от Lucifer

По принцип, като кажеш на някого, че имаш hardwer-ни проблеми на даден сървър, човека си мисли, че я ти е изгоряла някоя платка, ти се е скъсал някой кабел. Да де, но когато си хостваш собствените услуги на 500 километра от настоящето ти местоположение, думичката хардуерен проблем придобива много по-различна форма.

Точно в момента нямам поща, защото в нас … мажат. Което предполага, че някое родителско тяло е дръпнало грешен кабел, въпреки че им е казано да не го правят.

Но през годините съм натрупал опит със странни хардуерни проблеми.

Един от най-епичните беше в една от старите ми работи, където не веднъж и два пъти ми се налага да сменям switch, който мистериозно гореше на всеки няколко седмици. Беше голям проблем, защото устройството осигуряваше достъп на 2 стаи с 6 много ядосани потребителя до мрежата. На поредния път, реших да разпитам какво се случва. След няколко дневно търсене, разбрах, че чистачката, като видела че започва да събира прах, хващала „онова с лампичките“, откачала го и го носела на мивката да го замие. Щях да се изям от яд.

Няма да споменавам пътите в които са ме викали да оправя развален принтер, само за да разбера, че колежката ползвала контакта където е включен за си върже барзоварчето за чай/кафе.

Но имаше друг емблематичен случай – загадката на горящия UPS. Ситуацията е следната – декември месец, на вън хладно. В работата ще правят профилактика на ел инсталацията. Поради тази причина разклонителите са вързани за UPS-ите, за да могат хората да работят през тези 30-40 минути, докато няма ток. UPS-ите са нови, мощни, и предвидени да работят поне час с монитора, компютъра и някое допълнително устройство (принтер/switch). На всичкото отгоре предните дни съм ги тествал. Един по един, включвайки ги в подобна конфигурация. Предния ден всички са предупредени да не включват нищо в контактите по време на профилактиката, за да може нормалната работа да не се прекъсва. Аз съм издействал уверение, че профилактиката ще продължи малко. Всичко е пушка.

На 5-тата минута от както е спрял тока, на мен ми се звъни и ми се заявява, че „онова бибиткащо нещо“ пуши и компютъра е спрял. Влетявам в стаята и наистина – над чисто новия UPS за който са дадени не малко пари, се издигат душите на умрелите кондензатори. Процедурата е ясна – хората изведени и пожарогасителя изпразнен върху пушещата пущина. След като ситуацията се успокоява, се приближавам аз да погледна и какво да видя – в разклонителя, към UPS вързана духалка!

Случаи всякакви. Хардуерни проблеми всякакви – от чистачката, която вързала прахосмукачката на мястото за сървъра, през бързоварите и кафетата сложени (и обърнати) на чисто нови монитори …

За това и винаги се притеснявам, когато някой ми каже, че има хардуерен проблем.

А какви са вашите забавни случки?

Ваш,

Lucifer

Пост 82 от поне 100

3 Отговори на “Hardware-ни проблеми …”

  1. Мдааа… явно това с духалката е често срещан проблем…
    имахме и ние един клиент дето им доставихме 60тина UPS-а… и само в един от обектите мистериозно постоянно гореше UPS-а и най тъпото е че ги питахме да не са включвали духалки а те не си признаваха но продъжаваха да горят UPS-и… на 4тия път просто ги издебнахме и ги хванахме с включената духалка към UPS-а

  2. тази статия искренно ме засмя.И аз работя като системен администратор и такива неща съм видял че …….
    просто има хора които не трябва да припарват до техника 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux