от Lucifer

star_trek_the_next_generation_by_stick_man_11-d2xpisw

Е не може само да сериозни неща да пиша, я?

Последните 2 дни преоткрих Star Trek поредицата. Не че нещо, но реших да си наваксам малко с класическа фантастика. Ей така – да има.

За тези, които не са чували за Star Trek – това е поредица от сериали, филми и книги, превърнали се в културен феномен в Америка през изминалия век. Сериалите и филмите продължават да излизат. Да ви кажа не знам колко са. Аз съм си почитател на класиките, все пак съм израснал с капитан Жан-Люк Пикард от Star Trek: The Next Generation.

Самите филми, поне тези 6 които изгледах се простират след края на оригиналния Star Trek и проследяват възхода и края на кариерата на друг капитан на Enterprise – капитан Кърк. Няма да ви развалям филмите със спойлери или сериала с интерепретации. Ако си падате по научна фантастика – това е едно много хубав сериал (всичките там сериали от поредицата) и съответно филми.

Но да изгледаш оригиналните филми … филми правени между 1979 и 1989 … 20 години водещи развитието на модерното кино … да видиш какво са правили режисьорите без модерната компютърна анимация … без достъп до CGI и специални ефекти сведени до миниатюри и стоп кадър … и всичко това да предаде безкрайната красота на това, което във филмите наричат космос …

Разбира се, филмите си страдат от дългите, описателни, пейзажни сцени … и смешните бойни такива, но хей, това са филми правени от преди да се родя. Няма как да ни харесат напълно.

Ако сте почитател на фантастиката и до сега не сте сядали да си правите Star Trek маратон – пропуснали сте. Начина по-който е представена вселената. Законите … идиализма за развитието на вида ни и за израстването … честно казано това май е една от много малкото научни фантастики в които човек се представя като добър и се предвижда светло бъдеще … или поне светлоish …

Поредицата Star Trek не е някой многомилионен шедьовър, но не е и класика в смисъла на чистата класика. Това си е малък geek-ски фест, който всеки, който си пада по фантастика трябва да си позволи. Е разбира се ако гледате фантастиката заради новите идеи, а не само заради специалните ефекти.

Та … приятно гледане … ако не сте ги гледали … а ако вече сте ги гледали, защо не ги изгледате пак?

Ваш,

Lucifer

Снимка: stick-man-11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux