от Lucifer

Ego от латински, означава Аз. Или по-точния превод Азът – съществителното, което преводачът на Фройд е избрал за да изрази неговият „Ich“.

(свободен превод от английската Wikipedia)

4423341034_efb3a11edf_zЗа последните няколко седмици на няколко пъти ме беше казвано, че трябва да загърбя егото си, да се откажа от него, за да получа мир, ако искам такъв. Мир със света около мен, който можел да бъде постигнат само и единствено чрез загърбване на това, което сме и постигане на мир със света …

Що за мир би бил това, ако загърбя Аз-ът? Това което съм … що за мир със света бих постигнал, ако загубя по ценния мир – този със самият себе си?

Будизмът ни учи, че отказването от Аз ни поставя в мир с природата и света около нас. Поставя ни в равновесие с всичко … в хармония. И може би будизмът учи правилно – отказването от Аз-ът те размива … позволява ти да се загубиш в хармонията, която ти дава … но това е път, по който тези, за които Аз-ът е АЗ, не могат да поемат.

Аз, който е изграден и оформен, Ego в смисъла на дефиницията на това, което сме. Ego, концентрирано и насочено, постигнато и овладяно. Его в смисъла на крайна дефиниция на това което Съм! Его като граница на Аз-ът. Като форма на това, което сме вътре. Може и да има хора, готови да загърбят това, което са, само за да постигнат имагинерната „Нирвана“ на сливането със света около тях, но аз не съм от тях. Егото ми е това, което съм. Границите в които се побира това което съм. Макар и откъснат от хармонията на природата според будизма, самодостатъчен и самоформиращ се.

Винаги съм смятал, че всеки един от нас живее в собствена реалност – реалност изградена от собственото ни възприятие за света, който ни заобикаля и за реалностите на другите. Една собствена реалност, пречупваща всичко до което се докосваме през призмата на това което сме … на нашето Его. Защото границата на това, което сме и леща, лупа, филтър през който да възприемам света. Не само дефиниция, но и усещане … сензор и възприятие …

Да се откажеш от границите на самият себе си, от собственото си Его, за да се слееш с Безкрая е утопично … защото безкрая на всичко те разпилява. Само Егото е това, което ни опазва цели от голата Истина. Колкото и напредничеви да сме, не живеем в собствените си илюзии, в собствените си реалности, и дори отказването от Его и сливането с Безкрая и хармонията са илюзия. Дори загърбването на собственото Его е … ами Егоцентризъм – илюзия за възвишеност. Илюзия, за постигане на хармония. Самозаблуда, в която хората избират да избягат.

Не се определяме от Егото си и няма как да се освободим от него. Не можем да избягаме от това, което сме, по най-простата причина – няма какво друго да бъдем. Ние сме съзнания, обитаващи собствени реалности, които се докосват … сплитат и разделят. Ние сме тук за миг, по-кратък от мигване на вселенското око и за това време успяваме да създадем много … и в същия момент неимоверно малко. Но сме това – Его. Граница на нас самите, от която дори да се опитаме не можем да се освободим, защото … както казах няма какво да бъдем.

Егото е това, което сме … Бягството от него е невъзможно … невъзможно е освен, чрез по-пълното потъване в илюзията на собственото си Аз. Да избягаш от Егото, да се откажеш от него, означава само да отречеш съществуването му и нищо друго. Не можеш да запазиш себе си, не можеш да се размиеш в реалността извън твоята реалност, просто защото ти живееш в нея, ти си дефиниран от нея … и ти си нея. Не можеш да избягаш от себе си.

Мира … сливането и хармонията се постигат вътре в самите нас. Приемаме се такива каквито сме. Осъзнаваме границите на собственото си съществуване, приемам Егото си и това какви сме. Постигайки тази хармония, ние постигаме и хармонията със света, на която се опитва да учи будизма … просто ние сме света с който трябва да постигнем хармония.

Да се откажеш от себе си е невъзможно.

Всеки трябва да постигне мир със света в себе си. Да подчини собствената си реалност. Всеки трябва да води тази битка … аз съм я провел и спечелил.

А вие?

Ваш,

Lucifer

Снимка: !unite

Един отговор за “Его … Ego”

  1. Ето КАК се СМЕНЯТ плочите в ДЖУБОКСА-които са ДА изредим: НЕПУКИСТ, ВЕЛИК ВОЙН, ЖЕРТВА и ВЕЧЕ БУДИСТ е до Далай Лама много имаш докато стигнеш драги Станиславчо. НОВА плоча ще заредиш ли,че имаме нужда от свеж материал знаеш за къде-там поне си ХИТ…

    С уважение: Красимир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux