от Lucifer

Не знам колко от вас знаят, но освен цялата плеада geekness, която ме е обхванала със социалните мрежи, компютрите и всичко останало, някъде вътре вътре в мен се крие един science geek … създание, което знае всякакви безсмислени факти от сорта на колко е c, защо светлинната година е скорост, а не разстояние растояние, а не време (понякога мисля по-бързо от колкото пиша), как се свързва сярата и колко състояния има. Както и цяла библиотека от „безсмислени“ поне за повечето хора факти.

А и винаги съм харесвал науката. Не само физиката, химията и биологията, а и психологията, математиката, дори логиката и семиотиката, за това когато преди няколко месеца на едно съвсем различно geek-ско събиране Васи спомена за Ratio останах силно за интересуван и не малко впечатлен. Научен форум … в България … на който ще говорят на достъпен език. А?

Но точно това искат да постигнат организаторите на  Ratio (което идва от латинското разсъждавам, смятам, а не както аз си мислех до сега английското съотношение) – да ни накарат да се замислим научно. Да ни дадат храна за любопитството.

И какво все пак е Ratio?

Ratio ще е еднодневен семинар, на който 4-ма лектори – големи имена в своята област, ще се опитат да обяснят на зала пълно с нормални хора с какво точно се занимават (за което им пожелавам успех … или по-точно – по-начетена аудитория), като темите варират неимоверно много.

Лектор ще е професор Кристофър Френч – психолог, специaлизирал в психология на паранормални вярвания и аномални изживявания. Професор Френч завежда отдел за изследвания „„Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London и често е участник в конференции, радио и телевизионни програми, в които представя научната гледна точка за всички тези „свръх естествени“ явления.

Във форума ще участва и доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN, който ще занимава публиката с най-новите открития, свързани с Хигс Бозона (божията частица) в CERN.

След това ще темата ще се обърне към звездите и астрофизикът Владимир Божилов, ще се опита да отговори на въпроса сами ли сме във Вселената. Неговата специалност е търсенето на ексопланети – планети, които се въртят около звезди различни от нашето леко напичащо слънце.

Като за финал д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Д-р Сантош е директор и основател на Maths Busking, където тренира млади артисти да използват науката и математическите проблеми като вид забавление за хората на улицата, а в лекцията си е предвидила интересни неща за перспективата, 3D калейдоскопи и изобщо представяне на геометрията, като нещо по-различно от скучната математика за която всички ние сме свикнали да я смятаме.

Форума, като такъв ще се проведе на 29-ти септември, в младежкия театър Николай Бинев.

Самата идея да се достигне до обикновенния човек с такива отвлечени теми, като физика, психология и дори геометрия си е … брилятно. Все пак живеем във време на постоянен научен напредък. Успехите в различните области на науката идват един след друг. Откриването на Хигс Бозона, кацането на Curiosity на Марс … знае ли човек, какво може да видим от тук на татък? А за да разбере света, защо все пак това са значителни научни открития … трябва да имаме и някаква по-ясна представа за науката …

Аз лично смятам да отделя тази събота (29.09) и да се запозная с лекторите и изобщо с духа на Ratio …

Повече информация за събитието можете да намерите на ratio.bg

Ваш,

Lucifer

2 Отговори на “Ratio … или talk sciency to me, baby!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux