от Lucifer

Винаги съм смятал, че бягането от Истината и проповядването на това бягство е най-голямото лицемерие, което някой може да извърши. Разбирам да не си готов сам да приемеш истината с която се сблъскваш, но да проповядваш това свое не приемане и то като висша добродетел, това вече намирам за отвратително. Това и една от причините толкова много да ненавиждам религията …

Докато рових преди дни из необятния Интернет, попаднах на следния Yahoo въпрос – Is it OK to run an illegal library from my locker at school? Случи като този са причината да заставам толкова твърдо против религията, като цяло. Винаги съм твърдял, че вярата е необходима на човека, но религията? И още повече такива религии, които се опитват да скрият истината, която не им е удобна?

Знаете ли, че все още има Index Librorum Prohibitorum* за последно редактиран през 1948 от Sacre Congregatio pro Doctrina Fidei**, и наброяващ 4000 заглавия, който макар вече да няма силата на църковен закон, все още се смята за грях. От къде този страх? От къде страха в критично мислене и в научаването на нови неща?

Ако погледнете списъка на забранените книги, ще видите, че там се мъдри Морт на Пратчет. Книга, която въпреки цялата си комедия е много сериозен разказ, за това как хората правят всичко, което могат за да избегнат мрачния жътвар (който в книгата го го раздава отпускар). Как всеки един от нас е готов да постави света в опасност за да не позволи да пострадат хората, които обичаме. И показва, че никой бог, никога няма да ни спаси, ако самите ние не си помогнем. Всяка една от онези книги, забранени в това католическо училище се опълчва на догмата. Поставя под въпрос правилата (дори Пътеводителя, въпреки че не спада към личните ми топ книги).

Но това което прави впечатление е и забраната на Корана. Това е разбираемо. Никой религиозен „учител“ не би иска „ереста“ на друга религия да попадне в неговите владения. Всяка религия си има своите истини. Всяка религия се опитва да учи нещо, но всички религии имат един малък пропуск – не допускат, че може би не казват цялата истина.

Религията е опиат с който се опитва да се контролира масата, готова да го приеме, но тя отнема критичното мислене на хората. Налагайки един или няколко велики създания, които винаги са там горе и ни гледат, налагайки чужд морал и разбиране за нещата и изисквайки вяра. И то не вярата в нещо, което може да бъде доказано, а сляпа вяра, без доказателства. Вяра, не допускаща критика и търсене на истината. Вяра, давеща всяка форма на критически мислене и желание за развитие.

Винаги съм смятал, че религията е един от най-големите проблеми с които трябва да се справим. Доказателство е и заглавията покрай пожара в Бистрица, което гласеше нещо от сорта, че в църквата ще се проведе молебен за дъжд. Каква е ползата някой да вярва в този дъжд и да се моли? Хората, застанали на колене пред Господа си, са тези които трябва да карат нещата да се случват, а не да разчитат на помощ свише, защото единствената молитва трябва да е към самите нас. Молитва, мантра … воля, а не към глухо създание свише, което може и да не съществува, защото ако хората са създадени със свободна воля, значи точно волята им е това, което трябва да им помогне, а не осланянето в някой, някъде.

Винаги съм смятал, че религията е като отрова за ума. А забраната на книги, пък било то и само морална е само допълнение към това. Едно от хубавите неща в България е това, че сме правова, а не верска държава. Църковната ни принадлежност не засяга никого и никой политик няма да се фука с това, че вярва, защото нас не ни интересува. С това сме светлинни години напред пред Хамериканците, които понякога не са по добри от ислямистите. И като казах американци … имат лошия навик да използват израза „Faith of our founders“ … като пропускат, че бащите на тяхната нация са били атеисти и са смятали църквата за порок и отрова за едно общество.

Ваш,

Lucifer

* – списък от книги, които се смятат за грях ако прочетеш. През 1966  от ново сформираната Света Конгрегация за Доктрина на Вярата излиза съобщение, че списъка вече не се смята за закон, но все още запазва моралните си ограничения.

** – Света Конгрегация за Доктрина на Вярата или както е била известна преди това – Върховна Света Конгрегация за Доктрина на Вярата и Вселенска Инквизиция …

Снимка:  tian2992

 

Пост 86 от поне 100

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux