от Lucifer

Screenshot - 06052014 - 02:21:21 PMОтдавна не съм писал в тази част от блога си. Може би защото нищо струващо си описване не съм правил скоро. Но тъй като съм в болнични 10 дни и в нас има недостиг на компютри, реших да си сложа едно Slack-че на една от остарелите вече морално машини, които ми се търкалят и да видя какво мога да направя с него.

За тези, които не знаят, аз съм гаден Slacker – това не е Linux дистрибуция, предпочитана от много хора, но за мен е перфектна, просто защото ми дава възможност да правя каквото си искам. Както и да е. След като инсталирах машинката, реших да видя какво мога да правя с нея, освен да си работя и да си ровя из Интернет. Трябваше да понасолжа малко игри. Няма как, дори аз понякога обичам да поигравам.

Първото, което сложих беше Hearthstone. (оказа се че Diablo 3 не върви на тостери, въпреки, че бях убеждаван в това.) Но честно казано не съм чак такъв фен на новата игра на Blizzard, за това реших да направя опит да си сложа Steam. Все пак, там имам не малко купени игри, от които повечето са и за Linux. Разбира се, реших да се направя на умен и да не компилирам глупости или да конвертирам пакети.

Всеки, който се е занимавал със Slackware, знае че има един признат специалист, когато става дума за приложен software под тази ужасна операционна система и това е AlienBOB Той се беше похвалил, че е направил готов пакет за Steam за Slackware. Та реших да го пробвам.

Ако системата ви е 32 битова … Само ми е неясно на кой все още му трябва 32 bit OS, но хей има всякакви хипстари. Та ако системата ви Slackware Current (x86), то е лесно:

1. Отивате в repo-то на Alien BOB – цък

2. Сваляте си OpenAL – цък

3. Сваляте си FlashPlayer plugin – цък

4. Сваляте си Steam Client – цък

5. Инсталирате пакетите с:

#upgradepk –install-new *.t*z

6. Profit.

Ако системата ви обаче е amd64 (както и трябва да е) работата ви малко се усложнява. Първо трябва да имате multilib система (за тези, които не са запознати – това позволява на системата ви да изпълнява и 32 и 64 bit код). Та … ако системата ви е още не е multilib – бягайте да търсите как се прави и после се върнете. Ако вече е multilib:

1. Отивате в repo-то на Alien BOB – цък

2. Сваляте си OpenAL, но си сваляте пакетите за 64 и за 32 битовата версия.

3. Сваляте си FlashPlayer plugin отново за 64 и за 32 битова версия.

4. Сваляте си Steam Client – цък

5. Конвертирате 32 битовите пакети на OpenaAL и FlashPlayer plugin в compat32 пакети:

#convertpkg-compat32 -i $IMENAPAKETA -o $IMENAPAKET-compat32

6. Инсталирате OpenAL, FlashPlayer plugin, OpenAL Compat32 и FlashPlayer Plugin Compat32

#upgradeplg –install-new $imenapaket

7. Инсталирате Steam Client.

8. Profit.

По принцип в README пише че не е лошо да се инсталира и compat32 версия на gtk2-oxygen, но до момента не съм срещнал проблем. А си цъкам FTL вече втори ден.

Да, признавам си, че това ръководство не е като за новобранци, но няма как използваш Slackware за ежедневна работа и да си новобранец в света на Linux. Надявам се това да спести малко чудене на хората, които искат да го направят.

Ваш,

Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux