от Lucifer

bigstock-Ball-And-Chain-In-Prison-77534630-1

Уточнение – това е моето разбиране за нещата. Няма определени правила или някаква стриктна структура, която ТРЯБВА да се спазва. Всичко зависи от индивида, но това са някакви … норми, които са приети за нормални от повечето хора.

Покрай вчерашния Open Rope Space и няколко коментара и действия направени по време на събитието, се замислих, че въпреки всичко не сме си приказвали за някаква форма на етика при общуване по време на мероприятия. Покрай play партитата, които от време на време организирам съм успял да дефинирам за тези събития някакви правила, по които да се водят. Повечето са насочени към самото събитие, но основното може да се изведе, като норма на поведение за всякакви събития.

Основните правила, които гледам да се спазват на събитията организирани от мен са – „Не означава не“ и „Не пипай без позволение“.

„Не означава не“ елементарно – за субкултура в която трябва ясно да се прави разлика между насилие по взаимно съгласие и чисто насилие, „Не“, специално когато става дума за събития и първоначално опознаване е „Не!“ или поне трябва да се приеме като такова.

Но може би по-важното „правило“ е „Не пипай без позволение“. Всеки един от нас си е индивидуалист, начина на забавление и личното ни пространство са неприкосновени. Това, че сме избрали да си играем с някого или да правим нещо друго, било то и пред публика, не дава право на публиката да се намесва без разрешение. Дали говорим за затворено събитие, на което е позволено всичко или говорим за ORSS където модела е вързан – нарушаването на личното пространство е не само изключително неприятно, но може и да е опасно.

Тук дори не говорим за ревност. По-скоро става дума за натрапване на чужд човек, без разрешение в една изградена вече динамика. За нарушаване на една връзка между участници в едно действие.

Лично за мен е изключително неприятно някой да пипа модела ми без мое разрешение. Изключения правят отделни хора, с които предварително имам някакво разбиране и за които знам, че човекът който ми се е доверил няма проблем. Всичко извън това е … лазещо по нервите.

Знам, че не всички са съгласни с мен. Знам, че има хора, които сигурно ще ме помислят за задръстен или … каквото е там, но честно казано, не е приятно – не само за мен, а и за човека с когото работя/се забавлявам. Едно такова … нарушаване на личното пространство е проява на неуважение, незачитане и като цяло не ОК. Още повече когато го правиш няколко пъти въпреки изричните думи.

Да, на разни отворени събития като ORSS или отворени партита, това си е просто проява на лошо възпитание, но ако това се случи на частно парти или нещо по-интимно, едно такова поведение, поне на неща, които аз организирам би довело до молба за напускане на събитието и до там. Личното пространство е неприкосновено и някак си ми е непонятно как хората не го разбират.

Може и аз да съм дребнав разбира се. Напълно е възможно, но все пак за мен доброволността и взаимността са важни, когато става дума за BDSM, а да се намесваш в нечие занимание и то без да си попитал ми се струва като грубо нарушаване точно тази доброволности и взаимност.

Отново повтарям, че тези „правила“ не са нищо повече от собственото ми възприемане на нещата … и все пак, ако сте на събитие покрай мен, това са етичните норми, към които бих желал да се придържате (както аз се придържам към тях) … най-малкото за да не ми лазите по нервите.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux