от Lucifer

От няколко дни си мисля да напиша този текст и от няколко дни си спирам. Защо се спирам, ли? Защото не бях сигурен във фактите. Това, което знаех до преди 15 минути, преди да прочета извлечение от решението на съда, беше че един човек е убил друг по време на обир, при съмнителни обстоятелства, с незаконно притежавано оръжие …

Да, и аз искам да заема позиция по „случая Опиц“, както стана известен вече в социалните мрежи. Честно, нямаше да разбера за него, ако една приятелка не беше публикувала две неща по въпроса. По принцип не обръщам внимание на hype-а и тя не публикува социално отговорни неща. Още като прочетох двата текста в две изображения, нещо не беше както трябва. Да бях възмутен и на страната на убиеца, но все пак някъде дълбоко в съзнанието ми, нещо не се връзваше. Нещо не стоеше както трябва.

После, започнаха в социалните мрежи да се появяват откъслечни информации – ама то не било в жилището на убиеца, а пред блока му. И не било по време на обир, ами те предположили, че младежите ще извършат обир. И новото двадесет от днес – то младежа не бягал към Опиц, а от входа му.

Нека изясня позицията си, за да не ме разберете погрешно – ако някой влезе в дома ми, ако мога ще му счупя ръцете и краката с букена, който държа до леглото си. Ако се докопам до колекцията си от ножове, ще го клъцна или ще го намушкам, някъде където да си кърви спокойно докато дойдат да го приберат власите. Изобщо няма да ми мигне окото. Говорете каквото искате, но това е самозащита. Ако някой нарани близките ми хора, ще го намеря и ще му причиня неща, които подхождат на трилър. Ако в процеса умре, няма да ми пука. Ако трябва ще го излежа, но ще знам, че съм извършил правилното нещо.

Това, обаче, което няма да направя е да застрелям бягащ човек. Да застреляш някого, докато бяга е малодушно, освен че е престъпно. В случая с художника Опиц, не е нито справедливо, нито законно.

Това, което за пореден път прави лошо впечатление е, че хората реагират първосигнално. Поддават се на първичния си импулс, без да се замислят. Чувстват, а не мислят. Признавам си, дори аз бях жегнат от новината – невинния човек защитавал дома си, бива наказан за това, че властта не си е свършила работата и не може да се чувства сигурен в дома си.

Да де, ама май не е така.

Какви са фактите все пак? При това не тези факти, които искаме да знаем, а всички факти, такива предоставени на съда?

Имаме човек, който е преработил газовия си пистолет в боен.

Имаме хора, които са се държали съмнително, но не са извършвали никакво престъпно действие.

Имаме група хора, извършили граждански арест, без никакви основание, освен подозрение за извършване на престъпление.

Имаме човек, който е излязъл пред входа си да чака предполагаемия крадец и го прострелва в гърдите, докато онзи скача за да избяга.

А?

Ама как така?

Как хем ще го застреля при самоотбрана, хем ще го причака и ще го застреля в гърдите докато онзи се опитва да се изправи за да избяга?

Наречете ме буквалист, но не трябва ли като се пазиш от някого, да не се опитваш да го причакваш ?

И още по-важното, като те нападат с отвертка … не трябва ли нападателя да я държи?

Аз не съм съдия, не съм адвокат, не съм и следовател. Аз съм човек, със собствена гледна точка, но това, което направих е да прочета решението на Върховния касационен съд, по този случай и да си направя собствените изводи. Но колко от вас го направиха? Колко човека прочетоха присъдата и се запознаха са фактите, такива, каквито са предоставени на съда?

Нееее … защо да се придържаме към фактите, като имаме „ИКОНОПИСЕЦ“ … едва ли не това, че драска икони го прави някакъв безгрешник … а срещу него някакъв пропаднал тип с 92 висящи дела за кражба … че и наркоман … Защо да гледаме фактите, като можем да оставим емоциите да ни водят? Какво ще си затормозяваме главичките да мислим, като трябва да се защити от неправдата един „светец“.

За съжаление, мили приятели, пак ни подведоха. Не бил светец, ами убиец. И не защитавал себе си, ами причаквал човека. И не бил нападнат, ами убил хладнокръвно, бягащ човек.

Моля ви, защитете го сега … много ви моля … защитете убиеца.

Дали е законно да убиеш човек, който те напада – не. Дали е справедливо – за мен да! Но да убиеш бягащ, не въоръжен човек, който не ти е навредил – това е престъпление по всички критерии …

Моля ви, преди да се запалите – потърсете истината.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Можете да прочете и други мнения – тук и тук.

3 Отговори на “За справедливостта и правосъдието …”

 1. Едно уточнение – не 92 дела за кражба, а 91 или 92 пъти е бил задържан от полицията. Висящите дела са 26, ако не греша (позовавам се на информация от медиите, която може и да е неточна). А тези 90 и малко задържания може да означават всичко. Дори не съм сигурна дали са задържания, или примерно са искали да се легитимира, защото е бил видимо друсан.

  При всички случаи, Опиц не е знаел нищо от това, когато е гръмнал момчето.

 2. И тъй като моята скромна особа следи из фб повече страници за защита на животните, отколкото за хората, попаднах на ето това:
  „Виждам че много от вас харесват и подкрепят Йордан Опиц. Аз съм негова съседка и искам да ви кажа че това е човекът разстрелял стотици котки в нашата махала. Той и неговите приятели от години се забавляват като залагат капани и после разстрелват котките, хванали се в тях. Този човек е садист.* Много отдавна е доказано че убийзите на хора започват именно с измъчване и убиване на животни. Моля ви не позволявайте този човек да се измъкне от заслужено наказание“

  *от лошия вид.
  Вече съм писала тук-там, че съм против насилието над животни и това е една от причините, поради които трябва да вземе да започне да се спазва този закон – това е симптом на патологична жестокост.

  Както и да е.
  Във връзка с казаното от теб. Това по-скоро си беше още един пример за силата на медиите (вероятно за отклоняване на вниманието…сигурно нашите говеда пак готвят някоя „приятна“ изненадка) – сърцераздирателна реч, последната икона е Богородица, а той пуши пред иконите си. Да, на мен ми стана мъчно. Но на мен ми е жал и за Дракула (в душата си той е добър).
  Това че някой е предизвикал съжалението на хората не означава, че автоматично трябва да му бъде простено. Като е толкова вярващ, да чака да получи благата си в небесното царство…нали страданието е християнска добродетел (това за тези, които го смятат за божи човек, де).
  Радвам се, че отвреме навреме се появява и лъч справедливост. Ха дано съдът да продължава така…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.