от Lucifer

Ratio!

Ratio!

Ratio!

Кхъм … Извинете малкия ми момент на екзалтация, но обективно това ми беше реакцията на работа, когато Ratio.bg обявиха следващото издание на форума за популярна наука на достъпен език – Ratio. Ако не ме четете от вчера, ще забележите, че съм им голям фен! Може би не най-големия, но голям. Дори малко ми стана криво, когато миналата година нямах възможност да си екзалтирам в писмен вид, защото формата „Отблизо“ не е тази с която съм свикнал и която харесвам (добре де придирчив съм) …

И пак се отплеснах (като всеки път като пиша за това събитие). Може би има хора, които не са ми изчитали целия блог и не са видели екзалтираните ми хвалби на това събитие, за това ще е добре да обясня.

Какво е Ratio? Яде ли се? Пие ли се? Пуши ли се?

Ratio, както вече казах, е форум за популярна наука на достъпен език. Всяко събитие от поредицата кани учени, които да говорят по теми, които са интересни и то да говорят така, че да можем всички да ги разберем. Хората, стоящи зад Ratio са си поставили идеалната цел да ни ограмотят и да ни накарат да мислим критично (после аз съм бил искал непостижими неща). Всяко събитие, през годините, е било велико и невероятно – пълно с много полезна информация и нови неща, които да научим. Даващо ни възможност да се срещнем с науката, така както рядко ни се отдава.

Тази година, Ratio ще се занимава с съзнанието. Ще си позволя да цитирам това, което пише на страницата за събитието за тази година:

Какво има в съзнанието ти? Колко от него може да стане дигитално? Ще ни превземат ли роботите?

На 10 юни ще погледнем дълбоко в човешкия мозък, високо в Космоса и напред във времето. Шестото издание на Форума за популярна наука Ratio ще събере български и международни лектори, които да покажат как вървим от научна фантастика към научен факт.

И тази година лекторите обещават брилянтни теми.

Питър Уотс (Peter Watts)

На скоро от Питър Уотс у нас бяха издадени романите Отвъд разлома и Слепоглед. Като специално „Слепоглед“ се занимава с въпроса за съзнанието у човека и неговите ползи – тема, която интересува сериозно автора. Освен автор на научна фантастика Уотс е и морски биолог. Неговата лекция е озаглавена:

“Съзнателни мравки и човешки мравуняци” (“Conscious Ants and Human Hives”)

Темата ще покрие някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние. Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък и ще стане дума и за нашумялата вече покрай Елон Мъск Neuralink технология.

Константин Василев и Никола Тошев

Програмистите Константин Василев и Никола Тошев имат изявен афинитет към изкуственият интелект (ИИ), като Константин се занимава с писането на игри и мобилни апликации, а Никола е съосновател на Sciant и се занимава върху развиването на machine learning във фирмата. Двамата са участвали в създаването на софтуерната компания WizCom, която по-късно бива придобита от VMWare. Те ще ни занимават с …

Изкуствен интелект: революция или еволюция?

Ще започнат от микроскопичните детайли – как работят невронните мрежи, каква е фундаменталната формула на изкуствения интелект. Константин и Никола ще разкажат как ИИ се развива през годините и какво може днес. След това ще отправят поглед към бъдещето, с неговите много неизвестни. Как автоматизацията ще промени обществата (и как вече я е променило). Дали автономните роботи са заплаха или просто нов вид в който да съсъществуваме (да бе, защото ние като вид сме много добри в кохабитацията). Само да не пропусна да ги попитам дали е възможно и дали е … вероятно, умните глави, които се занимават със създаването на бъдещите ни господари/слуги/роби/войници/… да добавят нещо като трите закона на роботиката, родени от бащата на робота – Айзък Айзимов.

Д-р Боян Иванчев и д-р Марин Пенков

Искам да кажа, че натискам части от екипа на Ratio да пуснат третата презентация от няколко седмици, защото исках да напиша този материал. Но сега виждайки с какво се занимават тези двамата смятам, че ще имам много въпроси към тях. Макар и не съвсем по темата, която за която ще говорят. Просто функционалния ядрено-магнитен резонанс с който двамата изследват психологически механизми, може да даде ясни отговори по друга тема, която много ме вълнува … но за това ще ги занимавам в паузата след събитието.

Д-р Иванчев и д-р Пенков са основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД и полагат основите на невроикономиката в България и нейното практическо приложение в невро-когнитивните науки. И лекцията им е на тема:

Управление на пари с невроикономика: как реагира мозъкът?

Отново ще си позволя просто да цитирам представянето им:

С помощта на поведеческите финанси, невроикономиката и фЯМР по-ясно разбираме какви механизми работят за вземане на решения в условия на риск и неопределеност. Тези знания и умения могат да бъдат приложени както на индивидуално ниво, така и при компании инвестиционни фондове, застрахователни, осигурителни и банкови институции, за да подобряват доходността на управляваните активи и избягват ирационалните решения.

Невроикономиката е гранична дисциплина с изследванията в областта на невромаркетинга, който се използва от водещи компании за анализ и прогнозиране поведението на човешкия мозък при представяне на нови продукти; реакция на публиката на всякакъв вид медийно съдържание и послание (включително на политически послания); промишлен дизайн; опаковка, цвят и аромат; ценови тактики; дизайн на магазинни площи и други.

Водещ

Водещ … Конферансие тази година ще бъде Самуил Петканов – zhelyo от Не!Новините. Или както аз му викам – значително по-грозната Васи и много по-красивия Любо!

Кога?

От толкова писане за важните неща, като fanboy-ската ми реакция за събитието и многото въпроси, които сигурно няма да задам на лекторите щях да забравя може би най-важното – КОГА!

В случая денят Х е 10.06.2017 от 10:00 до 16:00 часа в Sofia Event Center. В този период аз имам едни лекции, но никои лекции не са по-важни от RATIO!

Билети можете да си закупите от сайта им – цък!

Та ще се видим там … Нали? Нали? НАЛИ???

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux