от Lucifer

Вчера сестра ми ми беше на гости и се захванахме да спорим за моята on-line репутация и как мога да навредя на бъдещата си кариера с тези постовете от серията „Извратеност for Dummies“.

Интересно ми е защо по някакъв начин моят личен живот може да навреди на кариерата ми? В този блог, а и в целия домейн има и неща с които съм се занимавал, неща които показват какво мога и в професионално естество … Но да оставим това на страна.

Да приемем, че един ден един HR (Hell Recruiter) реши да ме провери при кандидатстване. И какво намира? Намира един блог в който съм споделил не само лични неща, но и професионални. Дал съм достъп на хората да погледнат към мен и да ме видят такъв какъвто съм. Разрешил съм на всеки да прецени що за човек съм и какви качества и характеристики притежавам. Нима има по-добра репутация за изграждане, от честното представяне на истината за себе си?

Не твърдя, че всички ще ме харесат. Предполагам, че и много фирми няма да искат да се асоциират с мен, но поне ще знам, че тези които искат да ме наемат на работа ще имат много добра представа за това що за служител наемат. Всеки, който има минимални познания по психология, ще може да прецени дали ставам за неговата фирма и по-този начин ще получа по адекватни предложения. Има разбира се и работодатели за които какво правиш извън работа няма значение. Между другото се радвам, че съм си избрал професия, която ми позволява да не се съобразявам с някакво лице което задължително трябва да пазя.

Всички помним скандала с Макс Мозли от Формула 1. Какво направи човека, като го „хванаха“ на калъп? Излезе пред медиите и заяви – Да, аз съм си такъв! Проблем? А вие като ми се месите в личния живот ще ви съдя.

И е прав човека!

Въпроса ми днес към вас е:

Как мислите, кое е по-важно за on-line репутацията – да се представиш себе си, такъв какъвто си и да се защитиш въпреки и заради всичко, или да изградиш on-line образ, който да е „политически“ коректен и „социално“ удобен?

И тъй като предполагам, че поне няколко HR-а ще погледнат въпроса – отговора наистина ми е любопитен.

А също така бих се зарадвал и на разсъждения върху това дали моята, да приемем, черна репутация би се отразила неблагоприятно на хора свързани с мен – приятели, роднини?

Ще се радвам на отговорите ви.

Ваш,

Lucifer

2 отговора на “On-line reputation management … HR въпросче”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux