от Lucifer

Преди няколко седмици Бисер ми писа в лицекнигата, че иска да ми даде едно LG Optimus 2x за да го поровичкам и да си напиша мнението за него (да съм споменавал, че обичам twitter точно по тая причина?) След много перипетии по взимането на горкото телефонче то попадна в мен.

Само още от начало искам да кажа, че не посмях да се „занимавам“ много много с него и то не защото не исках, а просто защото за тези 2 седмици почти не ми остана време, за това и не съм го „изкормил“ за да разбера истинските му възможности.

Нека започнем с първият поглед – външен вид. Самият телефон е с много приятен външен вид. Дизайнът е изчистен и пасва удобно на ръката. Само ще спомена че като ги сложите един до друг с Samsung Galaxy S, единсветната разлика е вида и разположението на сензорните бутони, но явно това е някакъв общо приет стандарт.

Дисплеят вади много добър контраст, но при промяна на осветеността от 30% на горе почти не се вижда разлика и не знам дали това е плюс или минус. 4″ дисплей е много удобен и е изключително finger-friendly (мисля си, че 4″ е оптималният размер за удобна работа с една ръка). Машинката си идва със стандартния набор входове и изходи – microUSB за зареждане и достъп, HDMI out (който за съжаление нямах къде да пробвам) и 3.5 mm аудио вход/изход. Камерата е 8 MP и позволява снимане на FullHD видео. А двете ядра и допълнителното видео ускорение дават много приятно усещане при игра (повярвайте ми – пробвах го!) …

Относно камерата – за съжаление не ми остана време да я изтествам на по ограничена светлина или да снимам хубаво видео, но ще кача снимките, които намерих от предните тестове на телефона.

 

И като стана думи за снимки, идва ред да помрънкам малко от някои от недомислиците на LG.

Като начало, телефонът има 8GB вградена памет, което много добре … но фабрично нямате достъп до нея. Телефона не иска да я закачи като Mass Storage или поне аз не успях, а повярвайте ми опитвах … добре, че знам как да ползва adb, че иначе и снимки нямаше да получите.

А, да … защо ми трябваше достъп до Storage-a на телефона – за да кача едно HD клипче, за да видя как се държи с външно енкоднати клипове, а не с тези оптимизирани за телефона … резултата от теста … беше плачевен! Използвах клипа на 30 second to mars – Huracane, който можете да си свалите от vimeo страницата на песента. Още като го пуснах, ми се стори, че нещо не е наред, за това реших да пусна клипа паралелно на 2 Android устройства – LG-то и моя си Dell Streak 5, който между другото в момента е осакатен заради скапан ROM. Каква беше изненадата ми обаче, когато двупроцесорният звяр LG започна да изостава … не, не да сече, а да изостава! На 01:17 от клипа, Dell-а си я показваше, a LG-то беше все още на около 00:40, въпреки че броячът показваше 01:17 като на Dell-a. Много се надявам LG да си оптимизират видео player-а при последващ update на операционната система.

Друго неприятно впечатление ми направи, това че дори когато Mobile Data Connexction-a е спрян, телефона сам се закачва, когато трябва да е в stand-by. Добре, че имах някакви мегабайти на картата с която го тествах, че иначе …

А като заговорих за stand-by… без да искам направих един много показателен експеримент за издържливостта на батерията – преди около 8 дни, сложих телефона в Airplane mode и го зарязах в кутията на около 80% батерия, когато го изкарах днес, все още има заряд 27%. Ще ми се да проведа малко повече тестове, но честно казано нямам време.

Като цяло машинката не е лоша, но не е и нищо специално – среден клас.

Плюсове:

2x 1GHz CPU

8MP Camera

FullHD Video

Идеален дисплей

8GB вградена памет

 

Минуси:

Бави при play-ване на HD видео

Няма лесен достъп до Internall Storage-а

 

И за накрая:

Бих ли си го купил – ако нямах сегашния си или предния си телефон (Dell Streak 5 или Nokia N900) – Да. В момента – не.

 

Ваш,

Lucifer

P.S.: както и предния път, не включвам хардуерни характеристики – такива има в Интернет. Аз споделям личен опит.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux