от Lucifer

Винаги съм твърдял, че всеки има право на своите си заблуди. Всеки има право да се самозалъгва както си иска и никой няма право да му отнема тези собствени лъжи. Това което, ми прави много лошо впечатление в последно време, е разпространяването няколко много опасни заблуди. Опасни както за тези, които ги поддържат, така и за всички нас, около тях.

Знам, че хората са глупави, но не вярвах, че ситуацията е чак толкова зле. Това, което ме провокира да напиша този пост е една статия, която прочетох преди малко – цък. С няколко думи става дума за това, че във Великобритания излиза едно псевдонаучно списание, озаглавено „What Doctors Don’t Tell Us” или нещо от сорта, което уж има за цел да промотира алтернативната медицина. Много похвално, ще кажете. И аз съм съгласен, че понякога чая с мед върши по-добра работа от някои антибиотици, а и от опит мога да ви кажа, че шиацу масажа помага за плексит много повече от нагревките, които ще ви назначи ревматолога. Проблема с това списание, обаче е че не прави точно това за което претендира.

Това е проблем, който в последно време забелязвам масово. Лансират се твърдения, които не са подкрепени с никакви веществени доказателства. Тези твърдения намират почва и започват едва ли не да се проповядват … и то сред среди, които трябва да са интелигентни и отворени. Един от най-големите, но не единствен пример е цялата глъчка срещу ваксините, която се заформи в последно време. Дали ще са детски ваксини или тези против HPV. Възможно е ваксините да са опасни в някакъв вид, но за да го повярвам имам нужда от солидни доказателства. Покажете ми лабораторни изследвания, резултати от така наречените double blind trails и тогава, ще ви изслушам.

Но такива резултати никога няма да бъдат показани, просто защото е невъзможно да се потвърдят „брътвежите“ на хората. Някой се опитва да направи пари от въздуха и за това създава страх и паника. Ако не вярвате, проверете какво пише за това дали детските ваксини причиняват аутизъм. Прочетете в Интернет как е проведено изследването, каква е била тестовата група, каква е била контролната група … и ако още смятате че резултата е научен, моля не ме занимавайте със себе си.

Но може би най-опасната част от всичко е агресивността с която се скача срещу всеки опит за рационално мислене. Сякаш хората, затънали в тези заблуди отказват да признаят дори пред себе си, че може и да не са прави и да са били заблудени и това ги кара да скачат агресивно. И докато това са индивидуални грешки, проблема не е голям. Тези хора ще бъдат „филтрирани“ от естествения подбор, защото глупостта не би трябвало да може да вирее, но това се представя като наука. Завличат се хора, които не разбират … по-лошо – не им е работа да разбират. Украсява се с всякакви цветисти думички и се представя за наука. И заблудите се придобиват масовост, подкопавайки такива важни неща като колективния имунитет (поразровете се из Интернет за това много любопитно явление) или вярата в традиционната медицина.

Много често, когато някой се опита да покаже, че такива практики са не само глупави, но и опасни му се излиза остро – истерични спорове, от хора загубили връзка с реалността, дали за да продадат идеята си или на които вече са продали тази идея.

Аз, както казах, съм един от първите хора, които ще признаят достойнствата на някои от практиките на алтернативната медицина. Не веднъж тя ми е помагала там където конвенционалната алтернатива не е съществувала или е била неприложима … но и не рядко съм използвал и двете за да постигна резултата, който ми е необходим.

Но да отричаш конвенционалната медицина, за сметка на алтернативната (виж мога да разбера отричането на алтернативната за сметка на конвенционалната, макар че и това ми се струва глупаво), е опасно. Във време, когато има ваксини, които изграждат имунитет на тялото срещу множество много много опасни вируси, ти да отричаш ваксинацията … И най-лошото – да нападаш агресивно всеки, който се опита да ти покаже доводите, в противното. Да му се нахвърляш с „свещена ярост“ за да защитиш едно погрешно вярване …

Знам, че хората са глупави, но това минава всяка граница, която мога да си представя.

Ваш,

Lucifer

Снимка: Mikey Angels

3 Отговори на “За опасните заблуди …”

  1. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0&w=560&h=315%5D

    Много го обичам това…

    Особено много ме дразнят някакви хуманоиди, които чули недочули се опитват да ме учат на биотехнология… но понякога ме радват де, супер вицове раждат! Жалкото е че много хора живеят в този виц…

  2. Не ви ли се струва, че мисията на казионния учен е да бие през ръцете тези които се отдалечат от утвърдените публикации. Тези които, на крилата на своята изстрадана интуиция дръзнат да проумеят, че нещо не е наред. И последните с почуда прозират необятните простори на познанието черпейки непосредствено от извора.Те напускат топлата удобна локва на личния авторитет, подарен за заслугите във военизираната научна кариера на света на псевдо елитарците, обгрижващи интересите на силните на деня. Нямаме ли смелостта да понесем истината, че един безморален и безсърдечен елит, ни е вкарал от детска възраст, нас и нашите деди, във виртуалния боливудски свят на правилата на фалшива игра, на омерзително общество от тарикати обслужвани от дебили?
    В космоса има само два вида същества: Едните творящи в хармония с майката природа и другите, които смятат, че ще я надвият. Ако вторите успеят-природата ще им плаща, ако не успеят, те ще и плащат…

    • А вие замисляли ли сте се, че ако не бяха тези казионни учени, днес щяхме още да живеем в пещери и да ловуваме с копия. Да умираме на 30, а не да доживяваме 70. Точно „казионната“ наука, както я наричате е това, което ни дава прогреса, за да могат такива като вас, сега да и се противопоставят …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.