от Lucifer

По принцип целия този текст не е съвсем мой – част от разсъжденията и дефинициите са на Graydancer и са обсъждани в поредица от подкасти, посветени на съгласието. Там поне за първи път попаднах на разделението между „Нарушаване на съгласието“ (consent violation) и „инцидент със съгласието“ (consent incident). Макар в случая consent да придобива малко по двойното си значение – нещо което обединява съгласие и договореност. Като цяло винаги се използва нарушаване на договорката/съгласието, когато става дума за действие излизащо извън предварително уговорените граници за игра. Всяко действие бива смятано за нарушаване … една от тезите на гостенката в подкаста на Graydancer (съжалявам не помня fetlife профила и) е че въпреки, че всяко действие, нарушаващо поставените граници е лошо … не всяко такова е еднакво лошо, за това се опитва да наложи термина Consent Incident или инцидент със съгласието/договорката.

На пръв поглед това изглежда просто като игра на думи. Но обективно не е така. Всеки инцидент може да спадне към 6 различни категории, като всяка от тях макар и неприятна, в различна степен може да бъде оправдана. Категориите са:

  • не съзнателен лек инцидент – всички онези дребни неща, случващи се по време на play, които минимално излизат извън зоната на комфорт, но не са направени нарочно. Примера, който веднага ми идва – по време на връзване, от време на време ръцете ми могат да попаднат в зони от тялото на модела, които да я накарат да се почувства неудобно – да я докосна по гърдите или между краката. Не го правя съзнателно и в повечето случаи го избягвам, но понякога се случва.
  • не съзнателен среден инцидент – всички онези неща, които вече не са толкова дребни, но и не са тежки и отново не спадат към съзнателно причинените. Примера, който ми идва на ум (макар, че спокойно може да се спори, че принадлежи към тежките) е случая (или по-скоро случаите) в които носещите възли на конструкцията в която висеше модела поддадоха. Разбира се винаги имам подсигуряване и не успях да я забия в пода, но се чувствам ужасно от това.
  • не съзнателен сериозен или тежък инцидент – Всички онези неща, които макар и не нарочно могат да доведат до някаква сериозна травма.
  • съзнателен лек инцидент – действие, което е предприето съвсем съзнателно, но по някакъв начин нарушава договорените граници на съгласие. Пак примера с докосването в интимни области на модела, но вече направено нарочно, въпреки че това е договорена граница.
  • съзнателен среден инцидент – действие, което е предприето умишлено и в пълно съзнание, че излиза извън договорените граници и водещо до физическо и емоционално неудобство, които не спадат към леките такива.
  • съзнателен сериозен инцидент – действие, предприето съзнателно и умишлено, което води до сериозен дискомфорт или сериозна травма.

Всеки един от тези инциденти са нарушаване, в някаква степен, на даденото съгласие. Но дали са равнозначни? Тук не говорим дори за сложни неща като „осъзнатото несъгласие“ (consensual non consent). Според мен инцидент (още повече така групирани такива) е много по-точно от колкото всички такива действия да бъдат заклеймявани като нарушаване на съгласието/договореното.

Защо, според мен, е важно тава разделение – много често действията преминаващи някакви граници се случват неволно. Няма да забравя случая в който без да искам докоснах „trigger“. Почувствах се доста кофти, защото бях развалил доброто прекарване на девойката.

За тези от вас, които не знаят какво е trigger – това е действие или дума, които директно предизвикват някаква реакция. Понякога хубава, но много по-често – лоша. Кофти асоциация, гаден спомен, изобщо всичко онова, което може да предизвика отдръпване от удоволствието, което трябва да е … една игра с другия.

Съгласието е основата на която се градят едни отношения в BDSM. Независимо дали говорим за единичен play или за сериозни отношения – съгласието е това което стои в основата. За това и всяко нарушаване на съгласието и договорките между партньорите трябва да се взима много на сериозно. Точно по тази причина, не мисля че трябва да обединяваме всяко нарушение под един общ знаменател. Често се случват инциденти, които не зависят от нас. Добре е да разделим нещата, за да можем да ги оглеждаме безпристрастно и да намерим най-доброто решение в дадения случай.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux