от Lucifer

Една случка около Нова година, ме накара да се замисля за няколко въпроса:

Колко от нас (включително и мен) си правят редовни и профилактични тестове за STD (Sexually Transmitted Diseases)?

Колко от нас практикуват безопасен секс?

Колко от нас са наясно с нещата?


Случката, като цяло не е интересна … интересно е какво ме накара да направя. За да не задълбавам, ще съкратя нещата: помолиха ме да се изследвам за STD.

По принцип, на времето, когато имах по-див и освободен сексуален живот, го правих редовно – на всеки 6 месеца се ходеше в ХЕИ във Варна, взимаха ми кръв и ми правиха тест … това се беше превърнало в навик …

По стечение на обстоятелствата, последния ми тест е от малко повече от 6 месеца. Просто така се стекоха нещата, а и имаше един период в живота ми в който … ами да кажем, че няма по хубаво от 1/2 TB порно … и загубих този хубав мой навик.

От събота ровя за да намеря къде в София правят такива тестове … Най-накрая намерих. Позвъних и ми казаха, че могат да ми направят само за HIV. Еми и това е добро като за начало – все пак през последните 6-8 месеца не съм се отдавала много много на „желанията“ си. На кратко ми направиха теста … не че през 5-те минути които отне на реактивите да взаимодействат не се побърках то страх … но това си е друг въпрос….

Спокойно. Оказа се Отрицателен – имам си бележка на която пише HIV NEGATIVE. Вярно, че след седмица – две ще се наложи да ходя пак, за да видя дали са получили и другите тестове, но …


Не ме разбирайте погрешно – не пиша тази тема за да кажа резултата от изследванията (дори аз не съм такъв). Пиша за да ви задам въпросите по-горе. Но нека се опитам да ги формулирам по кратко и ясно:

1. Правили ли сте си тестове за STD? Ако да – то колко често и по каква причина? Ако не – по каква причина?

2. Практикувате ли безопасен секс и какво разбирате под „безопасен секс“? Защо?

3. До колко разчитате на партньора ви да ви пази? Защо?

4. Знаете ли за безплатните тестове? Възползвате ли се от тях?


Странна тема от мен нали? Не съм едно от най-социално загрижените животни наоколо, но по някаква причина липсата на сексуална култура в хората ме хвърля почти толкова в шок, колкото и ограниченото мислене …


Ваш,

Lucifer

4 Отговори на “Сексуално здраве …”

 1. Да добре е да се задават такива въпроси, мога да отговоря по следния начин:

  1. Правя си тестове 1 път на 5 месеца (5 ми е любимото юисло). Причината е да съм наясно със личното ми здраве, въпреки че практикувам безопасен секс.
  2. Да практукувам безопасен секс, освен предпазване чрез презерватив, честите тестове, придържам се към добри хигенни навици, подбирам партньорите си. Не съм бил с партньор само за една вечер.
  3. Не разчитам, трябва да разчитаме на себе си за предпазването ни.
  4. Не, не зная за безплатни тестове. Винаги съм си плащал и не мисля да спра да го правя, все пак е един от важните тестове за здравето на човек.

  Някъде бях чел че човек в САЩ се е заразил с ХИВ от ресторант. Човека отишъл да обядва, но по грешка му дали неизмити прибори, а той бил с изваден зъб от предния ден, т.е. още не било зарастнало мястото на зъба му. Така че е добре да си правим такива тестове не само ако се прави безразборен секс.

 2. Да, правя си тестове. Това лято даже попаднах на една от „СПИН-колите“ по морето и си направих там. Бях с един приятел холандец, който много се впечатли от добрата идея. И двамата бяхме отрицателни, нищо че не сме песимисти по душа 😉
  Относно предпазването – да, естествено, важно е. Много ме радва практиката в някой общества, в които е прието за напълно нормално в момента, в който двамата с (постоянния) партньор решите да спрете да ползвате презервативи, да си направите заедно тестове – не че не си вярвате, просто всичко става. Много ме дразни доводът „Щом питаш, значи ми нямаш доверие“ – човече, и аз съм много отговорна, но на 16 съм била с по-малко акъл, не дай си Боже да е станало нещо…
  Пазенето зависи от двамата, но ако ти сам нямаш акъл да се пазиш, после никого не може да обвиняваш.
  За безплатните тестове знам – в ХЕИ, но май само за СПИН. Други безплатни не са ми правили.

  Поздравления за темата – трябва повече да се коментира, определено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux