от Lucifer

9240372633_3391b0c3beОтдавна ми се върти тази тема в главата.

Една от причините да харесвам фентазито, е че в него има възможност да се вплете изключително много философия … да се натрупа познание, което да е обяснено, така че да те накара да се замислиш. Пример за това са правилата на магьосника, измислени от Тери Гудкайнд И неговата поредица Меча на истината.

Не ме разбирайте погрешно – това не са някакви „заповеди“ в измислена религия. Не е и набор за правене на „магия“ … това са десет … или единадесет кратки и изключително точни трактата, които могат да бъдат приети за философия … ако искате да ги направите своя философия … лично аз предпочитам да гледам на тях като на десет … или единадесет съвета и предупреждения … десет … или единадесет правила, които трябва да се въртят винаги в главата ни … Десет или единадесет „мъдрости“, които аз лично слагам в категорията на „Изкуството на войната“ на Сън Тсу.

Първото правило гласи:

„Хората са глупави! С правилната мотивация, почти всеки може да бъде накаран да вярва почти всичко!“

Второто правило гласи:

„Най-добрите намерения, могат да доведат до най-лошите последствия.“

Третото правило е:

„Страстта управлява разума!“

Четвъртото е:

„В прошката има магия. Прошката която даваме и в тази която получаваме“

Петото гласи:

„Гледай не думите, а делата!“

Шестото правило:

„Единствения суверен, който можем да позволим да ни управлява е разума!“

Седмото:

„Живота е бъдеще, а не минало!“

Осмото, което ми е любимо е:

„Заслужи победата!“

Деветото гласи:

„Противоречие в реалността не може да съществува, нито частично, нито пълно.“

Десетото правило:

„Съзнателното отказване от истината е предателство към самият себе си!“

А защо десет или единадесет?

По принцип трябва да са единадесет, но лично аз не разбрах единадесетото, защото не е чисто дефинирано, а дава възможност за интерпретация … за разбиране от всеки по отделно. По-различен начин може да се дефинира като „Пътя към познанието е това, което дава познанието“ или като „Творчеството е ключа към всичко“ или като „Ако не знаеш, че нещо е невъзможно, то престава да е невъзможно“ … Една празна книга, до която достига след много много опити и показвайки неимоверна сила, може да означава толкова много неща … Едно правило, ненаписано и недфинирано с думи, означава всичко или нищо и това е едно от най-важните неща, които трябва да разберем – всичко е въпрос на гледна точка.

Всеки от нас си има своите принципи, всеки от нас има свето познание, което му помага да навигира през света такъв какъвто го вижда. За мен тези десет или единадесет … насоки, са важни – напомнят ми основите на това да си част от обществото – всеки от нас има своите страхове и проблеми. Ние сме това, което сме …

За мен е важно да не забравям, че ако си позволя да загубя трезва преценка, мога да бъда накаран да вярвам всичко, важно ми се струва, да внимавам и в помощта, която давам на хората.

Всяко едно от тези правила е добра насока за това как да бъдем повече мислещи същества … дори четвъртото (което е малко по-абстрактно), защото да простиш на някого е трудно но облекчава, да простиш на себе си – още по-трудно. Но прошката може да бъде много видове … дори прошката на върха на острието, която даваш на противника си … и още повече прошката която даваш и получаваш за и от самия себе си, за действията си.

За мен това не е философия …

По-скоро мантри, които да дадат насока … да помогнат в трудни моменти, но без да отнемат силата и без да отклонят вярата от единственото нещо в което си струва да се вярва безусловно – самият себе си. Вие може да го наречете религия … можете да го наречете философия … но това са просто десет … или единадесет сентенции, родили се в главата на един единствен човек, който е написал фантазиите си … и нищо повече – просто нечия чужда идея, която може да се използва от всички нас.

За мен – това са десет … или единадесет напътствия.

Talga Vassternich! Заслужи победата!

Ваш,

Lucifer

Пост 40 от 60

 

Снимка: Remi Mathis

Един отговор за “Правилата на магьосника …”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux