от Lucifer

5968140844_b142eaacbf_zВ неделя завърших една много приятна книга – The Eyes of God. Няма да ви я разказвам. Само ще ви кажа, че книгата е приятна. Добро продължение и развитие на книгата Палас на Катрин Керр. И не само … The Eyes of God повдига самото значение и на предходната книга, която без него ми се струваше малко … простичка и посредствена.

Но не съм критик и няма да правя ревю на книгата. Не, по-скоро искам да разгледам една идея поставена в края на книгата – Zhu-i.

Zhu-i – We flow …

И не – не мога да го преведа като ние течем. Всеки от нас е река, река която носи живот или смърт и променя земята през която минаваме … ние, всеки един от нас е сила и възможност …. постоянната промяна и движение на всичко, до което се докоснем. И ние течем и се вливаме в голямата река, която представлява всички нас – семейство, група, общество, народ, човечество и тази голяма река тече и изменя и се изменя. Zhu-i …

Малко по различно е от Panta rhei … древно гръцкия израз за „всичко се променя“. Докато Panta rhei предполага промяна на света около нас и това, че ние само крачим сред промяната, то Zhu-i предполага, че ние самите сме промяна. „Не можеш да стъпиш два пъти в една река“ противопоставено на „Не можеш да срещнеш два пъти един и същи човек“.

Точно тази концепция ме грабна в иначе простатата концепция за Zhu-i – ние сме това което променя, а не сме свидетели или част от промяната. Ние изменяме света около себе си и тази промяна изменя нас самите и дори, когато се влеем в по-голямата река в която да течем, ние ставаме част от нея, запазвайки потенциала за промяна, запазвайки себе си в единството на по-голямото.

Ние течем и променяме. Ние сме промяната.

Рядко ми се случва да попадна на толкова интересна идея, на идея която да ме накара да се замисля, да я огледам от всички страни като странна форма носеща се пред мен и да я приема или отхвърля. Но Zhu-i, като концепция не е необходима да се приема или отхвърля, това е просто описание … израз … дума …

Толкова просто обяснение на сложен процес – всеки един от нас определя своята реалност. Ние пречупваме фактите през желанията и познанията си, ние променяме света в който живеем, макар и малко, всеки един от нас по отделно и всички заедно. Ние сме промяната, която носим, но и сме жертви на промяната на другите.

Ние се движим и изменяме … We flow … Zhu-i …

Някак си от както прочетох концепцията ми се искаше да я изложа, най-вече за мен самия …

Ваш,

Lucifer

Снимка:  Zavarykin Sergey

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux