от Lucifer

През отминалите празници, като истински geek, бях в любимата си компания – тази на моя компютър. Горкичкия, вече сдава багажа и вентилаторите му вият, като малка прахосмукачка, но си е моя.

От около почти 2 години съм на linux, както не веднъж съм споменавал, и за това и трудно сядам да играя игри, но тъй като през, споменатите вече празници ми се отвори малко свободно време, реших да се занимая с подкарването на StarCraft 2 под Wine.

С какво си имам работа?

CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5250

RAM: 3GB DDR2 (667 MHz)

GPU: Ati Radeon HD 3450

OS: Slackware64 Current (вече излезе stable 13.37)

И сега какво?

За тези които не са се сблъсквали със Slackware и неговата философия, искам да уточня някои неща. Плюсовете на Slackware са, че не страда от така наречения dependency hell, всичко подлежи на настройка от потребителя и че повечето неща се препоръчва да компилират от source (не че няма готови binary пакети). Лошите му страни са, че всичко подлежи на настройка от потребителя и че повечето неща се препоръчва да се компилират от source.

Това казано, само ще допълня, че при Slackware нямате единични repo-та и няма apt-get или yum.

От къде започваме?

Първото нещо е да направите Slackware64 в multilib. Това му дава възможност да изпълнява и да компилира едновременно 32bit и 64bit приложения. За тази цел използвайте пакетите на AlienBOB от тук.

Второто нещо което трябва да направите за със Slackware-а е да му инсталирате propriety driver-ите за видеото. Не знам дали open source driver-ите ще свършат работа, но аз предпочитам да си сложа fglrx-а на Ati/AMD. Версията с която съм в момента е 11.3 и са направили малка промяна в начина на инсталация. Сваляте си пакета от сайта на Ati, влизате като root и:

$ chmod +x ati-driver-installer-11-3-x86.x86_64.run

$ ./ati-driver-installer-11-3-x86.x86_64.run –buildpkg=Slackware/Slackware

Това ще създаде Slackware пакет с компилираните драйвери за вашето ядро.

$ installpkg fglrx-8.831.2-x86_64-1.tgz

ще инсталира пакета. Сега правите един рестарт в runlevel 3 (конзолен вход), влизате като root. Командите са:

$ aticonfig –initial -f

$ rm -R /usr/share/config/kdm/

$ genkdmconf

Ако всичко е минало нормално, трябва да имате инсталирани flgrx driver-и. Честито! Пуснете си X-а и се забавлявайте.

Следващата стъпка е да си инсталирате Wine. Отидете на winehq.org, където ще намерите готови пакети за Slackware в download секцията. Тук има една малка уловка – трябва много да внимавате, кой пакет ще свалите. Използвайте или stable 1.2.3 или най-новия development 1.3.18. В по-старите development пакети има проблем. Свалете си 32bit пакета, нищо, че операционната ви система е 64bit (нали помните multilib), и го инсталирайте.

Добра идея е да си свалите winetricks. Можете да намерите готови SackBuild-а в linuxpackages.net или да използвате великолепното tool-че sbopkg.

Следва друга тънка част – инсталацията на DirectX9. Ако имате winetricks можете да направите само

# winetricks d3dx9

На някои места се препоръчва инсталирането и на няколко други неща, като vcrun2008, vcrun2005, droid, fontfix, fontsmooth-rgb, gdiplus, gecko, allfonts, но не съм сигурен, че са задължителни. За всеки случай можете да ги инсталирате. Внимание! За някои от функционалностите на winetricks ще ви трябва cabextract пакета. Ако някой от горните пакети не желае да се инсталира и ви дава някаква грешка – прескочете го!

С това средата е почти подготвена. Остава само в wincfg да отидете в Libraries, да добавите mmdevapi и да го сложите на Disabled, за да имате звук в играта, после отивате на Applications и слагате Windows Version на Windows 7.

Сега да се заемем с останалото:

Отивате на сайта на Blizzard и си сваляте On-line Installer -а (за най-лесно).

# wine <installer_name>.exe

И си инсталирате играта, като всяка друго Windows-ка игра (Next, Yes, Next, Next, Next …). Аз лично имах проблем с инсталатора – не вадеше никакви буквички и се губеха бутоните. Самите функционални полета си работеха, но ги нямаше бутоните. Не успях да реша този проблем, но намерих youtube клипче, което показва инсталацията и намерих функционалните полета.

Имайте предвид, че под Linux Razor1911 License hack-а не работи и ще ви трябва работещ accaunt за SC2 за да можете да играете дори като гост.

Играта се пуска от папката на играта с:

# LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib/xorg/modules/dri wine StarCraft\ II.exe

Най-вероятно ще откриете, че играта сече неимоверно. Поне при мен беше така. И за това има решение – пускате си RegEdit (wine regedit),

HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Wine ->Direct3D

Там създавате следните String Values, със следните стойности:

DirectDrawRenderer => opengl

Multisampling => disabled

OffscreenRenderingMode => pbuffer

UseGSLS => disabled

VertexShaderMode => hardware

VideoMemorySize => 1024 (големината на видео паметта ви в MB)

И това е!

Аз лично си купих играта вчера и и се наслаждавам. Дано ви хареса и дано съм ви помогнал. А ако срещнете един Lucifer из Battle.Net, не го бийте много – той толкова си може!

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux