от Lucifer

10154353_638224852898861_346193741606540692_n

Имате ли какво да правите на 24-ти май?

Няма значение – вече имате! Ако сте имали преди това – променете ги! Няма по-добър начин да отпразнувате деня на просветата с това, което ще ви предложа:

Ratio!

Ratio 2014 … или четвърто издание на най-великото събитие за популярна наука в България.

Виждам странните ви погледи … „Ratio? За какво говори пък тоя сега? Каква наука? Какво популяризиране?“

Хммм … вярно е че има опция да не знаете какво е това, но ако дори малко се интересувате от науката … ами като такава, дори малко любопитство ако има във вас, все за две години и половина трябва да сте чули за Ratio.

Но все пак, нека обясня какво представлява това … нещо.

Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене и различни научни теми на достъпен за всеки език.

Това пише на сайта им под въпроса „Какво е Ratio?“. Обективно – това е верен отговор, но не изчерпателен. Ratio е грандиозно събитие, не защото е организирано грандиозно (не че не е де), а защото хората стоящи зад него имат грандиозни планове и идеали. Зад това събитие, стоят хора, които имат едно много важно качество, което им помага всеки път да правят нещо голямо (аз всеки път съм там и освен ако не съм на легло няма как да пропусна събитието) – имат желание. Желание да дадат достъп до модерната наука на максимален брой хора и да ги провокират да мислят. Представете си Ratio като еквивалента на концерт на любимата ви група, но за мислещото ви съзнание …

Хайде стига съм хвалил организаторите. Не че не го заслужават, но това колко са готини няма да ви накара да дойдете на това издание … а това издание, както и предното ще си струва заради лекторите. А кои все пак са лекторите?

Д-р Андрю Бери

Д-р Бери ще ни разкаже за геномите и човешката еволюция (ще се опита да ни обясни, защо някои не са надраснали маймуните в себе си). Той е британски биолог, който работи в Харвард. Автор е на две книги: an Alfred Russel Wallace anthology и DNA: The Secret of Life. Специализира в еволюционна биология и е силно заинтересован от история на науката, свързана с развитието на теорията за еволюцията. Неговите изследвания отчитат еволюционните процеси на молекулярно ниво.

Д-р Джон Ръниънс

Д-р Ръниънс освен работата си в Oxford Brookes University, промотира науката, водейки радиопредаване по BBC. Предаването му се казва Dr. Molecule. Занимава се с биология на растенията и изучава клетките на живите организми. Специализира основно в развитието на клетките и организмите, и взаимодействие на клетъчните структури. А темата му … темата му е повече от любопитна, поне за мен – „Защо учените създадоха флуоресцираща мишка?“ и става дума за генетична модификация … ако не сте разбрали от името …

Третия лектор ще бъде

Христо Колев

Христо Колев ще ни покаже електромагнитния спектър чрез серия ефектни практически експерименти (чух слух че ще има лазери и балони … но не потвърдено). По принцип той е химик, но се е запалил по-скоро по физиката. Занимава се с експерименти и различни научни принципи, като участва в множество телевизионни предавания и научни събития.

Не знам за вас, но аз ще бъда там. Смятам да си пусна дори няколко часа компенсация, за да мога да остана и през Q&A, защото предния път трябваше да се изнеса преди това, за което и много съжалявам.

И както се оказа още 2 часа, защото ще има afterparty, на което всеки ще може да си поговори с лекторите… отиде ми работната вечер, но за науката си струва.

Логистика?

За малко да забравя логистиката! Този път Ratio ще се проведе в Sofia Event Center в Paradise Center. Началото е поставено за 14:00 до колкото помня, а края е около 19:00. Билети (на цена 10 лева (6 за студенти и ученици)) могат да се закупят от Eventim (Имат вече print@home услуга, както и каси на много места – Пикадили, Office 1 Superstore, Germanos и OMV).

Аз, както вече казах, е почти невъзможно да съм на друго място на 24 май. За вас не знам … абе ще ви чакам там!

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.