от Lucifer

Не знам колко от вас са се опитвали да подкарат малко по-нов Linux в VMware player (или station), но без значително четене, ситуацията е трудно.

Както всяка друга виртуализираща среда и VMware си има пакет инструменти, необходими за нормалната работа на средата на виртуалната машина. В една голяма част от случаите, това е свързано с компилация на модули за ядрото и динамичното им зареждане … VMware не прави изключение, макар, че за използването на някои от функциите иска и други неща.

И така …

На кратко – два дни се борих, докато накарам слака да работи нормално с VMware player … ето и стъпка по стъпка как се прави:

1. Инсталирате си Slackware current във виртуалната машина. Правите си всички нормални настройки, мрежи, чудесии … както всяка друга виртуална машина …

2. След края на всички глупости с инсталацията рестартирате и влизате като root.

3. От Player -> Manage -> Install VMware tools

4. Като root маунтвате диска

$ mount /dev/sr0 /mnt/cdrom

5. Разархивирате архива и влизате в папката:

$ tar xvf /mnt/cdrom/VMware*.tar.gz 
$ cd vmware-tools-distrib

6. Сега ще създадем една папка, защото … ами просто защото vmware-tools го очаква …

$ mkdir /etc/pam.d

7. Тъй като конфигурацията ще иска да компилира модулите за ядрото, ще му трябват sourc-овете. Проблема е че от някаква версия на татък, са променили позицията на version.h в sourc-a на ядрото …. аз нали от доста време не съм прекомплилрал и не знам. Но изходите са два – или ln -s (го правя аз) или cp.

$ ln -s /usr/src/linux-(uname -r)/include/generated/uapi/linux/version.h /usr/src/linux-(uname -r)/include/linux/version.h

8. След като приключим с тези първоначални подготовки, можем да стартираме инсталатора на vmware-tools с:

$ ./vmware-install.pl

Тук има едно нещо за което трябва да се внимава и това е да окажете къде се намират initial скриптовете (по подразбиране се опитва да ги намери в /etc/rc.d/init.d, но на slack-a са в /etc/rc.d – за това и просто го пишете като ви пита къде са (изпускате последна /)). Аз лично смених и инсталационната директория от /usr/bin на /usr/local/bin, но това си е до вашия избор. Там където инсталатора ви пита за yes му давайте yes, а не просто като мен (ентер).

В края ще ви попита дали искате да стартирате vmware-tools-config или нещо от сорта – разбира се че искате.

9. Когато горната стъпка завърши ви остава само още малко до края – инсталатора е създал в /etc/rc.d два скрипта – vmware-tools и vmware-tools-thinprinter или нещо от сорта (аз лично втория го изтрих, защото не ми трябваше). Един бърз:

$ cat "/etc/rc.d/vmware-tools start" >> /etc/rc.d/rc.local

осигурява нормалното стартиране на услугите …

10. Рестарт.

11. Има още едно последно услови – за да работи нормално X-а и копирането на информация между виртуалната машина и host машината, трябва да се подсигурите че всеки юзер извиква vmware-user (или го добавете в ~/.bashrc или копирайте от /etc/vmware-tools/vmware-user.desktop в ~/.kde/Autostart/).

 

И на практика … ами това е.

Ваш,

Lucifer

Пост 44 от 60

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.