от Lucifer

Ставам си аз сутринта и си проверявам Twitter-а и там попадам на последната тема на Събина, а именно – „Махат книжния пазар “Славейков““.

В коментарите мненията са разделени на две:

Едната група иска пазара да се махне за да се освободи място за „пешеходци“.

Другата иска пазара да остане, защото там се намират книги, които трудно ще откриеш в книжарница …

Да си го кажа в прав текст – АЗ СЪМ ПРОТИВ МАХАНЕТО НА КНИЖНИЯ ПАЗАР!

Ако го махнат, ще махнат едно емблематично място за София. И то за какво? За да направят паркинг, защото веднага след като сергиите се разкарат, на тяхно място ще започнат да паркират коли.

Аз съм си книгоман – обичам да чета. Какво става когато осъзнаеш в един момент, че си загубил следващата книга от поредица, която не е излизала от 7-8 години? Ще ви кажа какво правех аз – отивах на книжния пазар във Варна. Да и там си имаме книжен пазар. Беше в самия център на града, до шадраваните, но нашия кмет вместо да го закрие и разкара, му намери по добро място – закътано и тихо, под сянката на дърветата зад театъра. Нямате си на идея как се чувствам всеки път като мина от там. Още на времето, като откривах книгите бях чувал за вездесъщия пазар на Славейков в София, където можеш да намериш всичко. Няколко години по-късно имах шанса да отида … само за да разбера, че това наистина е така.

В предния си пост писах за това – хората вече не оценяват книгите. Не може една община да махне нещо, което е седяло 20 години. Нещо което, сигурен съм, е карало някои хора да пътуват до София само заради възможността да намерят загубена отдавна или никога не притежавана книга.

Понякога се чудя, как можем да правим такива грешки? Нима общината/правителството (не искам да политизирам, но понякога ми се налага) не осъзнават, че колкото и да е странно културата/знанията/науката са малко по-важни от чисто икономическия просперитет? За съжаление отново допускаме грешките от миналото – вярваме в думи и обещания, и се оставяме да бъдем залъгани от тях.

Нека споделя с вас една малка мъдрост, на която са ме научили книгите:

„Вярвай не на думите, а на делата, защото по тях ще познаеш лъжата!“

За съжаление получаваме само думи.

Та да си кажа отново – АЗ СЪМ ПРОТИВ МАХАНЕТО НА КНИЖНИЯ ПАЗАР НА СЛАВЕЙКОВ!

Както съм против махането на кой и да е книжен пазар, книжарница или библиотека.

Искам да ви припомня една безсмъртна мисъл:

„Онзи, който не помни историята си, е обречен да я преживее отново“

Ваш,

Lucifer

2 Отговори на “За книгите … с любов.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux