от Lucifer

LocationEuropeanUnion_27_BGКогато преди около час се събудих, във facebook Алекс от АзЧета (или както се шегиваше Алекс АзЧета) ми беше поставил интересен върпос. Или по-скоро запитване:

Какви са моите 3 причини да гласувам с преференция след седмица.

Обективно погледнато аз съм извън политиката. Последните няколко месеца активно отказвам да следя политическия живто в България. По една или друга причина (най-често, защото ми трябват точно 5 минути да слушам български политик за да започна да ругая него, майка му, баща му, баба му и цялата му рода, колеги и пряители).

За това и честно казано нямам причина да гласувам преференциално – не ги познавам хората.

Но имам причини да гласувам. Може да не познавам хората, за които да дам префернцията си, но е по-важен самият акт на гласуване.

За това – Ето моите 3 причини да гласувам:

1. Право на избор

2. Отговорност за този избор

3. Неутрализиране на купения глас

1. Право на избор – За мен правото на избор е исконно право на всеки от нас. Всички имам право да избираме – да избираме кой да ни управлява, да избираме и кой да ни разочарова. И гласуването е точно това право на избор. Ние избираме наши представители. За това и избора трябва да е направен с мисъл … С умисъл. Все пак избираме хора, от които ще зависи бъдещето ни. В случая говорим за европейския парламент. Все още сме част от Европейския съюз и като такива, това са хората, които ще решават глобалното бъдеще.

За това и изборите са преди всичко тест за собствената ни мисъл – собственото ни желание да живеем по-добре. Да се трудим, да се развиваме – това си е нашия ИЗБОР … за това му викат избори!

2. Отговорност за този избор – Когато миналата година започнаха протестите срещу правителството, бях там. Подкрепям ги до днес. Всеки от нас трябва да си носи последствията от избора. За това и гласуването е важно – защото ние сме отговорни за тези хора, ние сме ги вкарали на мястото на което са и ние патим от техните действия. Не можеш да избегнеш избора и после да искаш. Ние поставяме тези хора във властта и избирайки ги имаме моралното право и задължение да оттеглим гласа си за тях, ако докажат че са направили грешка. Но отговорността е цената на избора. Ние носим отговорност за тези хора. След като сме ги избрали.

Когато избраха предното правителство, казах нещо, което стана валидно и за това – вие сте ги избрали, аз съм чист пред съвестта си да ги плюя, защото не са моя избор. Разбира се допускал съм и грешки в избора си (да кажем не гласуваш за Президента, но добре че хората го избраха).

Отговорността е обратната монета на избора който правим. Защото ние избираме тези хора и е наша отговорност да изберем правилните.

3. Неутрализиране на купения вот – дали трябва да давам примери? Или може би статистика? Няма смисъл – само разберете, че колкото по-малко хора гласуват, толкова по-тежък става купения глас. За всеки, който предпочете да отиде за гъби в деня на избор, един купен глас печели. Ако 60 човека, които не отидат да гласуват, този път отидат и гласуват с главата си (няма да ви агитирам да гласувате за никого), то един автобус купени гласове е платен напразно. При ниска избирателна активност, всеки глас е важен. Всеки две кебапчета са власт.

Нека не оставям хората с кебапчетата да избират. Ние ще носим последствията от техните действия – ние ще работим в тази държава, ще се образоваме в нея, ще правим бизнес и ще се опитваме да успяваме. Тогава защо, трябва да даваме избора за това, какво да се случва на някой друг? А дори да го направим – тогава ще имаме ли моралното право да казваме „Шибана държава, която нищо не е наред“? Не, защото държавата не е наред, защото ти не си гласувал. Ти не си участвал в избора. Ако не направиш това минимално усилие за тази държава, как очакваш тя да направи нещо за теб?

Никой не ние длъжен. Всеки от нас си прави избора, носи си последствията и си живее с него. Политическия избор е не по-малко важен – нека бъдем активни граждани, за да имаме една активна държава.

В деня на избора трябва да се гласува. Може, като мен да нямате за кого да гласувате с преференция, но трябва да отидете и да гласувате според собственото си разбиране за правилно и грешно.

Това са моите 3 причини да гласувам, какви са вашите? Ще ми е интересно да разбера мнението ви.

Ваш,

Lucifer

 

Един отговор за “‪#‎моите3причини‬ да гласувам”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.