от Lucifer

564544_479845985403416_1034682975_nНаближава второто издание на едно от станалите любими мои събития – Ratio. На 27.04, отново в театър Николай Бинев, ще имаме удоволствието за втори път да се срещнем с научни светила, които да се опитат да ни разкажат и обяснят, всеки в своята област. Една от причините Ratio да се превърне в едно от любимите ми регулярни събития, е че успява да почеше sciene nerd-а в мен. Предната година темите бяха разностранни и нямаше и една слаба. Бях очарован от всички лектори и от цялостната организация на събитието. Тази година, като за втори път, обещава да е още по интересно и увлекателно.

Но за да не бъда голословен – ето ви кой и за какво ще говори:

За съзнанието ще си говорим с професор Сюзън Блекмор, която ще ни запознае с човешкото съзнание, погледнато под повечето възможни ъгли – от неврологична и психологична, през квантовата теория, та чак до източните философии … Ще разберем какво означава съзнание и подсъзнание, как възприемам света около нас и как от стандартни мозъчни процеси се получават абстрактните и сложни субективни изживявания и най-вече – имаме ли свободна воля.

Самата професо Блекмор е писател с богат опит. Нейните занимание засягат различни сфери на психологията – мемите, съзнанието, медитацията, свободната воля. Автор е на над 60 академични статии, спомогнала е за издаването над 80 книги, от които на 14 е основен автор.

След като сме разгледали висините на съзнанието, от Ratio смятат да ни натикат дълбоко под земята с палеонтологическата лекция на проф. д-р Николай Спасов – директор на Националния природонаучен музей. Той ще ни занимава с миграцията на видове през балканите преди някакви си 2 милиона години и как най-вероятно първите „човешки“ заселници са пристигнали на „стария“ континент преди 1.9 – 1.5 милиона години …

И като стана дума за минало, макар и много минало, следващата лекция, която ни обещават от Ratio е за времето като цяло – Д-р Адам Харт-Дейвис ще ни говори за времето разглеждано като величина в психологията, биологията, историята, търговията, физиката и изобщо каквато друга наука се сетите и има връзка с това явление на нашата реалност – времето. Как времето се е измервало в различните цивилизации, как времето влия на всичко живо и не живо, как влияе на физичните закони и изцяло на възприятието ни за Вселената, такава каквато я познаваме … и изобщо всичко за времето, което сте искали да научите, но не сте знаели, че искате да попитате …

За десерт и приятно заключение ще си говорим за вампири …

Да, правилно прочетохте – на научно събитие ще си говорим за вампири. Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. На това събитие, Дебора Хайд ще използва всички възможни методи на рационалното и научното мислене за да разгледа този мит. Ще се занимаваме с вампирите като част от митологията, психологията и фолклора. Ще чуем и как чумата и другите такива епидемии са се превърнали в предпоставка за съществуването на този мит.

Лично аз нямам търпение да дойде 27.04. Ratio, макар и да се провежда едва за втори път е едно от най-любимите ми вече събития. Ако сте любопитни по някои от тези въпроси или просто имате желание да научите нещо ново – Ratio е вашето събитие. Ако просто търсите интелигентни и забавни начини да прекарате една събота – Ratio е вашето място.

Билети можете да намерите на касите на младежки театър „Николай Бинев“ (10 лв. за нормален и 6 лв. за ученици) или в theater.bg.

Ще се видим там, нали?

Ваш,

Lucifer

3 Отговори на “Ratio 2 … Науката отвръща на удара”

  1. Да де, но в сайта на театъра пише, че три от лекциите ще са английски! Ще има ли превод в ефир или ще се оправяме поединично?! Много съм навита да дойда, но английският ми въобще не е на достатъчно добро ниво, та да се справя с лекция.

    • Миналата година нямаше. За съжаление не мисля, че и тази ще има. Но после може да гледаш клипчетата със субтитри.

    • Привет! За жалост, тази година няма да имаме превод на място, но след събитието презентациите ще се качат онлайн със субтитри на български, както направихме миналата година: http://www.youtube.com/ratiobg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux