от Lucifer

След едноседмичната почивка от статии в раздела Geek Time съм решил да ви зарадвам с едно парченце софтуер, което се превърна в неизменна част от работния ми процес на личната ми машина.

Това е Yakuake (Yet Another Kuake) – drop-down или „падаща“ конзола. Идеята е взаимствана от FPS игрите, където в повечето случаи конзолата пада от горната част на екрана. В Quake серията и Half-Life се извиква с `. Yakuake е KDE базиран проект и като такъв сигурно ще иска някои от библиотеките на KDE, но до колкото знам съществува и Guake (GNOME разновидност).

Защо точно тази програма? Все пак това е само терминален клиент за Linux.

И да и не. Yakukae е винаги активна и достъпна конзола на една клавишна комбинация разстояние (в моя случай Meta+` , за да се придържам към любимите си игри). Клиента позволява неограничен брой сесии под формата на табове, като отделно всеки таб може да съдържа колкото си искате конзоли подредени както ви душа иска. Всеки който му се налага ежедневно да работи с конзола знае колко по-бързо е това от използването на графичните средства. Програмата е винаги активна, за това и не се налага да изчаквате стартирането и, като бонуса е, че ресурсите които изисква са минимални.

Yakuake се интегрира идеално в KDE, запазва глобалните настройки на средата. Поддържа compositing (прозрачности). Има си дори много красива анимация по спускане и отдръпване.

Плюсове:

  • бърз конзолен достъп
  • табове
  • множество конзоли в таб
  • Compositing
  • Винаги достъпна
  • Почти пълен контрол върху външния вид

Лично аз се придържам към вид който е средно изчистен – без много претрупани eye candy, но все пак искам нещо красивичко, за това и Ykuake пасва идеално на работния ми плот.

Можете да намерите Ykuake тук (kde-apps.org)

И официалния и сайт (в който няма нищо) – http://yakuake.kde.org/

Надявам се и тази седмица Geek Time материала да ви е харесал.

 

Ваш,

Lucifer

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux