от Lucifer

Не знам колко от вас са се опитвали да подкарат малко по-нов Linux в VMware player (или station), но без значително четене, ситуацията е трудно.

Както всяка друга виртуализираща среда и VMware си има пакет инструменти, необходими за нормалната работа на средата на виртуалната машина. В една голяма част от случаите, това е свързано с компилация на модули за ядрото и динамичното им зареждане … VMware не прави изключение, макар, че за използването на някои от функциите иска и други неща.

И така …

На кратко – два дни се борих, докато накарам слака да работи нормално с VMware player … ето и стъпка по стъпка как се прави:

1. Инсталирате си Slackware current във виртуалната машина. Правите си всички нормални настройки, мрежи, чудесии … както всяка друга виртуална машина …

2. След края на всички глупости с инсталацията рестартирате и влизате като root.

3. От Player -> Manage -> Install VMware tools

4. Като root маунтвате диска

$ mount /dev/sr0 /mnt/cdrom

5. Разархивирате архива и влизате в папката:

$ tar xvf /mnt/cdrom/VMware*.tar.gz 
$ cd vmware-tools-distrib

6. Сега ще създадем една папка, защото … ами просто защото vmware-tools го очаква …

$ mkdir /etc/pam.d

7. Тъй като конфигурацията ще иска да компилира модулите за ядрото, ще му трябват sourc-овете. Проблема е че от някаква версия на татък, са променили позицията на version.h в sourc-a на ядрото …. аз нали от доста време не съм прекомплилрал и не знам. Но изходите са два – или ln -s (го правя аз) или cp.

$ ln -s /usr/src/linux-(uname -r)/include/generated/uapi/linux/version.h /usr/src/linux-(uname -r)/include/linux/version.h

8. След като приключим с тези първоначални подготовки, можем да стартираме инсталатора на vmware-tools с:

$ ./vmware-install.pl

Тук има едно нещо за което трябва да се внимава и това е да окажете къде се намират initial скриптовете (по подразбиране се опитва да ги намери в /etc/rc.d/init.d, но на slack-a са в /etc/rc.d – за това и просто го пишете като ви пита къде са (изпускате последна /)). Аз лично смених и инсталационната директория от /usr/bin на /usr/local/bin, но това си е до вашия избор. Там където инсталатора ви пита за yes му давайте yes, а не просто като мен (ентер).

В края ще ви попита дали искате да стартирате vmware-tools-config или нещо от сорта – разбира се че искате.

9. Когато горната стъпка завърши ви остава само още малко до края – инсталатора е създал в /etc/rc.d два скрипта – vmware-tools и vmware-tools-thinprinter или нещо от сорта (аз лично втория го изтрих, защото не ми трябваше). Един бърз:

$ cat "/etc/rc.d/vmware-tools start" >> /etc/rc.d/rc.local

осигурява нормалното стартиране на услугите …

10. Рестарт.

11. Има още едно последно услови – за да работи нормално X-а и копирането на информация между виртуалната машина и host машината, трябва да се подсигурите че всеки юзер извиква vmware-user (или го добавете в ~/.bashrc или копирайте от /etc/vmware-tools/vmware-user.desktop в ~/.kde/Autostart/).

 

И на практика … ами това е.

Ваш,

Lucifer

Пост 44 от 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux