от Lucifer

Във всички постове в които говоря за BDSM, рано или късно споменавам трите основни постулата, обединени под абревиатурата SSC или Safe Sane Consensual (Сигурно, с умисъл и по взаимно съгласие), но също така винаги съм поддържал мнението, че няма правилен или неправилен начин да се прави BDSM … и тук идва един малък проблем с SSC – не винаги това, което ни доставя удоволствие е сигурно (в смисъла на безопасно) и не винаги е обмислено. Много хора, които се занимават с BDSM не одобряват самата идея за ограничение, която SSC абревиатурата поставя.

Safe – Сигурно и безопасно. Практики, които не застрашават живота и здравето на партньорите.

Sane – С умисъл. Или по-скоро с ясното осъзнаване на всички последствия от това, което правим, били те желани или не.

Consensual – По взаимно съгласие или доброволно. Тоест всички участници имат ясно изразено предходно желание да се включат в това, което ще се случи.

Можете да забележите къде идва това ограничение, нали?

Все пак не всички практики с които се занимаваме са безопасни. Не винаги можем да предвидим всички вероятности от нещо, всички рискове и непредвидени ситуации. И ако по някакъв начин излезем от тези граници, по самата дефиниция на SSC можем да бъдем заклеймени като насилници. Но все пак BDSM е свобода, най-вече на осъзнаване на собствената си сексуалност и приемане, че си свободен.

За това в някакъв момент се появява абревиатурата RACK или Risk-Aware Consensual Kink, която цели да разшири границата на това което SSC или поне според автора си Гари Суитч – „създаде по-ясна представа за тъпа play (ще трябва да отделя цял пост на термина play в BDSM контекст (термин, който мнозина недолюбват)) който практикуват мнозина“. Суитч смята, че нищо на този свят не е безопасно, но както в повечето екстремни спортове, рисковете могат да бъдат намалени с подготовка, придобиване на някаква техника и тренировка. В началото идеята на RACK е да замести SSC като лесно обяснение на BDSM, но в момента е по-скоро уточнение или следващо ниво.

Risk-Aware – Осъзнат риск. Всички въвлечени в това което се случва осъзнават съществуването на някакви рискове от дадената техника. Може да са предвидени или не, събития неподлежащи на контрол, но всички осъзнават, че това което практикуват е опасно в някакви граници.

Consensual – По взаимно съгласие или доброволно. Всички въвлечени са изразили предварителното си съгласие да участват, напълно осъзнавайки риска от R.

Kink – Това което се случва, може да бъде окачествено като … по-липса на друга дума … извратено. Ако тази думичка не ви харесва, можете да употребите „алтернативна сексуална практика“

SSC и RACK могат да бъдат разглеждани като взаимно противопоставящи се … нека използвам термини. Докато единият проповядва безопасност, другото говори за осъзнат риск. Докато в SSC се набляга на умисъла, в RACK обмислянето дори не стои. Но обективно това не стои така, поне според мен.

SSC е много по-лесен за обясняване на хора, които нямат ясна идея за разликата между BDSM и насилие. SSC дефинира някакви граници, които не само са лесни за разбиране от хора, които не са наясно, но и дават някакъв помощен ориентир, за тези, които сега започват да откриват себе си и желанията си свързани със сексуалната девиация, която с привързаност наричаме BDSM.

Докато RACK остава за хората, които вече са опитали безопасното, открили са къде лежат желанията и потребностите им и са готови да преминат отвъд границата на безопасността и да поемат осъзнати рискове в търсене, на тръпката, която им е необходима за да постигнат хедонистичното си желание и да открият онези редки моменти на блаженство, към които всички ние се стремим.

Няма как да противопоставим ограничаващият и дефиниращ SSC на проповядващият самоосъзнаване на риска RACK. Двата термина (по липса на по-точна и кратка дума (защото абревиатура не мисля, че е съвсем точно)) са по-скоро взаимно допълващи се, развиващи се и еволюиращи от единия в другия, така както собствената ни сексуалност се променя и развива, карайки ни да търсим все повече и повече …

Ако разглеждаме BDSM в страни от набор сексуални практики и по-скоро като философия, приемете SSC и RACK като взаимно допълващи се направления.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux