от Lucifer

„Какво е да си нормален?“ – това е може би един от най-важните въпроси, които поставя филма „Professor Marston and the Wonder Women“.

Когато Рени ми го предложи, ме спечели с идеята за тройка, връзване и раждането на един от най-иконичните образи в модерните комикси. И с тази нагласа седнах да го гледам. Но още с първите си реплики филма постави един съвсем различен въпрос – какво наричаме нормално.

Като идея филма разглежда живота на професор Мастън, жена му и любовницата им. Професор Марстън е човека измислил детектора на лъжата (не без помощта на жена си), но филма разглежда по-скоро периода след това – когато заради интимната си връзка с още една жена, семейство Марстън изпада в немилост – все пак говорим за 30-те или 40-те години на 20 век в Америка, малко след като жените най-накрая извоюват правата си, когато морала и нормалността се определят от едно закостеняло общество.

Филма е базиран на истинската история на създателя на Wonder Woman и проследява както концептуализирането и създаването на Жената чудо, като персонаж, така и личния му живот – човек, който е необходимо да крие истината за себе си.

Но може би най-важния въпрос, който разглежда филма е, както казах, какво е нормално и кой определя нормалното като такова. И какво би направил някой за да задържи най-ценното му – неговата самоидентичност. Кое е по-важно – да те приемат за нормален или да бъдеш себе си, въпреки обществото в което се налага да живееш.

Професор Мастън, както и неговият персонаж, живеят във време, когато това, което минава за нормално е само един другарски съд. Време, не много по-различно от сегашното – време в което масата налага своя морал, без да се съобразява с желанията на индивида, дори тези негови желания по никакъв начин да не засягат масата.

„Професор Марстън и Жената Чудо“ поставят въпроса за нормалността по един много безпрецедентен начин – показвайки нещо не нормално според общоприетите норми и защитавайки го с жертвите на трима човека – всеки един от които емоционално обвързан с другите двама. Филма показва и силата на човешкия характер – на това да се бориш за онова което те прави щастлив, дори това да означава да бъдеш отритнат от всички други. Има един момент от филма който може би идеално описва обществото, тогава, а и днес:

„Какво право имат …“

„Имат пълно право. Те имат пълно право да ни съдят. Имат пълно право да ни отритнат и отблъснат“

Филма е една оптимистична приказка за идеализма. За силата на човешкия дух, дори изправен срещу самият себе си – изправен срещу другите човеци. За идеализма на отделния индивид в опит да промени обществото в което живее към по-добро.

Wonder woman е първият основен женски герой. Тя е първият комиксов герой, който бива поставен на равно с мъжките герои по онова време – Супермен и Батман. Жената чудо е идеята за силната и свободна жена, равна на мъжа, във период в който жените все още се борят за равни права … тя е героят, който олицетворява това … и най-парадоксалното е че е създадена от мъж.

А може би самата Даяна е олицетворение на силата на двете жени в живота на автора си. Самата Даяна е събирателен образ на двете жени, които са се отказали от нормалността в живота си, за да се изправят в един мъжки свят … или по-скоро свят който не може да ги приеме такива каквито са.

Да, препоръчаха ми филма и ме спечелиха за него с kinky fuckary, но както често се оказва, има толкова повече, което може да се види и научи, ако разбира се не гледаш само красивите жени и няколкото много яки секс сцени.

Този филм отива в листата ми от любими филми за гледане когато съм в настроение.

Ще се радвам да чуя и вашето мнение за него.

Ваш,
Lucifer

Един отговор за “Professor Marston and the Wonder Women … или един прочит върху нормалното.”

  1. Снощи гледах филма за трети път, мисля, че ще го гледам още доста пъти. Много ми хареса, меко казано, и отваря различни теми за размисъл. Не съм обърнала внимание, че си писал за този филм и като го гледах, се сетих за тебе. Сега видях, че си ме изпреварил :-).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux