от Lucifer

Във всички постове в които говоря за BDSM, рано или късно споменавам трите основни постулата, обединени под абревиатурата SSC или Safe Sane Consensual (Сигурно, с умисъл и по взаимно съгласие), но също така винаги съм поддържал мнението, че няма правилен или неправилен начин да се прави BDSM … и тук идва един малък проблем с SSC – не винаги това, което ни доставя удоволствие е сигурно (в смисъла на безопасно) и не винаги е обмислено. Много хора, които се занимават с BDSM не одобряват самата идея за ограничение, която SSC абревиатурата поставя.

Safe – Сигурно и безопасно. Практики, които не застрашават живота и здравето на партньорите.

Sane – С умисъл. Или по-скоро с ясното осъзнаване на всички последствия от това, което правим, били те желани или не.

Consensual – По взаимно съгласие или доброволно. Тоест всички участници имат ясно изразено предходно желание да се включат в това, което ще се случи.

Можете да забележите къде идва това ограничение, нали?

Все пак не всички практики с които се занимаваме са безопасни. Не винаги можем да предвидим всички вероятности от нещо, всички рискове и непредвидени ситуации. И ако по някакъв начин излезем от тези граници, по самата дефиниция на SSC можем да бъдем заклеймени като насилници. Но все пак BDSM е свобода, най-вече на осъзнаване на собствената си сексуалност и приемане, че си свободен.

За това в някакъв момент се появява абревиатурата RACK или Risk-Aware Consensual Kink, която цели да разшири границата на това което SSC или поне според автора си Гари Суитч – „създаде по-ясна представа за тъпа play (ще трябва да отделя цял пост на термина play в BDSM контекст (термин, който мнозина недолюбват)) който практикуват мнозина“. Суитч смята, че нищо на този свят не е безопасно, но както в повечето екстремни спортове, рисковете могат да бъдат намалени с подготовка, придобиване на някаква техника и тренировка. В началото идеята на RACK е да замести SSC като лесно обяснение на BDSM, но в момента е по-скоро уточнение или следващо ниво.

Risk-Aware – Осъзнат риск. Всички въвлечени в това което се случва осъзнават съществуването на някакви рискове от дадената техника. Може да са предвидени или не, събития неподлежащи на контрол, но всички осъзнават, че това което практикуват е опасно в някакви граници.

Consensual – По взаимно съгласие или доброволно. Всички въвлечени са изразили предварителното си съгласие да участват, напълно осъзнавайки риска от R.

Kink – Това което се случва, може да бъде окачествено като … по-липса на друга дума … извратено. Ако тази думичка не ви харесва, можете да употребите „алтернативна сексуална практика“

SSC и RACK могат да бъдат разглеждани като взаимно противопоставящи се … нека използвам термини. Докато единият проповядва безопасност, другото говори за осъзнат риск. Докато в SSC се набляга на умисъла, в RACK обмислянето дори не стои. Но обективно това не стои така, поне според мен.

SSC е много по-лесен за обясняване на хора, които нямат ясна идея за разликата между BDSM и насилие. SSC дефинира някакви граници, които не само са лесни за разбиране от хора, които не са наясно, но и дават някакъв помощен ориентир, за тези, които сега започват да откриват себе си и желанията си свързани със сексуалната девиация, която с привързаност наричаме BDSM.

Докато RACK остава за хората, които вече са опитали безопасното, открили са къде лежат желанията и потребностите им и са готови да преминат отвъд границата на безопасността и да поемат осъзнати рискове в търсене, на тръпката, която им е необходима за да постигнат хедонистичното си желание и да открият онези редки моменти на блаженство, към които всички ние се стремим.

Няма как да противопоставим ограничаващият и дефиниращ SSC на проповядващият самоосъзнаване на риска RACK. Двата термина (по липса на по-точна и кратка дума (защото абревиатура не мисля, че е съвсем точно)) са по-скоро взаимно допълващи се, развиващи се и еволюиращи от единия в другия, така както собствената ни сексуалност се променя и развива, карайки ни да търсим все повече и повече …

Ако разглеждаме BDSM в страни от набор сексуални практики и по-скоро като философия, приемете SSC и RACK като взаимно допълващи се направления.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.