от Lucifer

В последно време съм решил да дам ход на няколко проекта, които събират прах из главата ми и един от тези проекти е свързан със създаването на един напълно нов, като идея и изпълнение (поне от съществуващото до сега) сайт на тема BDSM. Това, което ми трябва за него е дизайнер, тъй като нямам точна идея как искам да изглеждат нещата и след като всички дизайнери от „нашите“ се отказаха, дори и срещу заплащане, реших да си намеря външен човек. Някъде из фейсбука ми ми се мотаеше дизайнер и реших да му предложа да ми направи този проект. Вярно е, че самият аз нямам точно изградена идея как да изглеждат нещата (ако имах, нямаше да ми трябва дизайнер).

След първоначалната размяна на информация и горе долу установяване на това как аз виждам нещата се стигна и до темата на този проект. Обяснявайки, че става дума за BDSM и какво е BDSM получих следния отговор:

ами, значи ще трябва да ти откажа, защото тази сфера не е моят стил на правене на нещата, абе ако трябва да съм честна не отговаря на ценностната ми система, много се надявам, че не ми се обиждаш

Не искам да ме разбирате погрешно – това е отговор, който ме свари неподготвен. Наистина не знам как да реагирам, защото рядко срещам хора, които държат на принципи дори в работата си. Моите най-големи адмирации към човека, който ми отказа по тази причина. Не само, че не се сърдя, ами направи се радвам, че сред социалните ми контакти има такива хора – хора отстояващи принципите си въпреки.

Аз съм човек, който дълбоко уважава принципите и хората, които ги имат. Дори морала ми да се различава от този на човека срещу мен, дори да смятам, че бърка, дори в някакъв момент да спра да го харесвам, един човек, имащ принципи, колкото и погрешни да са според мен, никога няма да загуби уважението ми, а то е много по-важно от простото харесване.

Колкото и изкривени и странни да са, аз имам нещо, което може да мине за морал, колкото и безпринципен да изглеждам, аз имам нещо което минава за принципи. Предпочитам да го наричам чест. Поредица прости правила за поведение, държание и начин на мислене, които ме определят като това което съм. Всеки от нас има своя морал … своите принципи или своята чест. Онова, което ни прави уникални.

Този отказ, за един момент ме накара да се усмихна. Поредното доказателство, че светлина в приближаващия край на тунела има и тя не е нито от влака, нито от огнепръскачката …

Това е поредното доказателство, лично за мен, че съм бил прав да не се съмнявам в нас – българите. Много се радвам, че два поредни дни пиша за положителни неща, които са ми направили силно впечатление. Някои от вас сигурно няма да разберат, защо съм толкова екзалтиран за този отказ, но погледнете го от тази страна – говорим за човек, който си изкарва прехраната опитвайки се да угоди на потребители, да създаде нещо за тях… и въпреки това има неща, излизащи извън моралните им рамки с които не правят компромиси. Замислете се, вие кога направихте компромис с работата си за да запазите морала си?

Да, както @NoraNaydenova написа вчера в Другите деца на прехода, повечето хора няма да разберат, няма да се откажат от парите и няма да защитят ценностната си система, но тези малцина, които ще го направят са тези, които имат значение. Глупаците, за които честта е над всичко. Това са хората, които вдъхват смисъл и връщат вярата на другите такива глупаци. Това е светлината в края на тунела – няколко човека за които морала и принципите са над печалбата.

Тези глупаци са хората, които ще поставят новите лимити за стадото и стадото, волю – неволю, ще влезе в тях. Глупаците с принципи са тези, които накрая няма да спечелят сигурно нищо и дори ще загубят, но ще поставят новите рамки и ще помогнат за промяната на стадото към по-добро.

Та … вие кога за последно направихте компромис с работата си заради принципите си?

Ваш,

Lucifer

P.S.: Все още си търся дизайнер де …

Пост 63 от поне 100

4 Отговори на “Сблъсък на ценности …”

 1. На мен не ми прилича на проблем свързан с ценностна система. Като цяло мисля грешно си подходил. Трябвало е да развиеш ситуацията така: Аз съм Луцифер, опитния, гурото, админа на единствения и неповторимия форум за бдсм – уникалния форум, аз съм велик и ти подавам пръст – целуни ми ръката и краката – направи ми безплатно сайта и ми благодари, че въобще съм те посочил с пръст да ми служиш. т.е. трябвало е да подходиш повече като типичен доминиращ – шегата настрана най-вероятно точно така си подходил и в един момент чашата е преляла или пък тематиката на сайта е била спасителния повод за да ти се откаже културно. Иначе отказа ми изглежда повече като липса на професионализъм отколкото като следване на ценностната система, а в това много не ми се вярва. От там нататък размислите ти са боза. Като наблюдател във форума съм бил свидетел на многократно изключително обидно и пренебрежително отношение както към опитите на хората да се изяват като дизайнери, както на споделяното от дизайнери, така и към потребителите като цяло. В този ред ми се струва напълно естествена липсата на заинтересовани.
  Като цяло в тази криза всеки гледа да мине метър, да ебе дявола във въздуха както се изразяват колеги 🙂 , но на куп на всичко има едно много специфично излъчване при хората свързани с бдсм – на намусена и гледаща от високо недоволна физиономия, а да не кажеш дори едно лицемерно „благодаря за опитите и отделеното време“ е нещо като част от алтернативния подход в бдсм / за справка примерно темата за лого на форума ако въобще я има още/. примерите са много.
  Пожелавам успех в търсенето, защото виждам че търсиш, а не просто седиш и чакаш някой за без пари и за без мерси.

  • Това е последния път, когато ще допусна анонимен коментар и ще го направя само по една причина и тя е да ти кажа, че не си прав. Отказа беше заради морал. Виждал съм какво може човека, който ми отказа и е професионалист.

   Ако имаш нещо да казваш – следващия път може да го кажеш като себе си, който и да си ти.

 2. прав съм, последната ти тема повтаря същото и го затвърждава. Имаш ограничен бюджет, нямаш ясна представа какво искаш, а в замяна какво предлагаш – някаква си реклама или малки буквички, че го е създал еди кой си – един професионалист не би се хванал – привличаш основно аматьори по този начин. В бг разпространението на порнография е все още забранено – още един повод професионалист да ти откаже – или си търсиш някой да гори вместо теб? Прав съм и за останалата част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux