от Lucifer

Като човек с позиция от доста време ми се иска да напиша нещо за тези избори и наистина не исках да чакам последния момент, но така се получи …

Преди няколко дни председателя на БКП – г-ж Корнелия Нинова пусна в профила си във Фейсбук един статус, който съдържаше едно изречение, което разбунтува целия български Интернет – „Демокрацията ни отне много“. Дали изречението е извадено извън контекст или не е без значение, но г-ж Нинова е права – наистина демокрацията ни отне много. Отне ни най-важното нещо – отне ни извинението да сме глупави и наивни. И по-лошото – натресе ни гигантски проблем. Натресе ни отговорността за собственото ни бъдеще.

Аз лично не съм живял дълго в така лелеяния от някои социализъм – аз съм дете на Промяната, дете на Прехода и израснах с единия крак в миналото, другия в бъдещето, а между тях се клатеше несигурното настояще (ако мога толкова нахално използвам този цитат (не помня от кого е)). Но за това пък съм любознателен. Преди време ми се наложи да провя проучване на икономическото състояние на НРБ (Народна Република България, за тези от вас, които са твърде млади за да помнят какво значи). И там срещнах много противоречиви цифри … и информация. 3 де факто фалита в период за 10 години. Спадане на кредитния рейтинг на България до положение, че дори Матушка Рус не е искала да ни отпусне денги … освен ако не заложим златния си резерв.

Но да се върнем на Демокрацията и на г-жа Нинова … ще се опитам да не казвам много лоши думички за нея, защото познавам един човек който ще гласува за нея – баба ми, която чете този блог (Здрасти баби!), макар да заслужава такива като предател, продажник и някои много по-сериозни. Но нека се замислим наистина за отнетото от демокрацията. Какво загубихме преди 27 години? Здравеопазване? Трудоспособност? Не. Най-важното нещо, което ни отне това страшилище демонично – Кратоса на демоса е възможността да не поемаме отговорност за себе си. Да има някой друг – върховен вожд, другар, бащица, който да се грижи за „нас“. Лесно е когато можеш да живееш свободно от отговорността за себе си и в илюзията, че всичко е честно и е разпределено по равно и ще има за всички. Еми съжалявам, но нещата не работят така. Живота не е честен. Живота не е лесен. И докато не си хванем гъза в ръце и не го разберем няма да се оправим. Демокрацията ни отне тази илюзия – открадна ни я след 45 години равенство и братство. Измъкна ни изпод краката чергата на псведо соца.

Демокрация означава власт на народа. Демокрация символизира равенство на човека пред закона. И тук идва това което ни натресе като проблем – Демокрацията ни го наби с това, че вече трябваше сами да сме отговорни за себе си – нашия глас е този, който ще определи и който определя какво ще се случва. Народния глас. Моят глас, твоят глас, гласът на всеки един от нас. Но и всеки от нас и всички заедно сме отговорни за този си глас – ние избираме какво да ни се случва. Ние правим изборите си … и тези избори оформят политиката на държавата ни за един период на пред.

За това и на всички избори гласувам за този, който представя най-добре гледната ми точка.

Този път, за първи път от много време избори има избор за избор. Лично моят избор е направен отдавна – „Да, България!“. Но не заради Христо Иванов. За мен „Да, България!“ е проект който си заслужава подкрепата ми, защото в него има хора които познавам и уважавам много. Хора с които сме стояли на една маса и сме спорили до скъсване на принципни теми. Хора, с които сме протестирали рамо до рамо. „Да, България!“ за мен са Комитата и Алекс Аз Чета и Емил Георгиев – все хора които познавам лично. Напълно съзнавам, че „Да, България!“ са жалки идеалисти – хора с принципи готови да ги отстояват (надявам се да не ме разочароват). И май е време на идеалистите да се опитат да направят нещо.

Та … в неделя са изборите вие си решавате за кого ще гласувате, но не забравяйте, че когото и да и да изберете избора ви е отговорност, задължение. Задължение към самите вас, да имате власт, да бъдете част от Демоса. Този път избор има – дясното е осеяно с нови лица и със стари курви. Със смешници и със сериозни хора. С патриоти и с патрЕоти. С безгръбначни и с хора с твърд характер.

За лявото и центъра няма да говоря, че там нещата миришат на мърша от разлагащите се трупове …

Но да … за когото и да гласувате – гласувайте. Дали ще е за моите, дали ще за техните – просто идете в неделя и дайте гласа си, но с мисъл и отговорност, знаейки че давате гласа си за собственото си бъдеще …

Да не ходите пак за гъби, нали?

Поздрави,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux