от Lucifer

Отново двоен пост – за тук и за форума на f-bg, но темата трябва да бъде повтаряна многократно, просто за да се научат хората

2294144289_a54db90ac5_zФорумът на F-BG е направен за да е анонимен. Започвам с това малко уточнение. Технически изпълнен е за да поддържа анонимността на потребителите. Няма как човек, който не е от администрацията да се докопа до друга информация, освен до споделената от потребителите – mail адресите са скрити, ip-тата не се показват никъде. Имаме много твърда политика за използване на имена. При идеални условия, единствената дупка за изтичане на личната информация на потребителите бихме били 3-та администратора. Това разбира се е при идеални условия и без да намесваме най-важния разрушителен фактор – потребителя.

Защо правя това уточнение в собствения си блог?

Защото то е валидно в различни степени за всеки сайт с „интимна насоченост“ – елмаз, гепиме, както и за тези за малко по извратенинте, като например нашия форум или Fetlife. Това са сайтове, с които не искате да бъдете свързвани, още повече някой да започне да изнася вашата информация от там. За това и темата е важна. Ако системата ви позволява анонимност и е направена така че да ви защитава, само вие сами можете да се издадете.

Вече съм говорил за технологията и за практиката за поддържане на минимална „хигиена“, която да ви предпази, но нека сега си поговорим за поведението.

Ако всичко е направено с цел да защити потребителя, то единственото слабо място остава самият потребител. Не веднъж към мен са се обръщали хора, допуснали грешка в комуникацията си с някого и споделили много повече от колкото трябва. Дали на непознат faebook-а си или личната си поща използвана за всичко в Интернет, докато в телефона и скайпа можеш да го блокираш, ако вече ти е видял приятелите или реши да те търси по поща … За съжаление тогава е много късно да предприема каквито и да е действия – аз съм администратор на форум, за това каквито и действия да предприема, те са само в тази среда – средата на едно виртуално място, но тук идва други проблем – наказание на един такъв човек може да го озлоби и да го накара да предприеме каквото е заплашил да направи – да ви издаде, да разкрие малката ви тайна на всички онези от които трябва да е тайна. За това и такива хора често им се разминава, точно за да „не ги озлобя“ и то по молба на жертвата.

Наистина постфактум е трудно да се оправят проблемите, но може би не е лошо да се вземат няколко предпазни мерки преди това. Ето няколко неща, които можете да направите, за да се защити. Това са чисто поведенчески действия и не са свързани с компютърните ви познания и умения (аз лично смятам че са просто проява на трезва мисъл):

1. Проучете човека.

Не можеш след 5 разменени съобщения да преминете към facebook. Разберете какъв е човека на който доверявате връзка с реалния си живот. Разпитайте за него, разпитайте него самия за приятели или други хора с които комуникира и бъдете нахални за да разберете що за човек е той … И въпреки това, ако искате да останете анонимни – останете в средата в която комуникирате.

2. Без специфични лични данни.

Не напразно средата в която комуникирате е анонимна. Никой не ви пита за професията ви, никой не иска името ви. Защо тогава ги давате на непознат? Още повече ако името ви е рядко срещано или професията ви е специфична. Никой не ви задължава да споделяте за себе си повече от необходимото.

3. Без компромати.

Да, няма лошо да си разменяте снимки, няма лошо да си разменяте и еротични такива, но поне имайте благоразумието да го правите без това да може да ви компроментира … Няма лошо да си покажете циците или задника, или как си пъхате някакви неща по някакви места, но замислете се как да направите снимката неразпознаваема, така че да не може в някакъв момент някой да каже „Аз ще я покажа на майка ти, да види какъв/каква си!“

4. Разделяйте „световете“

Постарайте се различните ви „светове“ да не се пресичат никъде – не давайте пощата с която сте си регистрирали Facebook-а или Twitter-а. Запазете максимално разделение между двете. Избирайте си никовте така че да се различават в различните услуги, които ползвате.

Аз лично нарушаваме 3 от тези 4 съвета, но го правя с изричното знание и с ясната идея, че всичко което правя в Интернет е обединено. Форум, блог, fetlife, facebook – всичко е интегрирано, но аз го правя защото така съм решил, защото ако имам какво да крия, то рано или късно ще се намери някой който да иска да го използва срещу мен.

Надявам се този пост да ви помогне, за да не се налага после да се извинявам, че не мога да направя много …

Ваш,

Lucifer

Снимка: David Goehring

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux