от Lucifer

Не знам колко от вас знаят, но освен цялата плеада geekness, която ме е обхванала със социалните мрежи, компютрите и всичко останало, някъде вътре вътре в мен се крие един science geek … създание, което знае всякакви безсмислени факти от сорта на колко е c, защо светлинната година е скорост, а не разстояние растояние, а не време (понякога мисля по-бързо от колкото пиша), как се свързва сярата и колко състояния има. Както и цяла библиотека от „безсмислени“ поне за повечето хора факти.

А и винаги съм харесвал науката. Не само физиката, химията и биологията, а и психологията, математиката, дори логиката и семиотиката, за това когато преди няколко месеца на едно съвсем различно geek-ско събиране Васи спомена за Ratio останах силно за интересуван и не малко впечатлен. Научен форум … в България … на който ще говорят на достъпен език. А?

Но точно това искат да постигнат организаторите на  Ratio (което идва от латинското разсъждавам, смятам, а не както аз си мислех до сега английското съотношение) – да ни накарат да се замислим научно. Да ни дадат храна за любопитството.

И какво все пак е Ratio?

Ratio ще е еднодневен семинар, на който 4-ма лектори – големи имена в своята област, ще се опитат да обяснят на зала пълно с нормални хора с какво точно се занимават (за което им пожелавам успех … или по-точно – по-начетена аудитория), като темите варират неимоверно много.

Лектор ще е професор Кристофър Френч – психолог, специaлизирал в психология на паранормални вярвания и аномални изживявания. Професор Френч завежда отдел за изследвания „„Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London и често е участник в конференции, радио и телевизионни програми, в които представя научната гледна точка за всички тези „свръх естествени“ явления.

Във форума ще участва и доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN, който ще занимава публиката с най-новите открития, свързани с Хигс Бозона (божията частица) в CERN.

След това ще темата ще се обърне към звездите и астрофизикът Владимир Божилов, ще се опита да отговори на въпроса сами ли сме във Вселената. Неговата специалност е търсенето на ексопланети – планети, които се въртят около звезди различни от нашето леко напичащо слънце.

Като за финал д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Д-р Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата, а в лекцията си е предвидила интересни неща за перспективата, 3D калейдоскопи и изобщо представяне на геометрията, като нещо по-различно от скучната математика за която всички ние сме свикнали да я смятаме.

Форума, като такъв ще се проведе на 29-ти септември, в младежкия театър Николай Бинев.

Самата идея да се достигне до обикновенния човек с такива отвлечени теми, като физика, психология и дори геометрия си е … брилятно. Все пак живеем във време на постоянен научен напредък. Успехите в различните области на науката идват един след друг. Откриването на Хигс Бозона, кацането на Curiosity на Марс … знае ли човек, какво може да видим от тук на татък? А за да разбере света, защо все пак това са значителни научни открития … трябва да имаме и някаква по-ясна представа за науката …

Аз лично смятам да отделя тази събота (29.09) и да се запозная с лекторите и изобщо с духа на Ratio …

Повече информация за събитието можете да намерите на ratio.bg

Ваш,

Lucifer

2 Отговори на “Ratio … или talk sciency to me, baby!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.