от Lucifer

Ако сте ме следили понеделник и вторник из чуруликър, знаете че се разхождах на лов за банки. За 2 дни посетих 9 банки. И нямам намерение да се разхождам и да търся повече. А защо всъщност се разтърсих – ами трябва ми жилищен ипотечен кредит за закупуване на първо жилище. Да, да … знам голяма стъпка, но аз никога не съм си падал по малките.

За да имат всички банки обща основа на която да ги разглеждам по-късно, реших да им поставя едно и също условие – искам 50000 EUR. за 30 години, като съм готов да си превеждам заплатата при тях. По този начин всички банки можеха да ми предложат най-доброто което имат според параметрите. И за да имате по-ясна представа за моето кредитно досие – работя в голяма фирма, взимам прилична заплата, нямам не обезпечени кредити и всички стоки на изплащане и кредити съм ги обслужвал на време. Само 3 банки не ми дадоха предложения за 30 години – 2 не можеха, а третата се опита да се съревновава с една от тях …

Това, което всички сигурно ще ви е интересно и по което ще сравнявам банките е ГПР или Годишен Процент на Разходите (колко процента на година са всички такси и комисионни), Обща сума в края на периода (колко пари ще съм върнал), Месечна вноска и максимална месечна вноска (или колко ще ме одрусат в началото на всяка година за такси и тн.), такса за предварително погасяване (или колко ще ми вземат ако реша да си върна заема по-рано), колко процента от имота покриват и, разбира се, обслужване или как гледаха в банките на мен. Тук ще кажа само, че бях избрал един нормален външен вид – тениска и дънки.

И така. В понеделник след като Sintia ме смачка на StarCraft и я пратих да ходи да си защитава стажа, тръгнах по една софийска улица по която са наредени офиси на някои от големите банки в България.

Първа спирка ProCredit Bank

Като за първа спирка, тук ме светнаха нещо много важно – всяка банка била задължена, освен погасителен план, да ми издаде един формуляр, който го има в „Приложение 4 към чл. 5, ал. 3 от Закона за потребителските кредити“, в който освен основна информация за банката има и всички такси и условия по кредита. Супер! Това прави нещата къде къде по лесни за мен!

Та в офиса на ProCredit Bank милата дама ме посрещна с усмивка и веднага се зае да ми каже всички условия по техните жилищни кредити. Единственият проблем беше, че нямали 30 годишни кредити, само 25. Няма проблем. Дайте да видим какво ще имам да ви давам през следващите 25 години, ако реша да изтегля пари от вас. Погасителният план беше разпечатан, формулярът по образец също и ми беше обяснено много точно и подробно с ще се сблъскам и какво ще ми струва.

Ето ви и сухите цифри:

Срок: 300 месеца

ГПР: 10.24%

Обща сума в края на периода: 131 383,72 EUR

Месечна вноска: 415,31 EUR

Максимална месечна вноска: 774,25 EUR

Такса за предварително погасяване: 5% от главницата

Финансиране: 80% от пазарната стойност

Тук разбира се имат цяла купчина административни такси, които са отбелязани в погасителния план или са включени в ГПР. Имат изисквания и за сключване на застраховка „Имущество“ към тяхната банка, но тя тая застраховка, само на 1 място не искаха да е към тях.

Колкото до оценката на обслужването – от мен получават:

4 – добро обслужване

Втора спирка Първа Инвестиционна Банка

Следващата банка по пътя ми се оказа Първа Инвестиционна за която бях погледнал в интернет какво предлагат и бях останал прилично впечатлен от предложенията им. Бях прилежно насочен към кредитният им специалист, който се оказа една много симпатична дама. Тя също се зае да ми обяснява кое какво и как се случва като тръгна да искам кредит от там. Обясни ми на дълго и на широко за какво става дума, какви са моите задължения, какви са техните, как варира лихвата при тях. Обясни ми какво друго искат от мен за да ми отпуснат този и този кредит, а именно да си превеждам заплатата към тях (нещо стандартно за всички банки), да си плащам 1 комунална сметка и да си изкарам една кредитна карта с лимит от 1000 EUR, което не е лошо и за което нямам против.

Сухите цифри за ПИБ са:

Срок: 360 месеца

ГПР: 8,90%

Обща сума в края на периода: 136623,75 EUR

Месечна вноска: 363,54 EUR

Такса за предварително погасяване: няма

Финансиране: 90% от пазарната стойност на имота

И тук, както и във всички други банки, има цяла серия такси и комисионни, но и те са включени в ГПР. Хубавото на ПИБ е това, че застраховка „Имущество“ и „Живот“ са за сметка на банката и ти не се мъчиш да плащаш допълнително. Искам да кажа, че останах възхитен от обслужването в ПИБ – наистина умеят да работят с хора, офисът им, поне този който посетих имаше Wi-Fi, абе изобщо приятно беше да работя с тях. От мен получават:

5 – много добро клиентско обслужване

Спирка три Postbank

В Postbank се сблъсках за първи път с намек за не добро обслужване. Служителката, която трябваше да ми предостави исканата от мен информация, се отнасяше с мен все едно съм я откъснал от по-важна работа и чак към средата на разговора, като видя, че съм сериозен и наистина си търся кредит, започна да се държи с мен като с клиент. Това, което не ми хареса, също така е че в PostBank лихвата ти много зависи от различни неща: -0,5% ако си превеждаш заплатата, 0,25% ако си плащаш комунални такси, няколко десети от процента, ако сключиш застраховка „Живот и безработица“ … абе ситуацията е „ако искаш“. Сухите цифри този за PostBank са за използване на всички услуги на банката – превод на заплата, електронно банкиране, застраховки … абе всичко, за да ви смъкнат лихвата, ако искате де!

Срок: 360 месеца

ГПР: 9,05%

Обща сума в края на периода: 138382,00 EUR

Месечна вноска: 339,39 EUR

Такса за предварително погасяване: 4%

Финансиране: 85% от пазарната стойност на имота

PostBank за обслужването от мен получават:

3,5 – средно към добро отношение към клиента

Спирка четири Обединена Българска Банка

ОББ … за тях дори няма да говоря … офиса им, поне този в който отидох приличаше по-скоро на канцелария, кредитният им инспектор или какъвто там се водеше онзи тип, пред когото ме настаниха да седна, искаше да ме разкара максимално бързо. Не ми издаде и погасителен план, както е задължен по закон до колкото разбрах. А формуляра по образец, дори не е подписан и не носи печата на банката. При повторна молба да ми изкара погасителен план, тоя образ ми каза „Ми не мога. Виж в Моите пари или някъде другаде в Интернет“. А сега забелязвам и че във формуляра, който ми е дал липсва ГПР, а да и формуляра е в лева, а не в евро … Изобщо батак работата. Ето ви и сухите цифри:

Срок: 360 месеца

ГПР: не пише

Обща сума в края на периода: 137015,61 EUR

Месечна вноска: 378,52 EUR

Такса за предварително погасяване: 5% до третата година, после 3%

Финансиране: не знам

За обслужването в „офиса“ на ОББ от мен получават:

2 – лошо обслужване

Пета спирка Alpha Bank

Като за последно през този ден (защото после ме чакаха за суши) минах през офиса на Alpha Bank, където ме посрещна усмихнатата управителка на офиса. Само ще вметна, че не ми издаде този формуляр, за който настоявах, за това пък погасителният план, който ми даде е много подробен. Самата жена беше много притеснена от хаоса на бюрото си и се счупи да ми се извинява, докато търсеше някакви статистики в купчинката листи .. някакво такова … саладурско разхвърляно … Самото отношение беше изключително мило и това може би компенсира липсата на професионализъм, която се забеляза. А колкото до сухите цифри:

Срок: 360 месеца

ГПР: 8,32%

Обща сума в края на периода: 130670,29 EUR

Месечна вноска: 375,54 EUR

Такса за предварително погасяване: 4%

Финансиране: 75% от пазарната стойност на имота

Само да вметна, че тук май не искаха да си превеждам заплатата, но и не предлагаха задължителната застраховка „Имущество“, която на повечето места е включена.

Alpha Bank за обслужването, получават от мен:

4 – добро клиентско обслужване

Шеста спирка Банка ДСК

Ден втори. Сетих се, че точно до нас има офис на Банка ДСК и реших да ги посетя, за да видя какво ще ми предложат и те. Насочиха ме към кредитния специалист, приятна жена, която усмихнато ми обясни абсолютно всичко. Издаде ми погасителен план и формуляра, според изискванията, дори ме накара да се разпиша, че съм ги получил. Държа се мило и професионално. Дори след като изкара сертификата ми обясни кое, колко и как. Сухите цифри на ДСК са с превод на работна заплата, плащане на 3 комунални услуги или плащане на 2 услуги и използване на ДСК Директ (on-line банкирането им):

Срок: 360 месеца

ГПР: 8,01%

Обща сума в края на периода: 126891,35 EUR

Месечна вноска: 343,42 EUR

Такса за предварително погасяване: 3% за първите 3 години, после 0%

Финансиране: 80% от пазарната стойност на имота

А ДСК от мен, за обслужването получават:

5 – много добро клиентско обслужване.

Спирка седем – Societe Generale Експресбанк

Краткият ми коментар за тази банка е „УОУ! Ама много УОУ!“.

Влизайки в офиса на банката, охраната вежливо се осведоми какво ми трябва и ме препрати към кредитния инспектор на клона. Само споменавайки, че искам жилищен кредит, салонния управител, учтива, бизнес дама, стана, дойде при нас, представи се и ме попита дали не искам да разговарям направо с инспектор Жилищно кредитиране, който в момента е в офиса. След като се съгласих, бях запознат със съответния инспектор. Искам само да вметна, че от момента в който стъпих в офиса на банката, до момента в който го напуснах аз бях бизнес партньор или поне такова чувство беше наложено. Нямаше маркетингови трикове, нямаше излишни думи или хвалебствия. Всичко ми беше обяснено точно, с цифри. Не ми обясняваха като на идиот, но и когато поисках повече информация по едно или друго условие, ми беше предоставяна. Тъй като банката има договор с фирмата в която работя, ми бяха представени префернциални условия, които никоя друга банка не може да надмине. SG Експресбанк нямат 30 годишни кредити само 20. Като префернциален клиент не дължа такса за управление и повечето от таксите ми са на половин цена. Единственото нещо, което не включва предложението беше застраховка „Имущество“, която мога да си направя където си искам, но ако реша при тях … ами на 50%. А да … и застраховката ми „Живот“ е за сметка на банката.

Срок: 240 месеца

ГПР: 7,2%

Обща сума в края на периода: 92586,79 EUR

Месечна вноска: 383,76 EUR

Такса за предварително погасяване: 2%

Финансиране: 80% от пазарната стойност на имота

Инспектора отиде и стъпка на пред, нещо която никоя друга банка не се сети да направи – даде ми пълният набор документи, който ще ми трябва, както от работа, така и за жилището. Самата банка работи с точно определени оценители и нотариуси, но честно казано при такива условия не ме интересува, дори да са сина и дъщерята на собственика на банката. От мен SGЕкспресбанк получават:

6 – отлично клиентско обслужване.

Седма спирка Allianz

Следващата спирка от разходката ми мина през Allianz. Бяха ми казали да погледна те какво предлагат. Първо се сблъсках с офиса им. Задушно, жегаво и отново приличащо на някаква канцелария, а не на офис на банка. После се сблъсках с мила, но не особено в час девойка, която започвана да се опитва да ми разкаже за кредита, но се затрудни и извика някакъв свой шеф. И тук имах чувството, че се опитват да ме претупат на бързо, за да могат да обслужат следващия досадник. Съжалявам, но аз не харесвам да работя така. Сухите цифри за Allianz:

Срок: 360 месеца

ГПР: 8,74%

Обща сума в края на периода: 134917,38 EUR

Месечна вноска: 380,07 EUR

Такса за предварително погасяване: 5%

Финансиране: 70% от пазарната стойност на имота

А колкото до обслужването, за съжаление от мен получават:

3 – средно клиентско обслужване.

Спирка девет – Piraeus Bank

Преди около 2 седмици си преместих сметките в тази банка. Бях чул хубави неща за нея и не останах разочарован, честно казано. Обслужването в клина беше на ниво, за това и отидох да видя там какво ще ми предложат по моя казус. Служителките в клона ме посрещнаха, както винаги с усмивка, разменихме по няколко думи за това какво ме води и какво ми трябва, при което ме насочиха към управителя на клона … който беше меко казано груб и ако не беше доброто отношение на служителките му, щях да си закрия сметките и да си намеря друга банка! Държа се грубо и неучтиво. Получих точно 15 минути от свръх ценното му време и никаква помощ или обяснение. Офертата на банката е:

Срок: 240 месеца

ГПР: 8,6844%

Обща сума в края на периода: 102428,68 EUR

Месечна вноска: 414,43 EUR

Такса за предварително погасяване: 4%

Финансиране: 70% от пазарната стойност на имота

Това, което наистина ме възмути е че поиска да види каква е най-добрата оферта която съм получил. В никоя друга банка дори не ме попитаха. Но тъй като знам, че не може да я бие, за това му я натрих … банка Piraeus получават от мен

5 – много добро клиентско обслужване, за служителките и

2 – лошо клиентско обслужване за шефа им.

***

Това бяха 2 дни обикаляне по банки и събиране на оферти. За мен бяха ползотворни, а ги описвам и за вас. Току виж съм помогнал на някого.

Ваш,

Lucifer

2 Отговори на “На лов за банки или един блогър търси кредит.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux