от Lucifer

На скоро ми иксха оценка за една книга и коментара ми беше:

„Това е една от малкото книги, които получават най-лошата оценка, която мога да дам: Един път!“

Защото наистина това е най-лошата оценка, която мога да дам за една книга или филм. Аз съм човек, който обича да си припомня хубавите моменти в книги, филми и сериали, и за да попадне нещо в графата „Един път!“, трябва да е написано или направено много много зле, да не садържа никакви оригинални идеи или похвати, или като цяло дори аз да го намирам за загуба на време!

Има книги, които съм чел толкова пъти, че мога да ги цитирам. Знам къде са хубавите моменти, но всеки път продължавам да чета цялата книга, само за да изпитам част от магията на първия път. Всяка нова среща, всяко ново запознанство и нов персонаж. Защото са написани и имат стойностни идеи, герои, които имат смисъл и носят послание. Философия, скрита в думите, която в един или в друг момент ми е помогнала да погледна по нов начин на света около себе си.

Има филми, които колклото и пъти да гледам, няма да са им много. Филми, направени така, че да те вдъхновят … да ти покажат нещата, така че да достигнат до някаква струна в теб и да започнат да свирят на нея. Дали ще е разказа и диалога между героите, дали ще е проявяването на човешкото в персонажите … Същото е и със сериалите.

Има книги, филми и сериали, които мога да преживявам отново и отново, да ме грабват всеки път и да ме запленяват докато свършат. Произведения, които след определен момент започват да ми липсват. Да избледняват и да усещам нуждата да си ги припомня.

Но има и такива, на които не бих хвърлил втори поглед. Произведения, които не носят нищо. Липсва им заряда на … собствен дух и вселена, или вселената е толкова, толкова … чужда, че не успява да достигне до мен, като наблюдател и по-скоро ме изолира и отдалечава, от колкото да ме прави участник или дори наблюдател.

Аз съм човек на навиците, който като хареса нещо и го държи близо до себе си. Имам една група книги филми и сериали, която винаги ми е наблизо. Когато няма нещо ново за откриване и разглеждане, се връщам в техния свят и потъвам докато ги приключа в удобната позната вселена създадена от автора им. Отново и отново научавам за героите, наслъждвам се на сложността им.

И всеки път когато приключа с поредица, която съм харесал ми е криво … и искам да знам какво става на татък.

А за вас, коя е най-лошата оценка която можете да дадете на книга, филм или сериал?

Ваш,

Lucifer

Снимка: PhotoGraham

 

Пост 53 от поне 100

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux