от Lucifer

За никого май няма да е тайна, ако кажа че в България няма журналистика. Поне не и платена такава. Под платена имам предвид хора, които получават пари за това да осведомяват хората. В повечето случаи, дори и всекидневниците са превърнати в жълти издания, които търсят само и единствено сензацията. Няма разследваща журналистика, няма обективно мнение. Има нахвърляне на факти и представяне на някакъв авторов брътвеж за информация, с която се пълнят броевете на това, което може би някога е минавало за вестник.

Защо съм толкова … неприятно настроен към пишещите братя ли?

Заради една безсмислена колонка в съботния „Телеграф“. Ето и какво пише в самата колонка:

Садо-мазо любителите се сбират на по бира

Собствен форум си имат любителите на садо-мазо изживяванията. Регистрацията в БДСМ, каквото е името му, е достъпна за всички, като при попълване на формуляра спокойно можеш да излъжеш за възрастта. За сметка на това трябва да отговориш на въпроси за предпочитанията си – например дали си садист, мазохист, или човек който обича да сменя двете роли, а също и за сексуалността си. Участниците в БДСМ излизат и извън него и редовно си организират сбирки на живо в столичните заведения. Тъй като групата не е толкова голяма, всички се познават помежду си, а често са имали и интимни отношения. На сбирките обаче не се коментира това, което ги обединява – сексуалните им пристрастия и новите играчки на пазара.

Какво, ще кажете, ме интересува това мен?

Срещата за която говорят е моята среща. Срещата, която организирам във края на всеки месец. Колонката, няма за цел нищо друго, освен да запълни тази част от страницата на това издание. Не предоставя информация, не съобщава новина, дори няма някакви лични разсъждения на авторката. Не. Това което прави е да замазва някакви полуготови факти и да ги натика в една колонка.

Много хора ми казаха да не се паля. Да си трая и да ги оставя да си говорят. Но някак си не мога. Може ли някой, който сериозно се занимава с журналистика да ми каже каква е целта на тази колонка? Да предупреди хората? Да ги информира? Да анализира поведението на нас, извратеняците? Каква? Кой по дяволите го интересува, че пием бири и ядем картофки в някое столично заведение всеки месец? Или че на няколко месеца се събират и в други градове? Мен дали ме интересува, че госпожицата или госпожата, написала статията снощи е въртяла свирка на мъжа си/гаджето си?

Не. Мога, знаейки този факт, да го анализирам. Мога да си извадя няколко извода, ако знам какво точно е правила, как изглежда и какво е отношението и към оралната любов. Мога да анализирам техниката и сравнявайки я с това, което са ми правили на мен. Мога да оценя вкуса и за мъже (или жени). Но иначе, това че снощи е въртяла свирка на някого не е нищо повече от ирелевантен факт.

Госпожицата е написала много пространна статия без да каже нищо. Не знам колко думи е. Прочетох я цялата и мога да кажа, че не е одраскала дори повърхността на нещата. Явно си няма и на идея какво е фетиш, какво е BDSM и най-вече каква е динамиката на отношения в този вид групи. От малкото каренце става ясно, че остава впечатлена от това, че имаме сексуални контакти вътре в групата си. Колко странно, че правим секс с хора, като нас.

Искам да помоля всички пишман журналя, които не знаят за какво приказват да се хванат и да проучат въпроса, преди да нахвърлят някакви глупости ей така за да запълнят колонка в парцала за който пишат. Да бяхте попитали. Да бяхте се заинтересували кои сме, какви сме. Да, почитатели сме на садо-мазото, както вие го наричате, но това е такова принизяване, че няма на къде. Всеки един от нас е отделен човек. Всеки един от нас е със своите влечения и пристрастия. Когато пишете е наистина добре да се запознаете с хората, за които пишете. Никой от нас не прави нищо мръсно, но както вие не искате хората да знаят, че обичате да гълтате, така и някои от нас не искат да се знае, че обичат да ги връзват.

Ако имате въпроси или искате да напишете един обективен материал за извратеняците – ние всъщност сме насреща. Хора сме. Някои от нас нямат проблеми да говорят за влеченията си и имаме повече информация.

Искам да оправя и няколко фактологически грешки – BDSM е сексуалната девиация или поне сборното и име. Иначе форума се казва f-bg.org. Единственото що годе правилно нещо от каренцето е че не обсъждаме новите играчки на пазара. За какво са ни? Ние си купуваме и си ползваме каквото си ни трябва. А колкото до това, дали обсъждаме предпочитанията си – въпроса винаги опира до секс. Седнете с когото и да е на маса и рано или късно ще опрете до секс. На нас поне не ни се налага да се крием.

Ваш,

Lucifer

7 Отговори на “В търсене на новина”

  1. Така са се научили от разни институции и институцийки, организации и организацийки, които просто искат събитието им да е отразено. Защото това се изисква от шефа или от възложителите. Затова е пълно с „новини“ от сорта – еди-къде си се състоя еди какво си, което е част от проекта еди-кой си, финансиран от еди-кого си. Основните цели на проекта са еди-какви си.

    И като получават такива прессъобщения на кило, кой ти мисли кое е новина и кое – не. Трябва да си журналист не само по заплата, а и по дух, за да си зададеш въпроса какво прави от един факт новина.

    • Аз не съм пращал прес релийз. Не съм искал да е отразено, но след като не мога да избягам от това, нека поне оправят фактологията и да вкарат малко … знам ли – мнение. Не просто да съобщават не свързани неща!

  2. E, може просто женицата да е попаднала случайно на форума или да е чула за него…и просто да изразява учудването си, че има нещо такова в България. Нали се сещаш, че съществува една група хора, които живеят „правилно“ и си мислят че няма вероятност другите хора да не съществуват по този начин…представяш ли си какъв културен шок е получила въпросната милейди, че чак и „статия“ е написала!

    П.С. БТВ, знаем ли че е жена?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.