от Lucifer

10154353_638224852898861_346193741606540692_n

Имате ли какво да правите на 24-ти май?

Няма значение – вече имате! Ако сте имали преди това – променете ги! Няма по-добър начин да отпразнувате деня на просветата с това, което ще ви предложа:

Ratio!

Ratio 2014 … или четвърто издание на най-великото събитие за популярна наука в България.

Виждам странните ви погледи … „Ratio? За какво говори пък тоя сега? Каква наука? Какво популяризиране?“

Хммм … вярно е че има опция да не знаете какво е това, но ако дори малко се интересувате от науката … ами като такава, дори малко любопитство ако има във вас, все за две години и половина трябва да сте чули за Ratio.

Но все пак, нека обясня какво представлява това … нещо.

Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене и различни научни теми на достъпен за всеки език.

Това пише на сайта им под въпроса „Какво е Ratio?“. Обективно – това е верен отговор, но не изчерпателен. Ratio е грандиозно събитие, не защото е организирано грандиозно (не че не е де), а защото хората стоящи зад него имат грандиозни планове и идеали. Зад това събитие, стоят хора, които имат едно много важно качество, което им помага всеки път да правят нещо голямо (аз всеки път съм там и освен ако не съм на легло няма как да пропусна събитието) – имат желание. Желание да дадат достъп до модерната наука на максимален брой хора и да ги провокират да мислят. Представете си Ratio като еквивалента на концерт на любимата ви група, но за мислещото ви съзнание …

Хайде стига съм хвалил организаторите. Не че не го заслужават, но това колко са готини няма да ви накара да дойдете на това издание … а това издание, както и предното ще си струва заради лекторите. А кои все пак са лекторите?

Д-р Андрю Бери

Д-р Бери ще ни разкаже за геномите и човешката еволюция (ще се опита да ни обясни, защо някои не са надраснали маймуните в себе си). Той е британски биолог, който работи в Харвард. Автор е на две книги: an Alfred Russel Wallace anthology и DNA: The Secret of Life. Специализира в еволюционна биология и е силно заинтересован от история на науката, свързана с развитието на теорията за еволюцията. Неговите изследвания отчитат еволюционните процеси на молекулярно ниво.

Д-р Джон Ръниънс

Д-р Ръниънс освен работата си в Oxford Brookes University, промотира науката, водейки радиопредаване по BBC. Предаването му се казва Dr. Molecule. Занимава се с биология на растенията и изучава клетките на живите организми. Специализира основно в развитието на клетките и организмите, и взаимодействие на клетъчните структури. А темата му … темата му е повече от любопитна, поне за мен – „Защо учените създадоха флуоресцираща мишка?“ и става дума за генетична модификация … ако не сте разбрали от името …

Третия лектор ще бъде

Христо Колев

Христо Колев ще ни покаже електромагнитния спектър чрез серия ефектни практически експерименти (чух слух че ще има лазери и балони … но не потвърдено). По принцип той е химик, но се е запалил по-скоро по физиката. Занимава се с експерименти и различни научни принципи, като участва в множество телевизионни предавания и научни събития.

Не знам за вас, но аз ще бъда там. Смятам да си пусна дори няколко часа компенсация, за да мога да остана и през Q&A, защото предния път трябваше да се изнеса преди това, за което и много съжалявам.

И както се оказа още 2 часа, защото ще има afterparty, на което всеки ще може да си поговори с лекторите… отиде ми работната вечер, но за науката си струва.

Логистика?

За малко да забравя логистиката! Този път Ratio ще се проведе в Sofia Event Center в Paradise Center. Началото е поставено за 14:00 до колкото помня, а края е около 19:00. Билети (на цена 10 лева (6 за студенти и ученици)) могат да се закупят от Eventim (Имат вече print@home услуга, както и каси на много места – Пикадили, Office 1 Superstore, Germanos и OMV).

Аз, както вече казах, е почти невъзможно да съм на друго място на 24 май. За вас не знам … абе ще ви чакам там!

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux