от Lucifer

Когато преди няколко месеца си взех новия лаптоп, бях много неприятно изненадан да разбера, че „мощната“ видео карта не работи out-of-the-box … или изобщо, под любимият ми Slackware. Харесвам тази операционна система защото се базира на KISS принципа и позволява максимално да настроиш системата според собствените си желания. (ако ми остане малко време, може да седна да се опитам да я подкарам пак) Проблемът е че Slackware не е една от най-разпространените Linux дистрибуции, нищо че една от основните. Но не за това ще пиша.

Инсталирайки Linux на новия хардуер разбрах, че имам следния не много добър избор: да работя само на вградената видеокарта и да забравя играта на StarCraft 2 (една от причините да си купя машината) или да сложа Windows … и двата варианта не ми се сториха особено подходящи, за това и започнах да търся алтернатива.  Така попаднах на проект Bumblebee.

Целта на този проект е точно поддръжката на nVidia Optimus технологията. Във версията в която се сблъсках с Bumblebee беше все още леко нестабилна (което и ме принуди да се върна под Windows за 2-3 месеца), но сега с версия 3.0 мога да кажа, че работи незабележимо, предоставяйки така необходимата употреба на Optimus видео картата (в моя случай nVidia GeForce 535).

По принцип nVidia отказват да поддържат Optimus технологията си в пакета с драйвери за Linux с оправданието, че е твърде сложна и няма как да се постигне подобаващ контрол върху видео картата, поради спецификата на операционната система… което според мен са си глупости, защото група разработчици, независими от nVidia се хваща и създава този проект, който към момента дава почти пълна поддръжка на Optimus под

Всъщност проекта започва с Ironhide на MrBEEE, който и до момента продължава да си работи по него. Bumblebee е branch-нат от него и е насочен към обществена разработка, като скока от версия 2.4.1 (тази в която го срещнах за първи път) до версия 3.0 е … неимоверен.

Какво толкова има в 3.0, че да ме впечатли толкова?

  •  целият проект е пренаписан на C
  • създават bb_switch – система за power management на картата out-of-the box
  • автоматично засичане на шината, на която е картата

За съжаление няма пакети за Slackware ( ако ми остане време, може да седна да създам една среда за да се опитам да компилирам), но реших да направя малък компромис със стабилността и надеждността на системата за сметка на лекотата на работа и поддържания software, за това и отстъпих крачка на зад за личната си машина и минах на Ubuntu.

Инсталацията на Bumblebee под Ubuntu е изключително елементарна (както и на повечето software):

  1. Добавяте repository-то
  2. Update-вате си apt-get-a
  3. Инсталирате
  4.  Добавяте се в групата с права да използва Bumblebee

или

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
sudo usermod -a -G bumblebee $USER

Ако ще използвате 32 битови приложения или имате намерения да играете игри под Wine, ще се наложи да инсталирате малко допълнителни пакети:

sudo apt-get install virtualgl-libs:i386 libgl1-mesa-glx:i386 libc6:i386

Начина по който Bumblebee работи всъщност е много хитър.

Bumblebee създава виртуална X инстанция която подкарва заявеното приложение директно на видеокартата, като по този начин спестява намесата на вградената видеокарта, който после се рутира към активната инстанция използвайки VirtualGL. По този начин картата не функционира когато няма нужда от нея, като по този начин се пести ток.

Проект Bumblebee е една от най-добрите OSS разработки, които съм срещал в последно време. Освен силния екип, който стои зад разработката (която не спира, въпреки тишината от около 3 месеца при скока от 2.4.1 до 3.0), разполагат и с нещо много по важно – подкрепата на всички нас, изоставени от nVidia …

Разбира се не всичко е идеално:

  • екипа работи по подкарването на HDMI Output-a, защото кой не иска да си играе игрите на големия телевизор?
  • има ограничение, което кара VirtualGL да пропуска всички над 60 fps за да не се натоварва трансфера към X

Но нека не забравяме, че това е проект в разработка, при това такъв който няма алтернатива, дори от създателя на видеокартата …

Ако си купите лаптоп с nVidia Optimus – Bumblebee е проекта, който ще ви позволи да се насладите по пълно на това което притежавате (ако и вие като мен бягате от MS Winbouz) …

Надявам се да съм ви бил от помощ …

Ваш,

Lucifer

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux