от Lucifer

ratio_logo_dark_bgr

Беше пролет, сега е есен и дойде време, за пореден път за едно от двете събития, които се старая никога да не пропускам (за предното дори си пуснах отпуска), а именно есенното Ratio. Наистина има само две събития през годината за които наистина ще ме яд и е почти невъзможно да пропусна – Ratio пролет и Ratio есен …

Но какво е Ratio (все пак има не малка вероятност да не сте чели предходните ми възхвали за това събитие)?

В сайта им се говори за НПО и промотиране на научното мислене и представяне на различни научни теми на достъпен език … сигурно е вярно. За мен Ratio е опита да накараш хората да мислят. Да видят света на науката и да пожелаят да го разберат. Ratio, поне лични според мен е едно от малкото останали събития, които имат за цел просвещение … точно като в тъмните векове – просвещение и образование на хората.

Екипа стоящ зад Ratio вярва в мисълта и във възможността да предаваш познанието. Да учиш. Да образоваш … да караш хората да мислят сами за себе си, а не сляпо да вярват. Като цяло идеалисти борещи се срещу демона на незнанието … за това и толкова много им се радвам и за това и ще се опитам да не пропускам събитие.

Но стига за организаторите. Какво ще видите и за какво ще слушате на това издание?

Първия лектор е д-р Джери Койн, който ще говори за мимикрията и нейната роля и начин на употреба в еволюцията на вида. Д-р Койн е еволюционен биолог към Университета  в Чикаго. Коментира активно въпросите за еволюцията и е автор на една от най-успешните книги по темата – Why Evolution is True (има си и блог със същото име). До колкото става ясно от визитната му картичка в сайта на Ratio – си пада по котки (защото не съм го запознал с моя звяр) и искал да куса българското кисело мляко … странни хора.

Втория лектор ще ни насочи към една малко по социално-психологическа тема – ще ни обясни как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините. Или като цяло – проверявайте си фактите. Самият втори лектор е Д-р Юлиян Караджов – биохимик, специализиращ в върху наркоманията, зависимостта и наркотиците като цяло. Автор е на две от най-изчерпателните книги върху наркотиците издавани у нас – енциклопедичния справочник „Наркотиците – почти всичко за тях“ и изследването върху произхода, съдържанието и развитието на законодателните мерки за използването на канабис „Канабис – наука и политика“.

Третия и последен лектор още не е обявен. Дори на мен, ексклузивно, не искаха да ми съобщят кой е. Единственото, което ми казаха е че темата ще е за ваксините.

Edit 13.10.2014:

Третия лектор ще ни изведе извън пределите на нашата малка планета. Владимир Божилов е докторант във Физически Факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, катедра „Астрономия”. И като цяло се интересува от квазарите и намирането на живот на Ексопланетите. Владимир е изключително интересен лектор и се появява не за първи път на Ratio – на първото издание ни говори за шанса да сме сами във вселената след като са намерени толкова много Ексопланети във видимия за астрономията космос. Темата му на това издание на Ratio е отново за живота другаде … но този път в космическия ни заден двор – Живота на Марс.

Но къде все пак ще се проведе това животно?

И този път, както и предния, Ratio ще се проведе в отново в Sofia Event Center. Това е най-новата зала за събития в София, с по-голям капацитет и по-добри технически възможности от повечето други възможни локации. Залата се намира на ниво 3 в Paradise Center (бул. Черни връх 100). Последния път беше много приятно – пълна видимост на сцената, видео стена за по-задните редове, добро озвучаване.

Билети можете да си купите от сайта на Ratio.

За студенти и учащи – 6 лв.

Редовни (предварително закупени) – 10 лв.

Редовни (на място) – 15 лв.

А ако сте фенове като мен (нищо че по принцип като редовен фен си се промъквам), вземете си дарителски билет – 50 лв, но получавате и тениска на Ratio (от както ги видях на второто искам такава, но не ми дадоха, гадове!)

Няма начин да пропусна това събитие … мисля че дори със нещо счупено пак ще допълзя! Не е за изпускане просто.

Та – ще се видим там на 18.10, нали?

А за малко да забравя – началото е сложено за 14:00, като между всяка лекция има кафе пауза.

Надявам се да се видим там.

Ваш,

Lucifer

P.S.: RATIO! RATIO! RATIO! (не се сдържах просто)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux