от Lucifer

7755910226_ecc7f31cb6_zКакто може би сте забелязали, последните 2 дни ме нямаше. Просто нямаше как да пиша. На 25.05 бях на бал (не моя, аз съм вече дърт за това) и нямаше как да спра за да отразя събитието на живо. Просто не беше удобно … а после го откарахме и до 03:00 в сладки приказки …

Но няма да разказвам за бала. Оставям девойката сама да си качва снимките.

Но какво всъщност представлява бала?

Официално това е края на един период в живота ти, и началото на друг … спираш да си дете и да си зависим от родителите си. Спираш да си в гимназията и „отправяш замислен поглед“ в бъдещето си. Поне моите очаквания бяха големи в деня на моя бал. Приключвам гимназията … започвам нов етап от живота си. Пораствам.

При мен промяната беше осезателна, защото реших от веднъж да се променя. Реших да „изляза от черупката си“ … но да си призная, дори тогава имах нужда от театралност, за това просто избрах този ден за да обръсна мустака, който тогава покриваше горната ми устна, да се натикам в хубав панталон и риза, и да прибавя малко апломб на поведението си. Но това съм си аз. Имах нужда да театралнича дори тогава.

Но какво все пак е бала. От това което видях от страни, като наблюдател (за щастие абитуриентката е интелигентно момиче без излишни илюзии) бала е просто един повод да събереш семейство и приятели. Ей така, по стара българска традиция – като на раждане, сватба или смърт. 4 причини са в този живот да събереш всички роднини и приятели на една маса и да ги видиш.

Не го разбирам аз това с замечтания поглед в бъдещето (не че не се смяхме със замислената поза на абитуриентката) докато я снимаха. Все пак бала е просто ден. Един празник в който си казваш довиждане с хора с които си бил последните 5 години, преди да ви разпилее живота. Бала не е някакъв магически момент в който се променяш или в който виждаш бъдещето си. Не – бала е просто един ден в който да се почувстваш специален … с малко повече късмет и ум го разбираш като това – празник. Последно събиране с хората.

В много случаи бала е за хората много повече от колкото за теб. Да те покажат на роднините, че си завършил гимназията, да се покажеш пред другите. Бала не е проход към бъдещето … а последна светла почивка, преди да се събудиш 6 дни по-късно и да разбереш, че е 01.06, а ти нямаш работа за лятото или по-лошо – нямаш работа и имаш кандидат студентски изпити.

Не че е лошо. Не че баловете са нещо лошо, но те не са … прозорец в бъдещето … не са нищо повече от един ден почивка, преди да се сблъскате челно с бъдещето си.

Някой ги надценяват … за някои хора, баловете са повод за гордост. Гордост от какво? От това че завършваш … средното си образование? Гордост от това, че си придобил … основни знания за света? Защо трябва да се гордеем с това, че можем да четем, смятаме и … надявам се да мислим? Не мисля, че придобиването на основни социални … умения са повод за нещо повече от това да се усмихнем и да се замислим какво още имаме да учим. И какво още трябва да направим за да не сме децата … отперили взор в светлото бъдеще в деня на бала си.

Бала не е нещо повече от повод. Повод за празник. Не е специален, не невероятен или повод за гордост. Просто причина да съберем родини и приятели … следващия път ще е на сватбата ви по този начин …

Абе … баловете не са лоши, ако не влагаш много надежда в тях.

А за вас какво беше бала?

Ваш,

Lucifer

Един отговор за “За баловете …”

 1. „Най-хубавото на бала е.. че е веднъж в живота“ 😉

  Аз съм си асоциален чвор и идеята цял ден да съм облечена като „експонат“ и знайни и незнайни люде да ме гледат ми се струваше кошмарна. Садизъм, ма от лошия.

  Е, мина, преди.. знам ли.. 1-2 години? Хахах

  Не беше чак толкова зле. Един ден не ми попречи на ученето (защото това ме вълнуваше повече).

  Иначе и аз бях на бал събота и неделя – на сестра ми. Тя пък вложи доста повече време, усиилия, средства и нерви в това как изглежда, та чак се замислих за екзорсизъм! И наистина, не че ми е сестра, но си беше най хубавата от съученичките си!

  И все пак ми се струва малко пресилена тази история с баловете. Прекалено много „изгубени“ човекочасове и средства, за няколко снимки и един спомен от.. какво? Че си стоял чинно строен, докато се произнасят някакви речи и те снимат някакви хора.. Час по-късно си в бара без обувки и си мислиш „Бе как беше другия сайт освен jobs.bg“?

  Фактът, че си завършил училище не е кой знае какво. Въпреки че замисляйки се.. аз вложих доста по-малко узилия и значение за абсолвентския си бал.. а втория такъв дори го пропуснах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux