от Lucifer

Онзи ден @muiiio си търсеше Chromium за Windows и каза че му трябват 3 browser-а за 3-те отделни gmail акаунта. Замислих се, че дори продуктите на Mozilla поддържат профили, за това реших да се заема и да се разтърся как може да се пуснат няколко независими инстанции на Chrome/Chromium, които да работят напълно не зависимо една от друга. След опита ми с SSH Tunels се оказа, че не е чак толкова трудно.

Добрата новина, е че всичко се прави веднъж и после просто си работи … лошата – трябва да го направите на ръка, защото за разлика от Firefox, Chrome/Chromium няма profile manager. Реших да ви драсна едно бързо How To.

1. Направете си папка на новия профил.

Отидете в C:\Users\%потребителя_ви%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data за Windows VISTA/7/8 или в :\Documents and Settings\%потребителя_ви%\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data за XP и направете една нова папка. В моя случай, това е папка Lucifer.

2. Копирайте shortcut-a на Crome.

3. Добавете следните параметри след target: –user-data-dir=“..\User Data\Lucifer“ …

4. Натиснете ОК.

Защо, все пак, може да ви трябва тази хитрост?

Честно казано за много неща. Така имате 2 Browser-а, които имат едно ядро, но са напълно независими един от друг – имат отделни и различни истории, отделни и различни сесии, добавки и приложения. Всеки от двата браузъра съществува независимо един от друг. Честно казано, на мен винаги ми помага, когато се наложи да тествам някакви неща свързани с потребители във форума в който разработвам. Но също така, може да направите профили на жената, децата, дори кучето и всяка тяхна промяна няма да обърква вида и подредеността, която сте си създали в продължение на дни! Край на загубените или презаписани от гаджето отметки. Край на смяната на изгледи (за тези, които си падат по това) … просто малка хитрост която да ви помогне да използвате Chrome/Chromium по-лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux