от Lucifer

След като се опитах да обясня колко много неща всъщност значи английската дума Consent е време да я поставим в някакъв контекст. Нека този път си поговорим за съгласието като … ами като съгласие. Като активно и в пълно съзнание съгласяване с нещо което ще се случи.

Съгласието в BDSM, в смисъла потвърждаване на готовността на единия партньор да се включи в това което следва или се случва, е изключително важно. Това е едно от основните неща, които разграничават BDSM от насилието. Независимо дали си говорим за единичен play или за по-сериозни отношения, всичко се върти около нещата за които партньорите са се разбрали. Даването на съгласие за случване на нещо е това, което позволява случването му.

И до тук с лесната и очеизвадна част. Съществува някаква заблуда, че съгласието се дава веднъж преди всичко и после каквото и да се случва е в предела на даденото съгласие. Това не е точно така, защото всички сме хора и не винаги знаем какво искаме. Съгласието за случването на нещо е продължителен процес, който продължава през цялото време. За това и има safe words – за да прекратим това, което се случва, когато вече не сме съгласни с него. Съгласието както бива давано, така може и да бъде оттеглено.

Има хора, подчинени и доминиращи, които смятат, че след като веднъж са дали съгласието, от там на татък не могат да го оттеглят. Но това не е точно така. Съгласието може да бъде оттеглено във всеки един момент преди и по време на това което се случва. Safe word и до там. Тук разбира се възниква един интересен казус – има често случаи в които подчинените оттеглят съгласието си след. Всичко е било добре, двамата са се забавлявали, и двамата са си изкарали добре, но в последвалия sub drop (това ще трябва да му отделя някой пост) или в някой от последващите дни, подгонен най-често от чувство за вина или някакво вменено усещане, bottom-a започва да съжалява за случилото се и без да има причина за това, започва да твърди (пост фактум разбира се), че това, което се е случило не е било взаимно и той не е дал съгласието си.

Колкото и да е странно post factum оттеглянето на съгласие не е толкова рядко. Бих могъл да приема отказа преди и по време на случката, но за мен post factum оттеглянето на съгласие е неоснователно и безпричинно. И това е един от малкото случаи в които лично не мога да заема страната на „пострадалия“, защото той не е изразил несъгласието си с това, което се случва.

Няма как да говоря за всички, защото за всеки BDSM е нещо различно, но да приемем че е социално прието Top-a да се съобрази с желанието на bottom-а да прекрати дадена случка, независимо къде са във „времевата линия“ на своите отношения. Но Top-а няма как да знае дали bottom-а иска нещо да се спре без ясна индикация и негова страна. Без да си каже. За това опита за обвинение на някого post factum се смята за проява на лош вкус, най-малкото.

Има няколко основни причини поради които подчинения може да иска да прекрати това което се случва (тези неща ще ги обсъдя в по-късен пост, посветен на инцидентите и нарушенията на договорките (consent incidents and violations), но те основно се делят на две групи – Top-а прави нещо не както трябва (излиза от зададени параметри или просто не струва) и bottom-а не харесва това което се случва (не много рядко откриваме, че фантазията ни не е това, което е на живо и пръчката боли повече от колкото сме си представяли). Не зависимо от случая, bottom-а трябва да може да спре сцената, оттегляйки съгласието си за това което се случва.

BDSM не е насилие. BDSM се гради върху доверие. Основното е доверието, че Top-а ще прекрати каквото и да е когато bottom-а поиска (говорим за Safe word, а не просто за „НЕ! НЕ!“). Ни bottom-а трябва да си каже, когато това което му се случва е прекалено и иска да се спре, а не да се сеща след това.

Надявам се да съм бил полезен.

Ваш,
Lucifer

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.