопрощаващ, дори даде единствения си син/част от себе си за вашите грехове … ама няма да ви помогне ако не си купите свещичка от неговото магазинче.

Всеки има нужда от своята вяра … всеки има нужда от това да вярва в нещо. Нека религия, няма лошо. Проблема ми в ситуацията е … машината за пари, за която никой не говори. Църквата, като такава. Дори няма да споменавам, че е освободена от данъци. Но самото лицемерие е проблема за мен …

„закупена от Храма.“  …

Честно казано проблема ми не е с „купуването от храма“ толкова колкото с изнудването … използването на вярата като заложник за постигане на користни цели … и то от институция, която проповядва смирение и скромност …

Предпочитам да живея в тъжната си реалност, от колкото да вярвам в това, което проповядва …

Иначе – весели празници.

Ваш,

Lucifer

3 Отговори на “За една снимка и църквата …”

  1. Религията като цяло е уж за да събира хората, да им дава надежда, цел и тнт. Но лично за мен през годините тя е ползвана най-вече като средство за контрол над масите. За Вярващия човек религия има навсякъде- под всеки камък, на всяко дърво… Църквата като храм е нещо ненужно поне за мен не,че съм вярващ- някак тези дебели книги, които така и никога не съм чел са просто легенди ,създадени от хората и доукрасявани с времето и развитието му. Апропо нали уж се казва, че са гонени търговците от храмовете? А при нас в Бг се продава всичко именно в църквите някак пак и религиозните устои поБългаряваме…Но както и да е Весел и Светъл празник и НЕ религията ни прави ХОРА- ВСИЧКИ ние създаваме историята и дори нея религията.
    Чудя се колко войни нямаше да има от Великите Кръстоносни походи още АКО нямаше различна религия…Но и това е леко сложна материя. Има само една УНИВЕРСАЛНА истина ВСИЧКИ сме ХОРА а вече как се държим ИЗБИРАМЕ сами…

  2. А аз преди години се бях втрещила от следния надпис – подобен, но по-кратък и според мен не по-малко циничен – „Незакупената от храма свещ не носи духовна полза“. Не само заради манипулацията хората да купуват свещи от съответния храм, а и заради свързването на духовното с ползата.

    В православна църква влизам само ако ужасно много се наложи, което ще рече – на сватба, погребение или панахида. Последните две ми се случват по-често. Надявам се моято погребение да не бъде религиозно – не ща разни корумпирани попове да печелят от мъката на близките ми. Никога няма да забравя как, когато почина бащата на мъжа ми, в ужасната църква в ужасното гробище на Бакърена фабрика буквално изнудиха майка му (която почти се беше разорила покрай погребението, а отделно не беше на себе си) да плати 40 лева за хор, който пееше фалшиво.

  3. За съжаление сте повече от права. Отбелязвам със съжаление. Пиша го като многогодишен представител ( бивш ) в точно този бранш – УЖ услугите за помагане в тежки моменти на опечалени. Истината е САМО една. Не само попове и тнт или частни и държавни траурни фирми гледат на всички нас като едно. Не човешки същества а хонорар. Колкото и тежко да звучи е точно така… в днешно време почти всички житейски аспекти се свеждат до чисто комерсиалното им измерение. Просто и в този брашн това виждане еволюира чудовищно. ИЗЦЯЛО ЛИЧНО мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.