от Lucifer

То като му се насъбере на човек хубаво, да не знае къде да отиде!

Когато в края на предното Ratio, някой ми каза, че ще има такова и ноември месец бях супер зарадван. Не може да е по яко от още едно Ratio! А и точно след него заминавам за една конференция за която ще се похваля сигурно утре! Но RATIO!!!!! (няма достатъчно удивителни, които да покажат колко се радвам).

За тези от вас които не знаят какво е Ratio (вие да не сте живели в пещера до сега?) ще обясня на кратко – Ratio е форум за популярна наука, чийто създатели имат за цел да направят науката достъпна за всички. За тази цел правят няколко различни събития, които са интересни и увлекателни и които сериозно препоръчвам да посещавате. Разбира се, аз се влюбих в тяхното Ratio от първото издание.

Обикновено лекторите са на световно ниво и са имена в своята специалност. И това издание не прави изключение.

Д-р Стивън Голдфарб

Д-р Голдфарб има забележителна биография – бил е част от експеримента L3 в CERN, с който са определени трите семейства елементарни частици във Вселената. Допринесъл е за  комуникирането на откритието на Хигс бозона през 2012 година и системата за виртуални визити на ATLAS. Изявява се като лектор на различни TEDx събития и дори е фронтмен на Женевската група Canettes Blues Band. В момента, обаче, д-р Голдфарб е ATLAS Outreach & Education Coordinator, в която си роля се е фокусирал над комуникирането на науката. Лекцията му е озаглавена “Липсващите части: Големият адронен ускорител и тъмната Вселена” (“The Missing Pieces: LHC and our dark Universe”). Или както той я описва:

Още от древни времена хората са се занимавали с научни открития. Днес обаче за пръв път можем да работим по изследване на неща, които не можем директно да видим или усетим. Ще говорим за тъмната материя, антиматерията и тъмната енергия. Ще навлезем в допълнителни измерения и ще се вгледаме в онези 95% от Вселената, които все още не познаваме.

Проф. Кристофър Френч

Професор Френч не за първи път гостува на Ratio. И не за първи път ще се опита да ни убеди да мислим, а не да вярваме. Ако не сте запознати с него, проф. Френч е британски психолог и скептик, специализира в психология на паранормалните вярвания и аномални изживявания. Завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ в Департамента по Психология към Goldsmiths, University of London. Освен внушителната си академична кариера, често взима участие в конференции, дискусии и други обществени събития, автор е за The Guardian и е бивш главен редактор на списание The Skeptic за повече от десетилетие.

Неговата лекция ще бъде “Психология на призраците” (“The Psychology of Ghosts and Hauntings”)

Дори в модерното ни западно общество, проучванията показват, че голям процент от хората вярват в призраци. Много от тях дори твърдят, че лично са срещали призрак. Презентацията ще представи серия фактори, които могат да накарат тези “очевидци” да вярват в срещата си с паранормалното, дори ако в действителност не е имало такава. Ще говорим за прости измами, грешно тълкуване на природни феномени, халюцинации и парейдолия (виждане на неща, които не са там), “слепота на невниманието” (не-виждане на неща, които са там). Ще разгледаме и грешки при свидетелски показания, ролята на сложни електромагнитни полета и инфразвук, фотографски доказателства, призрачни гласове в аудио записи (electronic voice phenomenon), както и ролята на медиите.

Удриволф Пика

Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия, която ръководи “Коперник” заедно с Европейската космическа агенция. Той работи с Европейската Комисия от 2015 година, като в момента е част от Copernicus Support Office (CSO) – звено за промотиране на “Коперник” на регионално ниво. Преди това се е занимавал с изследвания на инженерните системи в NASA и е работил върху анализ и дизайн на космически мисии в Сколковския институт по наука и технологии в Москва, Русия.

Неговата лекция ще представи подробно програмата „Коперник“

Земята е единственият дом, на който човечеството може да разчита – затова трябва да следим отблизо състоянието на нашата планета и да разбираме как се развиват и взаимодействат различните й елементи. В рамките на “Коперник” 6 семейства сателити успяват да следят в детайли цялото земно кълбо. Това е най-мащабната програма за наблюдение на Земята, фокусирана върху околната среда. Наблюдавайки отделни елементи от нея, учените следят резултатите от климатичните промени, развитието на различни екосистеми под влиянието на природата и човека.

Този път от Ratio са добавили и интересен дискусионен панел на тема „Ситуацията с ваксинацията“, в който ще вземат участие гости от  The European Skeptics Podcast – Jelena Levin и Pontus Böckman. В дискусионна панел ще се разгледат всевъзможни страни на целия казус със задължителните ваксинации.

Целият този научен пир ще се случи на 05.11 от 10:00 в Sofia Event Center! Да не изтървете! Ей!!!

Билети можете да си купите от тук.

Ваш,
Lucifer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux